Μουσείο Τυπογραφείας

Οι Βρετανικές εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου, 2019

Ο Boris Johnson, ο άνθρωπος του κατεστημένου, “the old boy”, το έκαμεν (he did it). Το Συντηρητικό Κόμμα ξεπέρασε τις 325 έδρες και μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Ήταν φαίνεται η μεγαλύτερη εκλογική νίκη των Τόρυς από την εποχή της Margaret Thatcher. Eίναι πολύ γρήγορα για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα. Εν τούτοις μερικά σημεία μπορούν εκ πρώτης όψεως να λεχθούν.
Ο κ. Jeremy Gorbyn, o ηγέτης των Eργατικών, καταποντίσθηκε με το κόμμα του και ο ίδιος, δήλωσεν ότι δεν θα ηγηθεί ξανά εκλογικής εκστρατείας. Πρέπει να αναμένουμε την τύχη του. Επίσης είναι το τέλος της πολιτικής του για δεύτερο δημοψήφισμα για το brexit.
Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες ( Lib-Dem) επίσης καταποντίσθηκαν και ο αρχηγός τους δεν εξελέγη καν βουλευτής.
Ο θριαμβευτής, τώρα, Boris Johnson, θα προχωρήσει, όπως εκ πρώτης όψεως φαίνεται, ολοταχώς για το brexit ίσως στις 31 Ιανουαρίου, 2020. Ο κ. Trump το συνεχάρη αμέσως προσβλέποντας σε μια σύσφιγξη των δεσμών μεταξύ των δύο Αγγλοσαξονικών Χωρών και μια κοινή πολιτικήν έναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.). Το ΗΒ ελπίζει τώρα σε μιαν επέκταση των δεσμών του με τις χώρες της Κοινοπολιτείας κα των εκτός της Ευρώπης Χωρών.
Το εγχείρημα δεν θα είναι εύκολο. Ίσως όμως στο μέλλον να επιτύχει. Θα υπάρξουν, βέβαια , και πολλά προβλήματα.
Στην Σκωτίαν, το Scottish National Party κατάγαγεν εκλογικό θρίαμβο. Η Πρωθυπουργός της θα προχωρήσει στην πολιτικήν της. Ήταν υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. Ίσως να προχωρήσει σε δημοψήφισμα υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας και ένα είδος παραμονής –αν την αφήσουν-στην Ε.Ε.
Ποια θα είναι η θέση της χώρας μας, της Κύπρου, με την νίκην, των Συντηρητικών και του κ. Johnson;
Δύσκολη, οπωσδήποτε. Θα έχουμε να κάμουμε με ένα εθνικιστικόν κόμμα, με ένα ισχυρόν και απρόβλεπτον ηγέτη. Οι σχέσεις τους με την Τουρκία είναι φιλικές. Ο ίδιος ο κ. Johnson έχει ιδιαίτερες σχέσεις με την Τουρκίαν, όπως είναι γνωστόν.
Χρειάζεται ενδελεχής μελέτη της κατάστασης και επαναπροσδιορισμός της πολιτικής μας σύμφωνα με την νέα κατάσταση.
Λάρνακα, 13 Δεκεμβρίου 2019.

*Ο Δρ Χρίστος Α. Θεοδούλου είναι Δικηγόρος,
Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών & Διεθνών Σχέσεων (Η.Ε.Ι., Γενεύης Ελβετίας). Πρώην Μέλος της Γραμματείας του ΟΗΕ.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.