Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ομάδα επιστημόνων στην παγοκρηπίδα Λάρσεν C

Διεθνής ομάδα επιστημόνων πρόκειται να ξεκινήσει για το μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου σήμερα, πολεμώντας τα πελώρια κύματα και τον επερχόμενο χειμώνα στην Ανταρκτική, στοχεύοντας να απαντήσει σε βασικά ερωτήματα για την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στους πόλους.

Οι επιστήμονες, υπό τη σημαία της Βρετανικής Παρακολούθησης Ανταρκτικής, θα προσπαθήσουν να προσεγγίσουν ένα νεοανακαλυφθέν οικοσύστημα, το οποίο παρέμεινε κρυμμένο επί 120.000 χρόνια κάτω από την παγοκρηπίδα Λάρσεν C στην Ανταρκτική Χερσόνησο.

Τον περασμένο Ιούλιο μέρος της παγοκρηπίδας έσπασε σχηματίζοντας ένα πελώριο παγόβουνο, το A68, το οποίο είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερο από το Λονδίνο, αποκαλύπτοντας τη ζωή κάτω από αυτό πρώτη φορά. Τώρα οι επιστήμονες λένε ότι βρίσκονται σε αγώνα δρόμου προκειμένου να ερευνήσουν τα οικοσυστήματα αυτά προτού μεταβληθούν από την έκθεσή τους στο ηλιακό φως.

Η θαλάσσια βιολόγος δρ Κατρίν Λίνσε της Βρετανικής Παρακολούθησης Ανταρκτικής είναι επικεφαλής της αποστολής, η οποία πρόκειται να ξεκινήσει από τα νησιά Φόκλαντ σήμερα. Αναμένεται να φθάσουν στο παγόβουνο εντός μίας εβδομάδας.

Μοναδική ευκαιρία

«Η αποκοπή του Α68 μας δίνει μία μοναδική ευκαιρία να μελετήσουμε τη θαλάσσια ζωή καθώς αντιμετωπίζει μια δραματική περιβαλλοντική αλλαγή», λέει η δρ Λίνσε και προσθέτει: «Είναι σημαντικό να φθάσουμε εκεί το ταχύτερο δυνατόν προτού το ηλιακό φως μεταβάλει τις συνθήκες και νέα είδη αρχίσουν να σχηματίζουν αποικίες. Είναι πολύ συνταρακτικό όλο αυτό».

Ο καθηγητής Ντέιβιντ Βον, επιστημονικός διευθυντής της Βρετανικής Παρακολούθησης Ανταρκτικής, επισημαίνει ότι «πρέπει να κάνουμε θαρραλέα βήματα. Η παγοκρηπίδα Λάρσεν C είναι στον νότο και υπάρχουν πολλοί θαλάσσιοι πάγοι στην περιοχή, αλλά πρόκειται για σημαντική ευκαιρία και έτσι θα καταβάλουμε υπεράνθρωπες προσπάθειες να βρεθούμε εκεί που πρέπει». Επίσης, ο καθηγητής Βον τόνισε ότι η κλιματική αλλαγή έχει ήδη επηρεάσει τις θάλασσες στην Ανταρκτική, με αποτέλεσμα να υπερθερμαίνονται κάποια από τα παράκτια ύδατα.

«Η μελλοντική υπερθέρμανση μπορεί να θερμάνει τα οικοσυστήματα. Καθώς εκεί ζουν είδη που έμαθαν να αγαπούν το κρύο, και όχι τη ζέστη, τα είδη αυτά είτε θα μετακινηθούν είτε θα πεθάνουν. Πόσο γρήγορα θα συμβεί αυτό και πόσο τα οικοσυστήματα μπορούν να οικοδομήσουν αποικίες σε νέες περιοχές αποτελεί κλειδί στην κατανόηση σχετικά με το πού η Ανταρκτική αντέχει και πού είναι ευάλωτη».

Την περασμένη εβδομάδα ο Guardian δημοσίευσε τις πρώτες φωτογραφίες ειδών που βρέθηκαν σε ανεξερεύνητη περιοχή του πυθμένα της Ανταρκτικής. Οι φωτογραφίες ελήφθησαν σε ερευνητική αποστολή της Greenpeace, που είναι μέρος της ευρύτερης προσπάθειας να μεταβληθεί η περιοχή στο μεγαλύτερο ωκεάνιο καταφύγιο.

 

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα