Μουσείο Τυπογραφείας

Οι Ευέλπιδες κατά τη Μάχη της Κρήτης

Ευκαιρία να γράψω αυτό το περιστατικό ήταν το δημοσίευμα των “Χ.Ν.” κατά την 30-5-2020 το οποίο με παρακίνησε να θυμηθώ ένα περιστατικό γνήσιο του 1941.
Όπως είναι γνωστό οι Ευέλπιδες αποβιβάστηκαν αφού έφυγαν από τη σχολή, προς τιμήν τους, στο Κολυμπάρι κατά την πτώση των Γερμανών στην Κρήτη. Μια ομάδα, ίσως ήταν και διμοιρία, προχώρησε από Κολυμπάρι προς Ροδωπού. Σε κάποιο σημείο πάνω από τη Μονή Γωνιάς Γερμανικό αεροσκάφος τους αντιλήφθηκε και άρχισε τις ριπές. Άλλωστε ότι κινιότανε κατά την επίθεση αυτή δεχόταν πυροβολισμούς.
Αφού λοιπόν προχώρησαν βόρεια, έφτασαν σε ορεινό χωριό της Κισσάμου, το Σάσαλο. Την εποχή αυτή ήμουν πέντε χρονώ και ευρισκόμενος το πρωί στην αυλή του καφενείου του παππού μου αντίκρισα πολλούς συγκεντρωμένους. Είδα ομοιόμορφα ντυμένους και κάποιος μεγάλος μου είπε ότι είναι στρατιώτες. Εντύπωση βέβαια, γιατί δεν είχα ξαναδεί, μου έκαναν οι στολές.
Εκείνη την ημέρα έτυχε να ζυμώνει και να φουρνίζει η αείμνηστη γιαγιά μου και μύριζε όλη η γειτονιά.
Ζήτησαν λοιπόν να πάρουν ψωμί οι Ευέλπιδες αλλά μη έχοντας χρήματα έδιναν όπλα. Eμαθα αργότερα ότι δόθηκε όλη η φουρνιά το ψωμί χωρίς βέβαια να πάρουν κανένα όπλο. Κατά την ίδια ημέρα ήταν μαζεμένοι πολλοί χωριανοί, Εννιαχωριανοί και άλλοι από τις γύρω συνοικίες οι οποίοι χτύπησαν τη φάλαγγα των Γερμανών στα Μεσαύλια, την Κούρμπα, τα Φλώρια και την Κάντανο αργότερα.
Οι Ευέλπιδες οδηγήθηκαν και μέσω Κακοπέτρου, Ρουμάτων και ορεινών περιοχών, έφτασαν εις την Νότιον θάλασσα και στη συνέχεια εις Αίγυπτον.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.