Μουσείο Τυπογραφείας

Οι λεπροί από το “Νησί” για τον αγώνα κατά των Ιταλών στην Αλβανία

Σε αθηναϊκό περιοδικό του Ιανουαρίου 1941 εντόπισα το παρακάτω κείμενο που φανερώνει την ενότητα του ελληνικού λαού και την πανστρατιά στον αγώνα κατά των ιταλικών φασιστικών δυνάμεων που επιτέθηκαν στη χώρα μας την 28 Οκτωβρίου 1940.
Συγκινητικό και πατριωτικό αξίζει νομίζω να δημοσιευθεί αυτό το κείμενο:
«Εις την Κεντρικήν Υπηρεσίαν Αλληλεγγύης Μετώπου ελήφθη η κάτωθι συγκινητική επιστολήν από την Σπιναλόγκαν, το νησί όπου μένουν οι λεπροί. Η επιστολή αυτή δείχνει ότι όλοι οι Ελληνες εργάζονται διά την νίκην των ελληνικών όπλων:
Σπιναλόγκα τη 10η Ιανουαρίου 1941.
Προς την Κ.Υ.Α.Μ.
Ημείς εδώ ζούμε χωρίς καμμιά ελπίδα σ’ αυτή τη ζωή, άλλα το πνεύμα που κατοικεί ακόμη μέσα στ’ άρρωστα κορμιά μας είναι ελληνικό και ο τελευταίος παλμός της καρδίας μας θα κτυπήσει κι αυτός ελληνικά. Είμεθα και μεις παιδιά της Ελλάδος και ακούμε τη σημερινή της φωνή, αλλ’ η κακή μοίρα δεν ήθελε να μας αφήσει να τρέξουμε εκεί που προστάζει. Στο μεγάλο και ιερόν αγώνα της Πατρίδος μας, προσφέρουμε και εμείς ένα ημερήσιον επίδομά μας, ήτοι δρχ. 40 κατά μήνα μέχρι πέρατος του πολέμου. Ετραγουδήσαμε τα κάλαντα και εισεπράξαμε δρχ. 874,50, τας οποίας σας αποστέλομεν δι’ επιταγής. Σας γράφομεν δε κατ’ εντολήν του προέδρου της εκκλησίας μας ότι θα καταβάλλεται συνάμα πάσα δυνατή προσπάθεια διά ν’ αποσταλή και άλλη επιταγή.
Ο πόνος που δημιουργεί μέσα σε κάθε ελληνική καρδιά η άτιμη επίθεσις του απαισίου εχθρού, δεν μπορεί παρά να προκαλή δάκρυα στα μάτια και ιδίως σ’ εκείνους που δεν μπορούν να βοηθήσουν διά του αίματός των την αγωνιζόμενην Πατρίδα. Από αυτά είναι βρεγμένο και το μηδαμινόν ποσόν το όποιο σας στέλλομεν μαζί με τας ευχάς μας, όπως ο άγων του Εθνους έλθη εις αίσιον πέρας το 1941.
ΕΜΜ. ΠΑΤΕΡΑΚΙΣ».

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.