Μουσείο Τυπογραφείας

Παναθηναϊκό Στάδιο

Είναι το μόνο στάδιο στον κόσμο που έχει το δικαίωμα να φέρει τους Ολυμπιακούς κύκλους. Όμως πριν από μερικά χρόνια, το 2011, το σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων αφαιρέθηκε για να γίνουν κάποιες κατασκευές και από τότε η επανατοποθέτησή του βρίσκει… εμπόδια στο Υπουργείο Πολιτισμού. Ο πρόεδρος της ΕΟΕ, Σπύρος Καπράλος, δεσμεύτηκε να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες ώστε οι κύκλοι να στολίσουν και πάλι το ιστορικό στάδιο. Αρκεί να μην μπει πάλι εμπόδιο η γραφειοκρατία.

“Εσβησαν” λόγω ξηρασίας
Μια κλιματική αλλαγή του παρελθόντος ήταν η αιτία της κατάρρευσης του μυκηναϊκού και άλλων πολιτισμών της Ανατολικής Μεσογείου πριν από 3.200 χρόνια, υποστηρίζει νέα έρευνα Γάλλων και Βέλγων μελετητών. Αναλύοντας στοιχεία μιας αρχαίας λίμνης στη Λάρνακα της Κύπρου, οι μελετητές συμπέραναν ότι μετά τον 13ο αι. π.Χ., υπήρξε μια περίοδος ξηρασίας, διάρκειας 300 ετών, που προκάλεσε πολέμους, λιμούς και εσωτερικές αναταραχές και τελικά την πτώση ισχυρών πολιτισμών. H Πύλη των Λεόντων είναι η κύρια είσοδος της ακρόπολης των Μυκηνών (1250 π.Χ.) που πήρε το όνομά της από την περίφημη ανάγλυφη παράσταση των δύο λιονταριών.

Νέα κροκοδείλια δάκρυα με τις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων στη Σούδα. Όταν γράφαμε για τα έργα και τις πιστώσεις αναλυτικά για τους τέσσερις νομούς της Κρήτης, μας λέγανε γραφικούς. Όταν μιλούσαμε για τα Ολυμπιακά έργα και τις υποδομές που τα συνόδευαν, σιωπούσαν. Κουβέντα για Σούδα, Αεροδρόμιο, Βιολογικούς, Λιμνοδεξαμενές, Αναβάθμιση εθνικού δικτύου, επαρχιακού, εγγειοβελτιωτικά έργα, νέο ΒΙΟΠΑ ή ΒΙΠΕ, αθλητικά έργα, βγάζανε τα… μάτια τους ορισμένοι, πού θα πάει το ποδηλατοδρόμιο, πού το κλειστό της πόλης κ.λπ.

Τώρα φωνάζουμε για τις υποδομές στα λιμάνια, στο αεροδρόμιο, στην εθνική, τους κόμβους της εθνικής και έπεται συνέχεια!.. Πότε; Όταν ολοκληρωθούν αυτά που ξεκίνησαν πριν το ’97 στο Ηράκλειο (τα βλέπετε στα κανάλια καθημερινά). Ε, τότε ίσως έρθει και η δική μας η σειρά. Και για να μην ξεχνιόμαστε: – Το Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής του ΝΑΤΟ, στα βόρεια του όρμου/λιμανιού της Σούδας, κοντά στο Μαράθι, ολοκληρώνεται μέσα στη χρονιά. – Μας το… πάσαραν κι αυτό οι εξ ανατολών, μόλις καταργήθηκε η Βάση Ηλεκτρονικής Υποστήριξης των ΗΠΑ στις Γούρνες, όπου σήμερα είναι “Θαλασσόκοσμος”, Εκθεσιακό Κρήτης και Μεσόγειο, Μαρίνα, κ.ά.

