Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η ομοσπονδία της Ευρώπης

Μέρος 1
Πριν δύο περίπου χρόνια είχα την ευκαιρία να δημοσιεύσω ένα σημείωμα με το ίδιο περίπου θέμα. Υποστήριζα ότι παρατηρείται έξαρση εμπλεκομένων με το πρόβλημα της περαιτέρω πορείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης:
• Ανώτατοι αξιωματούχοι επωμίζονται το βάρος νεωτεριστικών μεθόδων για την ομοσπονδοποίηση της Ενωσης.
• Δεξαμενές σκέψης υιοθετούν μοντέλα εμβάθυνσης της συνοχής της Ε. Ενωσης.
• Αρκετοί αλληθωρίζουν προς τις πιεσμένες και σε οικτρή κατάσταση οικονομίες του Νότου, οι οποίες έχουν καταντήσει έτσι από πληθώρα λόγων και έργων.
• Το Δ.Ν.Τ. (θεσμός που δεν έχει τίποτα να κάνει με την Ε.Ε.) από κοινού με τα άλλα εκτελεστικά όργανα και τους μηχανισμούς έβαλαν στόχο τη μείωση του εργατικού κόστους.
Το μοντέλο που θέλουν να υιοθετήσουν οι συντηρητικές δυνάμεις, το έχω και αυτό αναπτύξει με σημειώματά μου που αναφέρονται στην ευημερία χωρίς ανάπτυξη. Στο ίδιο μοτίβο και η χώρα μας, τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στη δίνη μιας προσπάθειας εξορθολογισμού και μείωσης της κρατικοδίαιτης οικονομίας. Στα πλαίσια αυτά εμφανίσθηκε από το πουθενά η απαίτηση της τρόικας ότι το εργατικό κόστος πρέπει να μειωθεί για να ανακτήσει η χώρα μας τη χαμένη ανταγωνιστικότητά της. Και κατάφεραν να δυστυχήσουν έναν ολόκληρο λαό!
Μια από τις δυνατές «δεξαμενές σκέψης» είναι και αυτή που έχει ιδρύσει ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν κ. Ζακ Ντελόρ και έχει ως επωνυμία της «Η ΕΥΡΩΠΗ ΜΑΣ». Μόλις πριν λίγες μέρες δημοσιεύθηκε ένα κείμενο που αφορά το θέμα του σημερινού μας σημειώματος.
Η Ευρώπη ήλθε η ώρα να αποφασίσει. Η Ευρώπη δεν πάει καλά. Οι έρευνες δείχνουν ότι η κοινή γνώμη είναι πιο δυσμενής. Και αυτό δε συμβαίνει μόνο στις χώρες του νότου που πλήττονται, ανεξέλεγκτα πλέον από την άθλια πολιτική που εφαρμόζουν, τόσο οι δυνατοί, όπως η Γερμανία, ακολουθούμενη από το πλέον νομιμοποιημένο τσιράκι της που είναι η Γαλλία (εκεί κατάντησε ο άλλοτε ισχυρός γαλλογερμανικός άξονας) και τους τοποτηρητές τους, μεταξύ των οποίων και τη διπολική ελληνική κυβέρνηση, που άλλοτε «έτριζαν» τα πεζοδρόμια εναντίον του δικομματισμού! Τόσο πολύ μας κορόιδευαν όλους!
Η ύφεση ή η αδύναμη ανάπτυξη κερδίζει όλο και περισσότερο σε όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της ζώνης του ευρώ. Η κρίση του ευρώ δεν έχει τελειώσει. Η Ευρώπη βρίσκεται, λοιπόν, σε διπλή έκτακτη ανάγκη. Από τη μία πλευρά πρέπει να βρούμε έναν τρόπο για να ενισχυθεί το ευρώ, μέσω μιας πολιτικής δομής, με μια ισχυρή διακυβέρνηση, από την άλλη πλευρά θα πρέπει να ενισχύσει σημαντικά την ευρωπαϊκή ανάπτυξη, μέσω παραγωγικών επενδύσεων και θα συντονίζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτοί οι δύο στόχοι μπορούν να επιτευχθούν στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής πολιτικής ομοσπονδίας. Η Ευρώπη είναι το μέλλον των εθνών – κρατών μας. Χωρίς ευρωπαϊκή ολοκλήρωση δεν μπορεί να υποστηριχτεί η σωτηρία. Χρειαζόμαστε ισχυρό ταρακούνημα που απαιτείται για να αναβιώσει μια ευρωπαϊκή δυναμική. Και αυτή είναι δυνατή μόνο με μια Ενωμένη Ευρώπη. Μόνο μια ομοσπονδία κρατών μπορεί να τη σώσει.
