Μουσείο Τυπογραφείας

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2019 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΡΑΠΑΝΙΑ

“Παραδοσιακοί χοροί της Κρήτης”

35Στις 28.02.19 έγινε η παρουσίαση του Ημερολογίου του Πολιτιστικού Συλλόγου Δραπανιά, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Δραπανιά και την την πρόεδρό, κα Πόπη Παπαδάκη.
Είναι το 15ο συλλεκτικό Ημερολόγιο, με θέμα τους παραδοσιακούς χορούς της Κρήτης. Μεγάλη προσφορά για την τοπική μας κοινωνία.
Ευτυχώς που υπάρχουν άνθρωποι που πραγματικά θέλουν να διδάξουν και ν’αφήσουν ‘καλά χνάρια’.Μεγάλη και η προσφορά του Ανδρέα Μαριανάκη,εγγονού του μεγάλου καλλιτέχνη Μαριάνου,που μαθητεύει τα παιδιά της περιοχής και παρουσίασε τη βραδιά εκείνη την εξαιρετική δουλειά του. Δίπλα τους και ο Αιδεσιμώτατος π. Αλέξανδρος Φαντάκης, Εφημέριος Δραπανιά, ο οποίος πρέπει να τονίσουμε πως έχει προσφέρει με την αγάπη και τη δυναμική του τα μέγιστα στα εκκλησιαστικά και κοινωνικά δρώμενα της ενορίας του.
Ωστόσο,τη βραδιά πλαισίωσαν κι άλλοι δάσκαλοι,όπως ο Παπαδάκης Ανδρέας κι ο Κοκοτσάκης Κώστας, οι οποίοι υπήρξαν καθηγητές των Τεχνικών Σχολών, στο Καστέλλι. Τρανή απόδειξη του έργου τους αποτελεί το γεγονός ότι παρά τα 50 χρόνια που πέρασαν, οι μαθητές τους εξακολουθούν να αναφέρονται σ’εκείνους.
Πράγματι, η αξία των διαφόρων Πολιτιστικών Συλλόγων είναι τεράστια, γιατί κρατούν ζωντανή την παράδοση των χωριών, διατηρούν τα ήθη και τα έθιμά μας, προσπαθούν να διατηρήσουν ανόθευτη την ταυτότητά μας, παρόλου που πρέπει να αναφερθούμε στην σημαντική εγκατάλειψη των νέων από την γενέτειρά τους και στο φαινόμενο της υπογεννητικότητας, που ταλανίζει τον τόπο μας.
Στο σημείο αυτό προτείνω όλοι μας να ανατρέξουμε στο περίφημο βιβλίο του μακαριστού Ειρηναίου «Η επανάσταση των συνειδήσεων», που επιμελήθηκε ο δάσκαλος και λαογράφος Σταμάτης Αποστολάκης. Σε κάποιο σημείο γράφει ο γέροντας Ειρηναίος: .. «για να βρούμε τον σωστό δρόμο χρειάζεται μια πραγματική επανάσταση συνειδήσεων. Αυτή η επανάσταση πρέπει να είναι διαρκής, ώστε ο αγώνας να είναι για το καλό και ενάντια του κακού».
Κάτι ανάλογο μας λέει και αυτές τις μέρες ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Αμφιλόχιος, στο άρθρο του «Έλληνες αφυπνιστείτε! Φυλάξτε Θερμοπύλες πριν φτάσουμε να πούμε…”Καληνύχτα Ελλάδα”!».

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.