Μουσείο Τυπογραφείας

Οποιος δεν καταναλώνει δεν είναι

Ελα τώρα
Δεν ’πα να μην αρέσεις
Το παν είναι η ρότα σου
Κόντρα στην κοινωνία ετούτη
Την ανασχετική ηλιθιότητα
Οδ Ελύτης

Δεν χρειάζεται πια το σύστημα ψυχιατρεία και φυλακές για να εγκλείει τους αποκλίνοντες. Δεν αυξάνουν την εντροπία του συστήματος ούτε οι πάσης φύσεως αντιρρησίες ,αναρχικοί και αναρχίζοντες, αμφισβητίες η “επαναστάτες”. Ολοι μαζί αποτελούν την απαιτούμενη “ποικιλία” του συστήματος.
Για να μην πούμε την βέλτιστη ποικιλία.
Πήγαμε πέρα ακόμη και από τον Οργουελ και απ’ τον Φουκώ.
Μετεξελίχθη η κοινωνία του ελέγχου, σε κοινωνία της υπερκατανάλωσης, της καριέρας, της απόδοσης και επίδοσης και διαμόρφωσε έναν ανθρωπότυπο εντελώς καινούργιο. Δεν είναι ο σύγχρονος άνθρωπος δούλος του αφέντη του κεφαλαιοκράτη, οποιουδήποτε τέλος πάντων που μπορεί να ασκεί κυριαρχία πάνω του.
Είναι όμως δούλος του εαυτού του. Των αναγκών του, των επιθυμιών του ,των “θέλω” του, των σύγχρονων καταναλωτικών αξιών. Είναι δούλος της καριέρας, των επιδόσεων, των διακρίσεων.
Στην κοινωνία της αποπληροφόρησης μέσα απ’ τον καταιγισμό της πληροφορίας, στην κοινωνία της πορνογραφίας μέσα απο την προβολή του απόκρυφου, της αδιαφάνειας και του ελέγχου μέσα από την απόλυτη διαφάνεια, στην κοινωνία της φτώχειας μέσα απ΄την παραγωγή τόσου πλούτου, χρειάζεται κανείς για να είναι, να καταναλώνει. Για να είναι, πρέπει να φαίνεται, διότι ό,τι δεν διαλαλείται, δεν είναι, όπως λέει ο Γκυ Ντεμπόρ
Αλλά κυρίως για να είναι, πρέπει να αποδίδει, να παράγει, να κατακτά όλο και περισσότερους στόχους.
Η αμερικανική ψυχιατρική εταιρεία στα σύγχρονα ψυχιατρικά εγχειρίδια κατάταξης των ψυχικών νοσημάτων περιλαμβάνει στα κριτήρια της ψύχωσης και την ικανότητα προσαρμογής και απόδοσης στην εργασία.
Πριν βάλω τον τίτλο στο σχόλιο σκέφθηκα να γράψω
Οποιος δεν καταναλώνει δεν είναι ή
Οποιος δεν φαίνεται δεν είναι ή
Οποιος δεν αποδίδει δεν είναι
Ομως θα ήταν πλεονασμός. Και τα τρία ειναι αλληλένδετα με μια βαθειά αλληλόσχεση.
Ποιο λοιπόν ειναι το πρόβλημα στην αναπτυγμένη κοινωνία μας, θα αντέλεγε κανείς.
Απλά: ο σύγχρονος άνθρωπος με την έσω έρημο, με τα υπαρξιακά χάσματα που δεν επουλώνονται με τα υλικά αγαθά όπως ψευδώς πιστεύουν οι άνθρωποι.
Ο σύγχρονος άνθρωπος με το πανάγχος για καριέρα και υψηλές επιδόσεις, για μεγάλα εισοδήματα, που θα του επιτρέπουν να επιδεικνύεται επιδεικνύοντάς τα.
Ο σύγχρονος άνθρωπος με τις ματαιώσεις μέσα απο την αδιάκοπη προσπάθεια για επιτυχία, τις επακόλουθες καταθλίψεις, τις ψυχαναγκαστικές διαταραχές και όλα τα σύγχρονα προβλήματα, απότοκα του τρόπου που σκέπτεται και πράττει.
Ο σύγχρονος άνθρωπος με τις εξαρτήσεις αφού η κοινωνία μας είναι εν τέλει γεμάτη εξαρτησιογόνα.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.