Αυτό το έγγραφο πολιτικής της δεξαμενής σκέψης του Ζακ Ντελόρ έχει ως στόχο να αναζητήσει τα εργαλεία για τον καθορισμό του ορίζοντα και να προτείνει μια μέθοδο για να επιτύχει την Ευρώπη του αύριο, που ονειρευόμαστε, αυτό που επιδιώκουμε, το οποίο και οι ιδρυτές ήλπιζαν να σχηματιστεί μια ενιαία ήπειρος στα ερείπια στο τέλος του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.
Είναι αλήθεια ότι πρόκειται για μια δηλωμένη πολιτική πλατφόρμα που πρέπει να εξετάσει κάθε ελεύθερος άνθρωπος, κάθε ένας που έχει διδαχθεί από την ιστορία της γηραιάς ηπείρου. Οι άνθρωποι αυτοί περισσότερο από ποτέ πρέπει να πάρουν στα χέρια τους τον ευρωπαϊκό αγώνα. Αντιμέτωποι με ηπείρους (Κίνα, Ινδία, Βραζιλία, Ινδονησία, Η.Π.Α. κ.λπ.), η Ευρώπη μπορεί να κινείται μόνο προς την ισχυρή ενοποίηση. Στεκόμαστε εδώ ως αποτέλεσμα της δημιουργίας μιας ευρωπαϊκής ομοσπονδίας. Μια διεθνής συνθήκη που θα δημιουργήσει Ομοσπονδία.
Θα καθορίσει τη θεσμική οργάνωση με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, ο πρωθυπουργός, ένα κοινοβούλιο με δύο σώματα. Η δεξαμενή σκέψης του Ζακ Ντελόρ έχει προσδιορίσει το περιεχόμενο της Ομοσπονδίας από το σχέδιο Συνθήκης και αυτό αποτελείται από 10 σημεία, με αποτέλεσμα να γίνουν λειτουργικά και συγκεκριμένα. Το περιεχόμενο αυτής της Ομοσπονδίας ορίζεται από ένα βαθιά δημοκρατικό θεσμικό πλαίσιο, αλλά και τα οικονομικά και χρηματοπιστωτικά ζητήματα αναγκαστικά κοινά, όπως η ενεργειακή πολιτική, η ευρωπαϊκή υποδομή και οι δεξιότητες και αμυντικής πολιτικής.
Η Ομοσπονδία θα μπορούσε να αποτελείται από 6 ή 7 χώρες, ανάλογα με τις επιθυμίες του καθενός. Η Γερμανία, η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Ιταλία, η Ισπανία και ίσως η Πολωνία θα μπορούσαν να εγγραφούν σε αυτή την ομοσπονδιακή προσέγγιση. Αυτά τα έξι – επτά κράτη αντιπροσωπεύουν σχεδόν τα δύο τρίτα του Α.Ε.Π. και του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης των σημερινών 28 κρατών. Η δεξαμενή σκέψης σκόπιμα περιορίζει σε 6 ή 7 χώρες την ομοσπονδία για να ξεκινήσει η συνεργασία και συμπληρώνει ότι η Ομοσπονδία θα έχει αποτελεσματική διακυβέρνηση και δημοκρατικό έλεγχο.
Είναι ο μόνος τρόπος για να ξεκινήσει μια σημαντική πρωτοβουλία για την ανάπτυξη για μια νέα βιομηχανική δυναμική στην Ευρώπη, με σημαντικές επενδύσεις σε παραγωγικές βιομηχανικές επενδύσεις. Θα παρέχει, επίσης, η πολιτική ενοποίηση την ανάλογη στήριξη στο ευρώ που σήμερα στερείται.
Στην ουσία, καταλήγει η δεξαμενή σκέψης του Ζακ Ντελόρ, ότι «ο εικοστός αιώνας έκλεισε καλά, παρόλο που η ανεργία άρχισε να εξαπλώνεται στην Ευρώπη. Η έκπληξη του ειρηνικού τέλους του κομμουνισμού οδηγεί στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Η ξανα-ενωμένη Γερμανία, η Ευρώπη αναπτύσσει με ταχείς ρυθμούς τις δημοκρατίες της πρώην κομμουνιστικής ανατολικής πλευράς, ενώ το ευρώ βρίσκεται σε καλό δρόμο. Αλλά οι αρχές του εικοστού πρώτου αιώνα, θα πρέπει να μας οδηγήσουν σε μια θλιβερή πραγματικότητα. Η οικονομική κρίση της ακραίας μορφής παρακωλύει την οικονομική ανάπτυξη. Ως εκ τούτου, το χρέος των κρατών – μελών δε φαίνεται να έχει όριο. Η Ευρώπη έχει μείνει πίσω από τον υπόλοιπο κόσμο, όπου οι αναδυόμενες χώρες είναι ενήμερες για τις νέες τους δυνάμεις».
Στο επόμενο θα δούμε την ανάλυση που κάνει η δεξαμενή σκέψης για την κρίση και εκεί θα επικεντρώσουμε και τους δικούς μας φόβους και την προσωπική μας αντίθεση στα λεγόμενα μιας δυνατής δεξαμενής σκέψης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα