Μουσείο Τυπογραφείας

Oλοκληρωμένη αντιπλημμυρική προστασία Δήμου Πλατανιά

Κύριε διευθυντά,
ο Δήμος Πλατανιά διαχρονικά έχει αντιμετωπίσει φαινόμενα έντονων βροχοπτώσεων όπου αυξημένος όγκος νερού καταπίπτει σε σύντομο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα τη δημιουργία πλημμυρικών φαινομένων, τα οποία, σε συνδυασμό με την αδυναμία αντιμετώπισης από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το Κεντρικό Κράτος, της διαχείρισης, του καθαρισμού και της καταπάτησης των ρεμάτων-ποταμών, οδηγούν σε καταστροφικές συνέπειες με αποδέκτες τους πολίτες, τις ζωές τους και την περιουσία τους.
Από τύχη, στον Δήμο Πλατανιά δεν έχουμε θρηνήσει θύματα. Είναι θλιβερό το γεγονός ότι ουδέποτε τέθηκε το ζήτημα της ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας σε επίπεδο λεκάνης απορροής, αλλά τα συμβάντα αντιμετωπίζονται αποσπασματικά, χωρίς σχέδιο και κατόπιν σημαντικών καταστροφικών γεγονότων. Δεν θέλουμε να σταθούμε σε ζητήματα νομοθεσίας, αρμοδιοτήτων κ.λπ. καθώς θεωρούμε, ότι με προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ των εμπλεκομένων θα μπορούσε να λυθεί το πρόβλημα. Είναι λυπηρό όμως, κατόπιν ενός καταστροφικού συμβάντος, όλοι να αποποιούνται και να μεταθέτουν τις ευθύνες σε άλλους… και στο τέλος στους Οικολόγους…
Επειδή δεν θέλουμε να κουράσουμε και να καταχραστούμε τον χώρο που μας διαθέτετε, προτείνουμε τα εξής:
– Αμεσο καθαρισμό των εναπομεινάντων ρεμάτων-ποταμών, ώστε να περιορίσουμε τις συνέπειες σε έντονα φαινόμενα τα οποία ούτως ή άλλως θα συμβαίνουν σε τακτά διαστήματα. Ας μην μένουμε στις τυχόν δικαστικές διώξεις για παρεμβάσεις, καθώς το σημαντικότερο είναι οι ζωές και οι περιουσίες των δημοτών και επισκεπτών του δήμου μας.
– Οριοθέτηση των ρεμάτων και των ποταμών.
– Ολοκληρωμένη μελέτη αντιπλημμυρικής προστασίας σε επίπεδο λεκανών απορροής στον Δήμο μας.
Τέλος, ως γενικότερη τοποθέτηση προτείνουμε:
1. άμεση νομοθετική ρύθμιση με μεταβίβαση αρμοδιοτήτων για τον καθαρισμό και την οριοθέτηση ρεμάτων – ποταμών ή στον Πρώτο ή στον Δεύτερο βαθμό με ανάλογη μεταβίβαση πόρων ώστε να σταματήσει η μετάθεση ευθυνών και στο τέλος να μην γίνεται τίποτα..
2. δημιουργία χρηματοδοτικού εργαλείου από το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας και το Υπουργείο Εσωτερικών για την εκπόνηση μελετών σε επίπεδο λεκανών απορροής και χρηματοδότηση της υλοποίησης των απαραίτητων έργων.

Με εκτίμηση
Ντουντουλάκης Μανώλης,
επικεφαλής μείζονος αντιπολίτευσης Δήμου Πλατανιά

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.