Μουσείο Τυπογραφείας

Πάντα “ζωντανός” ο Νίκος Καζαντζάκης (video)

Τα συναισθήματα της κοινωνίας και η οργή του κατεστημένου εκείνης της εποχής, για το πρώτο δεκαήμερο από τον θάνατο μέχρι την κηδεία του Νίκου Καζαντζάκη, αλλά και η σημαντική συμβολή συμπαράστασης της συζύγου του Ελένης, ξετυλίγονται μέσα στις σελίδες του βιβλίου του συγγραφέα και δημοσιογράφου Γιώργο Πράτανου, με τίτλο: “Ο ανεπιθύμητος νεκρός”, που παρουσιάστηκε το βράδυ του Σαββάτου στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου Χανίων “ Ο Χρυσόστομος”.
Ο  Νίκος Καζαντζάκης ο μεγάλος Έλληνας συγγραφέας έχει μεταφραστεί σε πάνω από εβδομήντα γλώσσες και διαλέκτους και έκανε γνωστό με τα μυθιστορήματα του τον νεότερο ελληνικό πολιτισμό στα πέρατα της Γης.
Η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη με πάνω από εννέα χιλιάδες μέλη σε εκατό τριάντα χώρες στις πέντε ηπείρους υπηρετεί το έργο και την προσφορά του Έλληνα συγγραφέα στον ελληνικό πολιτισμό διατηρώντας ζωντανό το ενδιαφέρον διεθνώς γύρω από τις ιδέες και τη διάνοια του Κρητικού δημιουργού.
Μιλώντας στα «Χ.ν.» ο αντιπρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος και Υπεύθυνος Τομέα Κρήτης της ΔΕΦΝΚ κ. Σήφης Μιχελογιάννης, υπογράμμισε ότι «παρουσιάζουμε τα γεγονότα και τις καταστάσεις που δημιουργηθήκανε αμέσως μετά τον θάνατο του μεγάλου συγγραφέα με το βιβλίο του Γιώργο Πράτανου “Ο ανεπιθύμητος νεκρός”. Ο Καζαντζάκης, όμως, όσο και να τον πολεμήσανε, όσο και να ήταν ανεπιθύμητος έστω και ως νεκρός, χάραξε το όνομα του στον γρανίτη της ιστορίας, θα διαβάζεται στους αιώνες που έρχονται, ενώ αυτοί που τον πολεμήσανε έχουν σιγήσει δια παντός».
Γιώργος ΠράτανοςΑπό την πλευρά του ο συγγραφέας του βιβλίου κ. Γιώργος Πράτανος, σημείωσε: «Είναι μεγάλη μου τιμή και χαρά να βρίσκομαι στα Χανιά για να μιλήσουμε για το μυθιστόρημα που αναφέρεται στις 10 ημέρες κατά τις οποίες έμεινε άταφος ο Νίκος Καζαντζάκης. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός της αντίδρασης του Κρητικού λαού σε όλη την λάσπη την οποία είχε δεχθεί ο Καζαντζάκης όλα τα χρόνια τα οποία μεσουρανούσε. Οι δέκα αυτές ημέρες ήταν πολύ σημαντικές γιατί καθόρισαν και την μετέπειτα πορεία και αναγνώριση του έργου του στην Ελλάδα».
Ο ίδιος, συνεχίζοντας, επεσήμανε: «Κατάφεραν οι Κρητικοί να μπουν στη σωστή πλευρά της ιστορίας κλείνοντας τα αφτιά στις σειρήνες, τους λαϊκιστές και σε όσους πετούσαν λάσπη στον Καζαντζάκη και αυτό πρέπει να τους το αναγνωρίσουμε. Εδώ χτυπάει άλλωστε η καρδιά του Καζαντζάκη ακόμα και σήμερα».
Χαιρετισμό  απηύθυνε η φιλόλογος κα Κατερίνα Ζωγραφιστού, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη ερχόμενη από το Ηράκλειο.  «Ο ανεπιθύμητος νεκρός” είναι ένα πολύ ενδιαφέρον καλογραμμένο μυθιστόρημα με κεντρικό πυρήνα τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν τις 10 ημέρες που μεσολάβησαν από τον θάνατο του Καζαντζάκη ως την ταφή του στον Προμαχώνα Μαρτινέγκο στο Ηράκλειο, όπου αναπαύεται κάτω από τον κρητικό ουρανό» τόνισε.
Εκ μέρους του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων η δικηγόρος κα Κονταδάκη – Μοτάκη Ρόζα τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η τέχνη και η λογοτεχνία εν προκειμένω μπορεί να οδηγήσει τον δέκτη της σε στοχασμό και βαθιά συναισθήματα που από μόνα τους να τον ανεβάζουν σε ξεχωριστό επίπεδο σαν άνθρωπο και αυτό να τον οδηγεί σε σύνταξη με τις μεγάλες αξίες όπως την ελευθερία».  Η ίδια απευθυνόμενη στον συγγραφέα του βιβλίου είπε: «Το τέλειο κύριε Πράτανε, δεν το γνωρίζει κανείς αν θα το φτάσουμε ποτέ λόγο της φθαρτότητας μας, όμως το κοίταγμα του αετού για την τελειότητα αποτελεί επιταγή πνευματικού ανθρώπου. Ο χρόνος είναι αίτιος της φθοράς. Σήμερα, όμως, ο Φιλολογικός Σύλλογος Χρυσόστομος τον κάνει αίτιο της ζωής μέσα από την επιλογή της σημερινής εκδήλωσης…».
Η υπεύθυνη της Τοπικής Επιτροπής Χανίων της ΔΕΦΝΚ, φιλόλογος κα Ρούλα Βουράκη, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Πολλές φορές χτίζω στο μυαλό μου την εικόνα με τον Καζαντζάκη μετά θάνατον να παρακολουθεί όσα έγιναν κι εξακολουθούν να γίνονται για ‘κείνον.… Άλλαξες κι εξακολουθείς ν’ αλλάζεις, Νίκο Καζαντζάκη την πορεία του μυαλού και την πλεύση της ψυχής στους αναγνώστες, μελετητές, εν γένει συναγωνιστές και συνεπιβάτες των αγωνιών σου. Είσαι εδώ απόψε, βρίσκεσαι ανάμεσα, παρακολουθείς κι είσαι γεμάτος περιέργεια να μάθεις για τούτον εδώ τον επισκέπτη και τον τίτλο που κρατάει μαζί του: “Ο ανεπιθύμητος νεκρός”. Και νεκρός ακόμη ανεπιθύμητος; Απορείς κι εσύ μαζί μ’ εμάς. Όμως ο Γιώργος Πράτανος ο δημιουργός τούτης της ιστορίας που σε αφορά είναι εδώ για ν’ απαντήσει, σίγουρα να πληροφορήσει, ακόμη καλύτερα να φωτίσει και ν’ αναδείξει και γιατί όχι να εγείρει, να αφυπνίσει, ν’ ανατείνει. Καλώς ήρθες στην πολη μας, Γιώργο Πράτανε. Μαζί απόψε θα ξεδιπλώσουμε την ιστορία που έπλεξες με ήρωες τον Καζαντζάκη και τη σύζυγό του Ελένη ξεφυλλίζοντας την έμπνευσή σου και τους σταθμούς της…».
Την αφήγηση κειμένων από το βιβλίο έκανε η φιλόλογος και ηθοποιός κα Μυρτώ Δρακάκη.
Την εκδήλωση  συνδιοργάνωσαν το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, οι εκδόσεις Διόπτρα με την υποστήριξη του βιβλιοπωλείου Πετράκη και ο Φιλολογικός Σύλλογος “Ο Χρυσόστομος”.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.