Μουσείο Τυπογραφείας

Παγκόσμιο κύπελλο

Στο Κάντι Μανσίσκ έφτασε η ώρα της αλήθειας για τον νικητή που θα κερδίσει και το έπαθλο των 110.000 ευρώ για την πρώτη θέση. Στην φάση των 8 έγιναν συναρπαστικά παιχνίδια. Ο Ρατζάμποβ κέρδισε τον συμπατριώτη του Μαμεντιάροβ στο τάι μπρέικ. Ο Βασιέρ απέκλεισε τον Αρονιάν με 1,5-0,5. Με το ίδιο σκορ ο Ντιγκ Λιρέν απέκλεισε τον ρώσο Γκρίστσιουκ, ενώ ο Γιανγκγί Γιού κέρδισε το τάι μπρέικ τον ρώσο Βιτιούγκοβ. Στον πρώτο ημιτελικό ο Λιρέν Ντιγκ (2811) κέρδισε τον συμπατριώτη του Γιανγκί Γιού (2763) με 1,5-0,5. Με το ίδιο σκορ ο Τιμούρ Ρατζάμποβ (Αζερπαϊτζάν 2758) απέκλεισε τον γάλλο Μισέλ Βασιέ –Λαγκρά (2774). Τώρα πλέον Λιρέν Ντίγκ και Τιμούρ Ρατζάμποβ θα αναμετρηθούν στον τελικό σε ένα αγώνα 4 παρτίδων για την πρώτη θέση.


