Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Πανελλήνιο συνέδριο για τη νόσο Alzheimer και συγγενών διαταραχών

Η νόσος Alzheimer αποτελεί μη αναστρέψιμη νευροεκφυλιστική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από προοδευτική έκπτωση νοητικών λειτουργιών, παράλληλη εκδήλωση ψυχιατρικών συμπτωμάτων.
Εκτιμάται ότι 1 στα 20 άτομα άνω των 65 ετών προσβάλλεται από τη νόσο, μάλιστα η συχνότητα αυξάνεται με την ηλικία έτσι ώστε περίπου 1 στα 2 άτομα άνω των 85 ετών να πάσχει από Alzheimer. Η νόσος Alzheimer χαρακτηρίζεται πλέον ως η επιδημία του 21ου αιώνα. Αυτού του είδους η νοητική διαταραχή επιφέρει συνέπειες όχι μόνο σε ιατρικό, αλλά και σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Αποτελεί ένα δυσβάστακτο οικογενειακό πρόβλημα.
Σήμερα υπάρχουν πάνω από 200.000 ασθενείς με άνοια στην Ελλάδα, περίπου 10.000.000 στην Ευρώπη και 44.000.000 ασθενείς παγκοσμίως. Είναι ανάγκη, λοιπόν, να γνωρίσουμε όλοι από κοντά τη νόσο, να εκπαιδευτούμε, να μελετήσουμε τα αιτία που την προκαλούν, να γίνουμε εθελοντές, να βοηθήσουμε με τις σπουδές μας, αλλά και με την πείρα μας και όταν διακρίνουμε τον ασθενή στα πρώτα στάδια να φροντίσουμε να οδηγηθεί στον κατάλληλο γιατρό, στο κατάλληλο κέντρο για εξέταση και συμβουλευτική. Ετσι με την αίσθηση του καθήκοντος θα νιώσουμε ηρεμία μέσα μας γιατί μπορέσαμε να ανταποδώσουμε ό,τι μας έχουν προσφέρει.
Το πανελλήνιο συνέδριο της Θεσσαλονίκης ήταν εξαιρετικά εκπαιδευτικό. Διακεκριμένοι γιατροί δεν περιορίστηκαν μόνο στη φαρμακευτική αγωγή, αλλά αναφέρθηκαν σε συνεχείς μελέτες και έρευνες που γίνονται σε DNA και πάνω σε εγκεφάλους και στέλνουν το μήνυμα να γίνουμε δωρητές εγκεφάλου, γιατί πιστεύουν ότι κάποια μέρα θα έχουν πολύ καλά αποτελέσματα.
Ανέπτυξαν με λεπτομέρεια τα αίτια που προκαλούν τη νόσο και τόνισαν τα αγγειακά επεισόδια, τα τροχαία ατυχήματα. Το επιστημονικό προσωπικό με τις ειδικές γνώσεις του παρουσίασε εξαιρετικά μαθήματα προσέγγισης της νόσου και τον τρόπο αντιμετώπισης και θεραπείας που γίνεται σε εξειδικευμένα κέντρα.
Διαιτολόγοι έδωσαν οδηγίες για σωστή διατροφή με την οποία επιτυγχάνεται η φυσιολογική ζωή των ηλικιωμένων (τσάι βουνού, λαχανικά, μέλι, κόκκινο κρέας κ.λ.π.). Μουσικοί και χοροδιδάσκαλοι έδειξαν πόσο αξίζει ο χορός, το τραγούδι, η κίνηση στην καλή διαβίωση των ηλικιωμένων και των ασθενών με άνοια. Οι φροντιστές με όλο το βάρος που κρατούν στην πλάτη τους, έδωσαν το μήνυμα ότι μια αγκαλιά αγάπης, ένα χάδι, ένα άγγιγμα, ένα φιλί είναι το σπουδαιότερο φάρμακο στην περίπτωση κι ενώ ο άρρωστος βρίσκεται σε εξωπραγματικό κόσμο ένα βλέμμα γνωστικό, γαλήνιο και χαμογελά.
Ας βοηθήσουμε όλοι και ίσως ποιος ξέρει, ίσως κάποτε στο μέλλον οι επιστήμονες καταφέρουν να κερδίσουν κάτι σ’ αυτήν την προσπάθεια.
*μέλος Διοικητικού Συμβουλίου Ομοσπονδίας Αlzheimer Ελλάδας

Υ.Γ. Τα πρακτικά του Συνεδρίου βρίσκονται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων, αλλά και στην ιστοσελίδα http:/www.alzheimer-hellas.gr, email: into@alzheimer-hellas.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα