Μουσείο Τυπογραφείας

Παναγιά Κεραμειών

Μνημεία για την Εθνική Αντίσταση βρίσκεται στην Παναγιά Κεραμειών.
Το μνημείο, όπως αναγράφεται σε πλάκα στο χώρο όπου έχει τοποθετηθεί, θεμελιώθηκε στις 9-11-1980 από τα παραρτήματα Π.Ε.Α.Ε.Α Κρητών σε δόξα της Εθνικής Αντίστασης 1940-1948.
Η Μάχη των Κεραμιών (Παναγιάς) τιμάται κάθε χρόνο.
Οπως επισημαίνεται από την Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (Π.Ε.Α.Ε.Α.),
η μάχη της Παναγιάς είναι η μεγαλύτερη κατά παράταξη μάχης μεταξύ των δυνάμεων του τακτικού και εφεδρικού ΕΛΑΣ και των δυνάμεων των ναζί Γερμανών το Νοέμβρη του 1944.
Το μνημείο φιλοτέχνησε ο Χανιώτης γλύπτης, Γιάννης Μαρκαντωνάκης, ο οποίος σημειώνει (“Εν Χανίοις”, τόμος 10ος, 2016) ότι είναι ένα ορειχάλκινο έργο γλυπτικής που αποτελείται από 4+1 μορφές, τοποθετημένο σε πέτρινο βάθρο.
Τα αποκαλυπτήρια έγιναν στο διαμορφωμένο ευρύτερο χώρο του χωριού Παναγιά την 1η Ιουνίου 1986. Το έργο χρηματοδοτήθηκε κυρίως με τις ερανικές διαδικασίες του παραρτήματος Χανίων της Π.Ε.Α.Ε.Α.-Σ.Σ.ΕΙ με πρόεδρο της Επιτροπής Ανέγερσης τον Λευτέρη Ηλιάκη.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.