30ο ΝΑΤΟ Chess Championship
Με σπουδαία διπλή επιτυχία ολοκλήρωσε η Εθνική Σκακιστική Ομάδα  των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας τη συμμετοχή της στο 30ο Σκακιστικό Πρωτάθλημα του ΝΑΤΟ.
Οι αγώνες διοργανώθηκαν στο Βερολίνο το διάστημα 16 με 20 Σεπτεμβρίου 2019,  με την υποστήριξη του Υπουργείου  Εθνικής Άμυνας της Γερμανίας, στη στρατιωτική εγκατάσταση Julius Leber, που προσέφερε  άρτιες συνθήκες φιλοξενίας και οργάνωσης.
Το πρωτάθλημα διεξήχθη με την συμμετοχή 16 κρατών μελών το ΝΑΤΟ (Γερμανία, Πολωνία, Ελλάδα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ιταλία, Ολλανδία, Δανία, Ουγγαρία, Σλοβενία, Βέλγιο, Λετονία, Αγγλία, Εσθονία, Λιθουανία, Καναδάς και Λουξεμβούργο) και 114 σκακιστών (ρεκόρ της διοργάνωσης),  με  ελβετικό σύστημα 7 γύρων και χρόνο σκέψης 2 ώρες για τις πρώτες 40 κινήσεις και 30 λεπτά για το υπόλοιπο της παρτίδας, για κάθε παίκτη. Η ιδιαιτερότητα του χρόνου σκέψης  χωρίς προσαύξηση και οι δυο διπλοί γύροι σε πέντε ημέρες, σε συνδυασμό με την συμμετοχή 49 σκακιστών με διεθνή βαθμό αξιολόγησης πάνω από 2000, έδωσε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον στη διοργάνωση και είχε σαν αποτέλεσμα να διεξαχθούν πολλές συναρπαστικές και αμφίρροπες παρτίδες. Την ζωντανή μετάδοση των πρώτων 30 παρτίδων μπορούσε να παρακολουθήσει κάποιος στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης www.natochess.com και στη γνωστή στο σκακιστικό χώρο ιστοσελίδα www.chess24.com.
Στην Εθνική Ομάδα, που έλαβε μέρος στους αγώνες με την στήριξη και τη συνδρομή του ΓΕΕΘΑ/ΑΣΑΕΔ, συμμετείχαν και δύο κορυφαίοι σκακιστές του Α.Ο.Κύδων. Τα αδέλφια Αναστάσιος και Κατερίνα Παυλίδου. Συγκεκριμένα την ομάδα αποτέλεσαν: ο Ανθυπαστυνόμος Σπύρος Νταλαμπίρας, ως αθλητής και προπονητής, ο Σμηναγός (Ο) Ανδρέας Νικομάνης, ως αθλητής και αρχηγός αποστολής  και οι  Υπαστυνόμος  Β΄ Αναστάσιος Παυλίδης,  Ανθυπολοχαγός (Ο) Αλέξανδρος Παπασημακόπουλος,  Επισμηνίας (ΟΑΑΔ) Κωνσταντίνος Μουρούτης και  Αστυφύλακας Αικατερίνη Παυλίδου, ως αθλητές.
H Ελληνική αποστολή κατέφερε στην τρίτη συνεχόμενη συμμετοχή της στο Πρωτάθλημα του ΝΑΤΟ να σημειώσει δύο διακρίσεις σε ομαδικό επίπεδο, επιβεβαιώνοντας το υψηλό σκακιστικό επίπεδο που έχει η χώρα μας στους ένστολους και εδραιώνοντας τη θέση της στο διεθνές στρατιωτικό σκακιστικό στερέωμα.
Στην ομαδική βαθμολογία κατάφερε να καταλάβει την 3η θέση στην τελική κατάταξη του πρωταθλήματος με 19 βαθμούς, μένοντας πίσω μόνο από τους διοργανωτές Γερμανούς (1η θέση με 21,5 βαθμούς) και την ισχυρή ομάδα της Πολωνίας (2η θέση με 21 βαθμούς). Η Ελληνική Ομάδα διεκδίκησε τη πρώτη θέση μέχρι και τον τελευταίο γύρο του Πρωταθλήματος, καθώς οι Αναστάσιος Παυλίδης και Αλέξανδρος Παπασημακόπουλος με νίκες θα πλασάρονταν στην πρώτη δυάδα του πρωταθλήματος, αλλά δεν κατάφεραν να υπερισχύσουν των ισχυρότατων αντιπάλων τους. Οι Έλληνες σκακιστές απέσπασαν θετικά σχόλια από τους αντιπάλους τους,  που αναγνώρισαν την υψηλή απόδοση που είχαν στην διάρκεια του πρωταθλήματος, καθώς μέχρι την μέση του τουρνουά βρίσκονταν 3  Έλληνες σκακιστές στις  πρώτες θέσεις της ατομικής κατάταξης της διοργάνωσης. Ο διεθνής μετρ (IM) Αναστάσιος Παυλίδης, ο ισχυρός σκακιστής  Αλέξανδρος Παπασημακόπουλος και η  διεθνής μετρ (WIM) και μέλος της Εθνικής Σκακιστικής Ομάδας Γυναικών Αικατερίνη Παυλίδου, ολοκλήρωσαν το τουρνουά με 5 βαθμούς, έχοντας 4 νίκες 2 ισοπαλίες και 1 ήττα ο καθένας, και ισοβάθμησαν στις θέσεις 7-18 στην ατομική κατάταξη.
Η δεύτερη και μεγαλύτερη επιτυχία ήρθε στο ομαδικό πρωτάθλημα γρήγορου σκακιού (Team blitz championship), όπου ο χρόνος σκέψης για όλη τη παρτίδα ήταν 5 λεπτά για κάθε παίκτη. Η Ελληνική ομάδα αποτελούμενη από τους Παπασημακόπουλο Αλ., Παυλίδη Αν., Μουρούτη Κων. και Παυλίδου Αικ., ολοκλήρωσε το πρωτάθλημα αυτό αήττητη, με 7 νίκες και 2 ισοπαλίες στους 9 αγώνες,  καταλαμβάνοντας  με άνεση την 1η θέση και παίρνοντας το χρυσό μετάλλιο.
Η παρουσία ισχυρών διεθνών σκακιστών από πολλές χώρες  στο πρωτάθλημα ΝΑΤΟ σε συνδυασμό με τη συνεχή συμμετοχή ισχυρής εθνικής ομάδας , θέτει τις βάσεις για να καταστεί η Ελληνική ομάδα σκακιού των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλέίας  μια από τις κορυφαίες της Ευρώπης. Μάλιστα  η Επιτροπή των Αγώνων επέμεινε στην πρόταση της να εξετάσει  η χώρα μας την ανάληψη της διοργάνωσης του πρωταθλήματος  αυτού το έτος 2023.  Επίσης η αποστολή  έλαβε κολακευτικά σχόλια για την οργανωτικότητα  και το αγωνιστικό τους ήθος.
Το επόμενο 31ο Σκακιστικό Πρωτάθλημα του ΝΑΤΟ θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες και η Ελληνική ομάδα ευελπιστεί σε μια ακόμα καλύτερη εμφάνιση και συγκομιδή τροπαίων.
Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στο ΑΣΑΕ∆, που έχει συμπεριλάβει το σκάκι στο πρόγραμμα των ετήσιων αθλητικών αγώνων του, οργανώνοντας  αντίστοιχα πρωταθλήματα και θέτοντας τις βάσεις για τις συνεχόμενες επιτυχίες των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας και στις διεθνείς διοργανώσεις.

Μαθήματα σκακιού στον Α.Ο.Κύδων
Μαθηματα σκακιουΣτον Α.Ο.Κύδων λειτουργούν  τα νέα τμήματα εκμάθησης σκακιού για αρχάριους και προχωρημένους σκακιστές. Λειτουργούν τμήματα  αγωνιστικά, προαγωνιστικά, αρχαρίων και ενηλίκων.
Τα τμήματα λειτουργούν στα κεντρικά γραφεία του  Κύδωνα  στο Εθνικό Στάδιο Χανίων, στο σκακιστικό τμήμα στη Νέα Χώρα στην οδό Μελετίου Μεταξάκη και στο κέντρο των Κουνουπιδιανών.  Πληροφορίες :
Για τμήματα αγωνιστικά και προαγωνιστικά κ. Μυλωνάκη Γιώργο τηλ: 6972442935
Για τμήματα αρχαρίων και ενηλίκων κ. Σγουρό Νίκο τηλ: 6978777543
Για τμήματα νηπίων κα Κατερίνα Κουρνιδάκη τηλ: 6976619670
Για το τμήμα Κουνουπιδιανών κ. Τόλια Φώτη τηλ:6946636405
Για το τμήμα Νέας Χώρας κ. Λαδά Δημήτρη τηλ: 6943801862

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.