Μουσείο Τυπογραφείας

Π. Κουτσάκης: Οι συγγραφείς ζουν πολλές ζωές!

65271914_2134703340160690_1648690099275169792_nΜε ένα ακόμα νουάρ μυθιστόρημα με συναρπαστική πλοκή και ανατροπές, όπου παράλληλα με την αστυνομική ιστορία ο αναγνώστης παρακολουθεί την πορεία μιας δυνατής ερωτικής σχέσης, δηλώνει ξανά «παρών» στα εκδοτικά δρώμενα ο Χανιώτης συγγραφέας Πολυχρόνης Κουτσάκης.

Όμως «Το ομορφότερο τέλος στον κόσμο», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Πατάκη» και θα παρουσιαστεί στα Χανιά σήμερα Σάββατο, στις 8 το βράδυ στον Ιστιοπλοϊκό Ομιλο Χανίων (Νεώριο Μόρο), δεν είναι απλώς ένα ακόμα βιβλίο του Χανιώτη πολυγραφότατου και αγαπημένου λογοτέχνη. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια ιστορία που γεννήθηκε ως ιδέα πριν από 14 χρόνια και τον ακολουθούσε δημιουργικά, μέσα από ένα ατελείωτο γράψιμο – σβήσιμο, μέχρι και πρόσφατα: «Ήταν μια ιδέα που μου άρεσε πολύ και πίστευα ότι έπρεπε να την τιμήσω όπως της άξιζε!», λέει ο Πολυχρόνης ξετυλίγοντας το νήμα της πολύχρονης συγγραφικής πορείας του νέου βιβλίου. Πρωταγωνιστής του σε αυτό ο Χρήστος Πάλλης, ένας δημοφιλής ιδιωτικός ντετέκτιβ που μέσα από μια υπόθεση που θα του αναθέσει ο εκπρόσωπος ενός εφοπλιστή θα κληθεί να ερευνήσει το πιο πολύτιμο κομμάτι της προσωπικής του ερωτικής ζωής.
Η αστυνομική λογοτεχνία αποτελεί συχνά για τον βραβευμένο συγγραφέα τον καμβά για τη λογοτεχνική του δραστηριότητα. «Νομίζω ότι τα αστυνομικά μυθιστορήματα είναι ο καλύτερος τρόπος για να μιλήσεις για την κοινωνία. Βέβαια προσωπικά με ενδιαφέρει το έγκλημα είτε ως κοινωνικό προϊόν είτε ως κομμάτι που προκύπτει μέσα από έντονες ανθρώπινες σχέσεις. Οι ήρωες των βιβλίων ή των σειρών που φτάνουν στο έγκλημα λόγω ψυχοπαθολογίας δεν με συγκινούν ως συγγραφέα», σημειώνει. Για τον ίδιο το αστυνομικό μυθιστόρημα έχει το πλεονέκτημα να μιλάει για την κοινωνία με τρόπο απλό και συναρπαστικό «αιχμαλωτίζοντας» τον αναγνώστη. «Το πρώτο πράγμα που θέλω να είμαι είναι storyteller. Με ενδιαφέρει η πλοκή, η οποία βεβαία πρέπει να απορρέει μέσα από τους χαρακτήρες για να μην μοιάζει ψεύτικη», λέει ο Πολυχρόνης ανοίγοντας την πόρτα της συγγραφικής του «κουζίνας».
Άραγε όμως τι γίνεται με τους χαρακτήρες των βιβλίων του; Τον ακολουθούν και μετά το «τέλος»; Κι ακόμα τους δανείζει προσωπικά του «κουσούρια» ή γεννώνται μέσα από την παρατήρηση άλλων ανθρώπων; «Κάποιοι από τους χαρακτήρες των βιβλίων μου πράγματι με ακολουθούν. Για παράδειγμα ο Στράτος Γαζής, όπως και οι πρωταγωνιστές της εφηβικής τριλογίας της Κρήτης. Ακόμα κι αν προσπαθούσα να ξεφύγω από αυτούς είναι πάρα πολλοί οι αναγνώστες που μου γράφουν οι οποίοι μού τούς υπενθυμίζουν και απαιτούν να υπάρξει κάποια συνέχεια! Όσο για το άλλο συμβαίνει κυρίως το δεύτερο. Δηλαδή προκύπτουν μέσα από την παρατήρηση. Με ενδιαφέρουν οι ήρωες που είναι έξω από εμένα και κάνουν πράγματα που εγώ είτε δεν θα μπορούσα να κάνω είτε λόγω ικανοτήτων είτε λόγω συνθηκών ζωής. Με αυτό τον τρόπο, ως συγγραφέας, καταφέρνω να ζω πολλές διαφορετικές ζωές!».

Η βιβλιοπαρουσίαση
Το νέο αστυνομικό μυθιστόρημα του Πολυχρόνη Κουτσάκη “Το ομορφότερο τέλος στον κόσμο” θα παρουσιαστεί σήμερα Σάββατο στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Χανίων, στις 8 μ.μ., μαζί με το νέο μυθιστόρημα του Βασίλη Παπαθεοδώρου «Τη νύχτα που έσβησαν τ’ αστέρια», το οποίο μόλις βραβεύτηκε ως καλύτερο εφηβικό μυθιστόρημα της χρονιάς από το περιοδικό «Αναγνώστης». Την παρουσίαση διοργανώνουν ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Χανίων, η Ένωση Πνευματικών Δημιουργών Χανίων και οι εκδόσεις «Πατάκη» και «Καστανιώτη». Μαζί με τους συγγραφείς στο πάνελ θα είναι ο κριτικός κινηματογράφου Παναγιώτης Μπούγιας.

Maria Orfanoudaki

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.