Μουσείο Τυπογραφείας

Παραλία… μνημείο στη Σούγια

Να μη δοθεί καμία άδεια για την τοποθέτηση ομπρελοκαθισμάτων, να ακυρωθεί ο διαγωνισμός, να επιστραφούν τα χρήματα στους επαγγελματίες και οι τελευταίοι να αφαιρέσουν από την παραλία της Σούγιας ό,τι έχουν τοποθετήσει, ζητάει η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου με σχετικά της έγγραφα προς τον Δήμο Καντάνου – Σελίνου.

Και αυτό γιατί οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού (η “Διεύθυνση Προϊστορικών και κλασσικών αρχαιολογικών χώρων και μνημείων” και η “Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων Κρήτης”) έκριναν πως «η συγκεκριμένη παραλία, βρίσκεται εντός του κηρυγμένου – οριοθετημένου αρχαιολογικού χώρου της αρχαίας “Συΐας” και συνεπώς δεν επιτρέπεται η παραχώρησή της για την άσκηση δραστηριοτήτων που εξυπηρετούν τους λουόμενους ή την αναψυχή του κοινού».
«Από το 2000 μέχρι και φέτος δίνονταν κανονικά οι άδειες για την τοποθέτηση ομπρελοκαθισμάτων. Πριν μερικές εβδομάδες οι Υπηρεσίες φαίνεται ότι ανακάλυψαν μια διάταξη του νόμου που μέχρι σήμερα δεν την είχαν λάβει υπόψιν και τώρα, με σχετικά τους έγγραφα, ζητούν μέσα στην καλοκαιρινή σεζόν να βγουν τα ομπρελοκαθίσματα», δηλώνει ο δήμαρχος Καντάνου – Σελίνου κ. Αντώνης Περράκης.

ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Ο Δήμος Καντάνου – Σελίνου έχει στείλει τα έγγραφα της Γενική́ς Δ/νσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστική́ς Κληρονομιάς, της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, του Γραφείου Εναλίων Αρχαιοτή́των Κρήτης στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού ζητώντας την παρέμβασή της ώστε να δοθεί σε μια 4μηνη τουλάχιστον αναστολή της απόφασης των Υπηρεσιών. Στα έγγραφα που έχει στείλει ο κ. Περράκης σημειώνει ότι στα έγγραφά τους οι Υπηρεσίες αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη παραλία «βρίσκεται εντός του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου της αρχαίας Συΐας και δεν επιτρέπεται η παραχώρηση της για την άσκηση δραστηριοτήτων που εξυπηρετούν τους λουόμένους ή́ την αναψυχή́ του κοινού.
Το ως άνω θέμα όπως αντιλαμβάνεστε επηρεάζει συθέμελα την τοπική κοινωνία του ευρύτερου Δήμου με άμεσο πληγέντα την αναπτυσσόμενη περιοχή της Σούγιας, η οποία ανήκει σε ένα Δήμο ορεινό και δυσπρόσιτο (Ν.3852/2010 άρθρο 1. Πρόγραμμα Καλλικράτης), σε μια αποδυναμωμένη επαρχία που πασχίζει να διατηρήσει κάθε κύτταρο ζωής τόσο στην ενδοχώρα όσο και στα παραλία της. Κρίνουμε τη σοβαρότητα του θέματος ως ύψιστη για να ακολουθήσει μια αμιγώς υπηρεσιακή διαδρομή, χωρίς προγενέστερη διαπραγμάτευση, έκθεση προτάσεων κι απόψεων από τους τοπικούς φορείς, τον Δήμο, την Περιφέρεια ακόμη και τους κατοίκους της περιοχής που θα επωμιστούν όλες τις τραγικές για την τοπική οικονομία συνέπειες εν μέσω τουριστικής περιόδου».
Ο κ. Περράκης τονίζει πως η επίμαχη παραθαλάσσια ζώνη, στην οποία αναφέρεται το έγγραφο των Υπηρεσιών «βρίσκεται έμπροσθεν των τουριστικών επιχειρήσεων (καφετέριες, εστιατόρια, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια) που δραστηριοποιούνται καθ’ όλο το μήκος του παραλιακού μετώπου. Επισημαίνουμε ότι στην περιοχή της Σούγιας δεν υφίστανται άλλοι χώροι για την τοποθέτηση ομπρελοκαθισμάτων προκειμένου να εξυπηρετουύνται οι ανάγκες των παραθεριστών – λουομένων. Λάβετε, επίσης, σοβαρά υπόψη σας ότι η εν λόγω διακεκριμένη παραλία βραβεύεται με τον θεσμό της Γαλάζιας Σημαίας τα τελευταία 20 χρόνια, διασφαλίζοντας και αναβαθμίζοντας σταθερά την ποιότητα των παρεχόμενων τουριστικών υπηρεσιών του τόπου.
Βάσει των ανωτέρω και δεδομένου του ότι βρισκόμαστε εν μέσω υψηλής τουριστικής περιόδου, ο Δήμος Καντάνου – Σελίνου σε συνεργασία με τους ντόπιους επιχειρηματίες της περιοχής της Σούγιας, παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας για την ανάκληση της απόφασής σας και τη διατήρηση παραχώρησης απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας στην περιοχή Σούγιας του Δήμου μας, αντιπροτείνοντας την επανεξέταση του προβλήματος συνολικά και ρεαλιστικά με γνώμονα το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την αναβάθμιση της ζωής στη Σούγια».
Σε δεύτερο έγγραφό του προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ο κ. Περράκης επισημαίνει ότι η απομάκρυνση των ομπρελοκαθισμάτων θα έχει ως αποτέλεσμα την υποστολή της Γαλάζιας Σημαίας και τη δυσφήμιση της παραλίας, ενώ θα πληγεί ανεπανόρθωτα η επιχειρηματική δραστηριότητα των κατοίκων.