Αναζητείται επιχορήγηση Εκείνα τα 11 εκατομμύρια ευρώ, ως πρόσθετη επιχορήγηση για τις αθλητικές ομοσπονδίες που είχε εξασφαλίσει ο πρώην υφυπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Ιωαννίδης, όπως είχε δηλώσει δημοσίως, θα δοθούν ή λόγω αλλαγής πολιτικών προσώπων θα μείνουν αίολα;

Ώρες – ώρες, ό,τι γράφουμε… …είναι σημαντικό της περιοχής που αναφέρεται, μη μας “κατσαδιάζετε”, λοιπόν. Κάτι πετυχαίνουμε και ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες! * Το θέμα: “Αριστοτελικός Περίπατος” Την πρώτη από τις οκτώ χαρτογραφημένες ιστορικές περιπατητικές διαδρομές της προ του Άθω περιοχής παρουσίασε ο Οργανισμός Τουριστικής Ανάπτυξης προ του Άθω. Πρόκειται για τον Αριστοτελικό Περίπατο, ο οποίος ξεκινά από το προστατευμένο Άλσος του Αριστοτέλη και τα οθωμανικά Σιδηροκαύσια και καταλήγει στα Αρχαία Στάγειρα, τον τόπο που γεννήθηκε ο Αριστοτέλης. Το μήκος της διαδρομής φθάνει σε 22 χλμ.

Η συγκεκριμένη διαδρομή στην οποία διεξάγεται έρευνα του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών του τμήματος βιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης θα παρουσιαστεί και θα προωθηθεί στο κοινό ως περιπατητική διαδρομή, ιστορικός περίπατος και περιβαλλοντική περιήγηση. Σ.Σ. Αν τώρα είσαστε τυχεροί για να αποκτήσετε τον τελευταίο τόμο που εκυκλοφόρησε με την αμέριστη συμπαράσταση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, της Συνοδικής Επιτροπής του Θρησκευτικού Τουρισμού και της Μ.Κ.Ο. “Φιλοξενία”, κάποιο λιθαράκι πρέπει να βάλαμε κι εμείς, με τις φωνές και τις προτάσεις, μέσω της σελίδας, κατά καιρούς. Στοιχεία του βιβλίου:

– Σελίδες 424, διαστάσεις 16Χ23cm – “Χριστιανικά Μνημεία της Κρήτης”, ο τίτλος Με κείμενα: *Μιχάλης Γ. Ανδριανάκης * Επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων Κρήτης (για τις μητροπόλεις των νομών Ρεθύμνου Χανίων) * Κώστας Δ. Γιαπιτσόγλου * Αρχαιολόγος, 28η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (για τις μητροπόλεις των νομών Ηρακλείου και Λασιθίου). – Να μάθουμε, με την ευκαιρία, τις Μητροπόλεις της Κρήτης; 1. Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης 2. Ιερά Μητρόπολη Γορτύνης και Αρκαδίας 3. Ιερά Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου και Βιάννου 4. Ιερά Μητρόπολη Πέτρας Χερσονήσου 5. Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας 6. Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Μυλοποτάμου 7. Ιερά Μητρόπολη Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων 8. Ιερά Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου 9. Ιερά Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου

 
Αγροτουρισμός ή τουρισμός υπαίθρου ή τουρισμός φύσης ή ορεινός τουρισμός. Όπως και να τον αποκαλέσουμε δεν πέφτουμε έξω. Το θέμα είναι να υπάρξει θεσμικό πλαίσιο. Ως πότε, λέτε, να περιμένουμε ακόμη; * Και συνεχίσουμε: – Οικοτουρισμός – Περιπατητικός – Οινοτουρισμός – Κρητικής Διατροφής – Περιηγητικός των Κάστρων – Γνώρισε τη Ζωή του Χωριού – Μάθε πώς φτιάχνουμε γλυκά του κουταλιού από τα εσπεριδοειδή. – Από εσπεριδοειδή μαρμελάδες – Τα καλιτσούνια της γιαγιάς, από σαράντα λογιών χόρτα που τα βρίσκουμε σε αφθονία στη δική μας ύπαιθρο! – Και… έπεται συνέχεια, αλλά δεν είναι της παρούσης…

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.