Μουσείο Τυπογραφείας

Ορια

Ο Γάλλος συγγραφέας Ρομαίν Ρολάν είχε γράψει ότι: «Ευτυχία είναι να ξέρεις τα όριά σου και να σου αρέσουν». Πράγματι, το να έχουμε όρια στη ζωή μας συνδέεται άμεσα με την προστασία της προσωπικότητάς μας και τη δημιουργία υγιών σχέσεων που χαρακτηρίζονται από σεβασμό, έχουν νόημα και προσφέρουν ουσιαστική επικοινωνία. Όριο είναι το σημείο εκείνο μέχρι το οποίο μπορούμε να δράσουμε, χωρίς να κακοποιήσουμε τον εαυτό μας ή τους άλλους. Είναι η γραμμή που χωρίζει το Εγώ από το Εσύ, καθορίζει ποιοι είμαστε σε σχέση με τους άλλους και προσδιορίζει την έκταση και τα περιθώριά μας. Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι φορές που τα όρια είτε είναι ασαφή και χαλαρά είτε πολύ άκαμπτα.
Συχνά, δε βάζουμε όρια ή δεν αντιδρούμε όταν αυτά παραβιάζονται, γιατί φοβόμαστε ότι θα χάσουμε την αγάπη σημαντικών ανθρώπων στη ζωή μας ή θα απορριφθούμε. Έτσι μπαίνουμε σε μία διαδικασία μη έκφρασης των αναγκών μας και προσπάθειας ικανοποίησης των άλλων. Οι δικές μας ανάγκες δεν εκφράζονται, ερχόμαστε τελευταίοι και όνειρα και επιθυμίες «θυσιάζονται» για να είναι ευχαριστημένοι οι γύρω μας. Ο εαυτός μας μπαίνει σε δεύτερη μοίρα και το πώς αισθανόμαστε εξαρτάται μόνο από το πώς μας βλέπουν οι άλλοι, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που τους αφήνουμε να αποφασίζουν για εμάς.
Οι σκέψεις που κάνουμε σχετικά με την οριοθέτηση είναι σημαντικές. Αν σκεφτόμαστε ότι «Καλύτερα να μη μιλήσω γιατί μόνο έτσι θα είμαι αποδεκτός και αρεστός» ή «Αν μιλήσω θα γίνω επιθετικός και θα στεναχωρήσω ή θα θυμώσω τους άλλους», δύσκολα θα προσπαθήσουμε να προστατεύσουμε τον προσωπικό μας χώρο. Η σιωπή μας ενδυναμώνει τους άλλους και μας κάνει πιο επιρρεπείς στην εκμετάλλευση.  Τα συναισθήματά μας θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σαν προσωπικοί οδηγοί στη διεκδίκηση αυτών που θέλουμε, αφού, όταν παραβιαζόμαστε, πάντα υπάρχει μία αντίδραση (π.χ. άγχος, πόνος στο στομάχι), που μας δείχνει ότι κάτι πρέπει να κάνουμε διαφορετικά.
Είναι σημαντικό να ξεχωρίσουμε τη διεκδικητικότητα από την παθητικότητα και την επιθετικότητα. Δεν είναι ανάγκη ή να μην πούμε καθόλου τι μας ενοχλεί ή να το πούμε επιθετικά. Μπορούμε να  μιλήσουμε ήρεμα και ξεκάθαρα ώστε να γίνουμε κατανοητοί. Ο τόνος της φωνής, το ύφος και η γλώσσα του σώματος παίζουν σημαντικό ρόλο στο πώς βάζουμε όρια. Μιλώντας σιγά, με ένοχο ύφος και κοιτώντας στο πάτωμα, δύσκολα θα ακουστεί αυτό που θέλουμε να πούμε. Κλείνοντας, θα μπορούσαμε να παρομοιάσουμε τα όρια με τα σύνορα των χωρών, όλες οι χώρες έχουν σύνορα αλλά αυτό δεν τις εμποδίζει έχουν σχέσεις διατηρώντας την ακεραιότητά τους.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.