Ο Βιολογικός Σούγιας

Την ίδια στιγμή πάντως σε καλό δρόμο βρίσκεται η έναρξη των εργασιών για την κατασκευή του Βιολογικού της Σούγιας.
Στις αρχές του καλοκαιριού δημοπρατήθηκε η Α΄φάση του έργου (αφορά τα αντλιοστάσια, το δίκτυο αγωγών κα.) και η σύμβαση «έχει σταλεί στην Αθήνα για προσυμβατικό έλεγχο. Μόλις εγκριθεί από τις αρμόδιες Υπηρεσίες θα υπογραφεί από τον ανάδοχο εργολάβο και τον ΟΑΚ, που θα είναι η επιβλέπουσα Υπηρεσία. Αμέσως μετά τις υπογραφές θα βγει στον “αέρα” ο διαγωνισμός για το εργοστάσιο επεξεργασία λυμάτων του Βιολογικού Καθαρισμού», τονίζει ο δήμαρχος Καντάνου – Σελίνου κ. Α. Περράκης.

5 Σχόλια

 • [Pateraki Barbara] ~ ~ ~ Απάντηση

  Δυστιχως το πρόβλημα δεν είναι οι καρέκλες στην παραλία της Σουγιάς , το πρόβλημα είναι οι σκηνίτες που την βρωμίζουν με σκουπίδια και ότι άλλο πετάνε και με τα ναρκωτικά … δηλαδή έλεος !!! Πως θέλετε να έχει καλό τουρισμό με αυτό το εσχος !!! Εγώ πάω κάθε χρόνο από Αμερική μόνο γιατί είναι ο τόπος μου … αλλιώς δεν θα πατουσα το πόδι μου σε αυτά τα χάλια που δυστυχώς τα επιτρέπουν γιατί και μόνο αυτοί πάνε και ψωνίζουν από ένα δυο μαγαζάκια και χαθηκε ο καλός τουρίσμος .. να θέλετε ακούστε με , .. είναι ένα αίσχος

 • [σφακιανος] ~ ~ ~ Απάντηση

  Οι σκηνιτες ειναι εκεινοι που ενδιαφερονται για την καθαριοτητα της παραλιας κ στηριζουν την τοπικη οικονομια περισσοτερο απο καθε αλλον.
  Η Σουγια δυσφημιστηκε οταν καποιοι παραγοντες προσπαθησαν περυσι να διωξουν αυτους τους ανθρωπους με προφαση την καθαριοτητα, την στιγμη που οι ιδιοι αυτοι παραγοντες βρωμιζουν με τα λυματα τους στη θαλασσα.
  Η υποκρισια σε ολο το μεγαλειο της.

 • [ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ Σ.] ~ ~ ~ Απάντηση

  Η μπλε σημαία είναι η μεγάλη κοροϊδία για αυτούς που γνωρίζουν ότι η θάλασσα της Σούγιας είναι γεμάτη λύματα, πενταβρώμικη.

  • [Geir Kristiansen] ~ ~ ~ Απάντηση

   Is that really true. I experience the Sougia sea as crystal clear

 • [Αλφιερη] ~ ~ ~ Απάντηση

  Η σκηνιτες είναι παράδοση στη Σουγια διατηρούν την τοπικη οικονομια και την ομορφιά της περιοχής Δεν είναι σωστό όλα να γινουν τσιμέντο μη πας στη Σουγια αν δεν σ αρέσει

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.