Μουσείο Τυπογραφείας

Oλα έτοιμα για τις εκλογές στα Χανιά

ƒ…¡»≈”« ‘œ’ ≈ Àœ√… œ’ ’À… œ’ ¡–œ ‘«Õ ƒ…≈’»’Õ”« ‘œ’ ƒ«Ãœ’ ¡»«Õ¡…ŸÕ –—œ” ‘¡ ≈ Àœ√… ¡  ≈Õ‘—¡  √…¡ ‘…” ¡’‘œƒ…œ… «‘… ≈”  ¡… ≈’—Ÿ≈ Àœ√≈” ‘œ’ 2019Αντίστροφα μετρούν πλέον οι ώρες για τις εκλογές της Κυριακής, όπου οι Χανιώτες θα κληθούν να επιλέξουν τους 4 βουλευτές που θα τους εκπροσωπήσουν στο Κοινοβούλιο για την επόμενη τετραετία.

Eως 2 σταυρούς θα μπορούν να βάλουν οι ψηφοφόροι στα Χανιά στις εκλογές της 7ης Ιουλίου καθώς πρόκειται για τετραεδρική περιφέρεια. Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα.
• Στο Νομό Χανίων θα λειτουργήσουν 338 κοινά εκλογικά τμήματα μαζί με τα 2 ειδικά τμήματα φυλακών. Παράλληλα έχουν συσταθεί 3 ειδικά τμήματα ετεροδημοτών, 1 αμιγές και 2 μικτά, στα οποία θα ψηφίσουν εκλογείς άλλων βασικών εκλογικών περιφερειών που ζουν στα Χανιά και οι οποίοι θα επιλέξουν υποψηφίους των εκλογικών περιφερειών στις οποίες ανήκουν. Τα 3 αυτά εκλογικά τμήματα θα λειτουργήσουν στο 1ο Γενικό Λύκειο Χανίων (πρώην ΑΒΕΑ) στη Ν. Χώρα στο αμιγές θα ψηφίσουν για τη Β3 νότιου τομέα Αθηνών, στο 1ο μικτό για την Α’ Αθηνών, ΒΙ, Β2 και Β3 Αθηνών και στο 3ο μικτό για την Α’ Θεσσαλονίκης, Α’ Ανατολικής Αττικής, Α’ Πειραιά και Β’ Πειραιά.
• Δικαίωμα ψήφου έχουν οι Έλληνες πολίτες που έχουν συμπληρώσει το 17° έτος της ηλικίας τους, είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των Δήμων (μεταβολές που συντελέστηκαν έως και 30-4-2019) και δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν.
• Στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων ο συνολικός αριθμός των εκλογέων ανέρχεται σε 144.564 εκλογείς.
Στα 338 εκλογικά τμήματα βασικών εκλογέων είναι εγγεγραμμένοι στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους 143.252 εκλογείς και 1.312 στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του άρθρου 27 της εκλογικής νομοθεσίας (στρατιωτικοί, αστυνομικοί, πυροσβέστες, λιμενικοί κ.λπ.).
Στα 3 εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών είναι εγγεγραμμένοι
416 στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών.
• Εκλογείς λόγω σωματικής αδυναμίας που δεν μπορούν να διεκπεραιώσουν αυτοδύναμα τις προβλεπόμενες ενέργειας ψηφοφορίας, έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν τη συνδρομή του αντιπρόσωπου της δικαστικής αρχής (άρθρο 83 του Π.Δ. 26/2012).
• Η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Κατά την αναγνώριση των εκλογέων, ενδεχομένως να διαπιστωθούν για ορισμένους εκλογείς ασυμφωνίες εξαιτίας λαθών μεταξύ των στοιχείων τους στον εκλογικό κατάλογο και αυτών της αστυνομικής ή υπηρεσιακής τους ταυτότητας. Στη περίπτωση αυτή, πρέπει οι εκλογείς να προσκομίσουν βεβαίωση ταυτοπροσωπίας, που εκδίδεται από το Τμήμα Δημοτικής Κατάστασης του Δήμου ή οποιοδήποτε άλλο έγγραφο από το οποίο να προκύπτει και να αποδεικνύεται η ταυτότητας τους. Το τμήμα Δημοτικής κατάστασης του Δήμου Χανίων θα είναι ανοιχτό σήμερα, Σάββατο, 08.00 – 20.00 και αύριο Κυριακή 07.00 – 19.00.
• Οι εκλογείς μπορούν να ενημερωθούν για το που ψηφίζουν μέσα από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών (https://www.ypes.gr/mathe-poy-psifizeis-forma/) και τη φόρμα («Μάθε που ψηφίζεις»).
Επίσης οι εκλογείς μπορούν να πάρουν πληροφορίες από το Δημαρχείο Χανίων (Κυδωνίας 29), το οποίο θα παραμείνει ανοιχτό σήμερα, Σάββατο, 08.00-20.00 και αύριο, Κυριακή, 07.00-19.00.
• Επίσης τα γραφεία ταυτοτήτων των υφισταμένων αρχών έκδοσης θα εκδίδουν δελτία ταυτότητας για την εξυπηρέτηση των πολιτών σήμερα, Σάββατο, 08.00 έως 18.00 και αύριο, Κυριακή, 07.00 έως 19.00.

Εκλογείς και τμήματα σε επίπεδο Κρήτης

Στην Περιφέρεια Κρήτης ο αριθμός των εκλογέων ανέρχεται σε 544.408 ενώ θα λειτουργήσουν 1.294 εκλογικά τμήματα.
Από τους 544.408 εκλογείς οι 2.619 είναι εκλογείς του άρθρου 27 (στρατιωτικοί κλπ) και 1.138 ετεροδημότες που ψηφίζουν στην Κρήτη, κατανεμημένοι σε 1.294 εκλογικά τμήματα (1.285 τμήματα βασικών εκλογέων και 9 τμήματα ετεροδημοτών).
Οι ετεροδημότες εκλογείς της Περιφέρειας που ψηφίζουν εκτός Κρήτης ανέρχονται σε 6.922 και κατανέμονται σε 23 εκλογικά τμήματα (16 αμιγή και 7 εφετειακά).

Eλλειψη ψηφοδελτίων

Στους εκλογικούς σάκους βρίσκεται όλο το υλικό που θα χρησιμοποιηθεί για τις εκλογές της 7ης Ιουλίου καθώς η σχετική προετοιμασία έχει γίνει στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων. Στον Νομό Χανίων έχουν κατατεθεί ψηφοδέλτια και για τα 17 κόμματα που έχουν ανακηρυχθεί από τον Άρειο Πάγο. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε η υπεύθυνη εκλογών στην Π.Ε. Χανίων Χρυσούλα Κουναλάκη κάποια κόμματα έστειλαν λιγότερα ψηφοδέλτια σε σχέση με την εκλογική δύναμη. «Για τον λόγο αυτό κάνω ιδιαίτερη μνεία στα έγγραφά μου, που συνοδεύουν το εκλογικό υλικό μέσα στον σάκο, προκειμένου οι δικαστικοί αντιπρόσωποι να γνωρίζουν ότι μπορούν για κόμματα που έστειλαν ψηφοδέλτια αλλά όχι σε επαρκεί αριθμό, να κάνουν χρήση του “λευκού”. Δεν μπορούν να κάνουν χρήση του “λευκού” για κόμματα τα οποία δεν έστειλαν ψηφοδέλτια», εξήγησε η κα Κουναλάκη.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.