Μουσείο Τυπογραφείας

Οφέλη για την κοινωνία από τον εθελοντισμό

Ο εθελοντισμός ως πράξη και ιδεολογία, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις που έχει ένας εθελοντής, καθώς και η λειτουργία εδώ και μερικούς μήνες στην Κρήτη της δημόσιας τράπεζας ομφαλικών βλαστοκυττάρων και η χρησιμότητά της αποτέλεσε το θέμα της χθεσινής εσπερίδας που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο ξενοδοχείο “Ακάλη” με διοργανωτές τον Ιατρικό Σύλλογο Χανίων και τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών ν. Χανίων “Ο Αγιος Ιωάννης”.
Οπως τονίστηκε στην εκδήλωση, τα ποσοστά του εθελοντισμού στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια της κρίσης, με τον κόσμο να αποφασίζει μέσα από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει να συμπλεύσει με ομάδες, έχοντας ως σκοπό τη στήριξη και την αλληλεγγύη.
«Ο εθελοντισμός είναι μία πράξη που στις μέρες μας έχει διογκωθεί, έχει γίνει αποδεκτός από τον περισσότερο κόσμο και αυτό έχει να κάνει σίγουρα με την κρίση που περνάμε, την ανεργία, την ανασφάλεια και την κοινωνική αδικία, οπότε βλέπουμε ότι ολοένα και περισσότερος κόσμος ευαισθητοποιείται, αποφασίζοντας να συνεργαστεί και να συμπλεύσει με ομάδες και ανθρώπους που έχουν σκοπό τη στήριξη και την αλληλεγγύη», τονίζει η Ελευθερία Μουλουδάκη, που έχει την ιδιότητα της χειρουργού ενώ παράλληλα είναι υπεύθυνη του γραφείου “Γιατρών του Κόσμου” στα Χανιά. «Το βιώνουμε κάθε μέρα αυτό το κίνημα που είναι πλέον. Kαι είναι ιδιαίτερα ευχάριστο ότι ο κόσμος γίνεται αλληλέγγυος. Από την άλλη για την πατρίδα μας, μάς θλίβει γιατί το να γίνει αυτό, έπρεπε κάποιοι να υποφέρουν, οπότε δεν είναι τόσο ευχάριστο συναίσθημα», καταλήγει η κα Μουλουδάκη, που εισηγήθηκε το θέμα “τι είναι εθελοντισμός”.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΟΜΦΑΛΙΚΩΝ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΩΝ
Στη χθεσινοβραδινή εκδήλωση τονίστηκε επίσης η λειτουργία της δημόσιας τράπεζας ομφαλικών βλαστοκυττάρων που λειτουργεί στο ΠΑ.Γ.Ν.Η. στο Ηράκλειο, σε μια προσπάθεια, που όπως τονίζει η κα Ελένη Παπαδάκη, καθηγήτρια Αιματολογίας και δ/ντρια της Αιματολογικής Κλινικής στο ΠΑ.Γ.Ν.Η., ξεκίνησε πριν από 5 χρόνια. «Η τράπεζα είναι στην Ιατρική Σχολή και λειτουργεί υπό το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου και η φύλαξη είναι δωρεάν. Ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών “O Αγιος Ιωάννης” έχει δραστηριοποιηθεί στο να βοηθά στη μεταφορά δειγμάτων στη δημόσια τράπεζα γιατί τα δείγματα πρέπει να πηγαίνουν όσο γίνεται νωρίτερα αλλά προς τιμήν τους ενδιαφέρονται να εκπαιδευτούν και οι ίδιοι ώστε να ενημερώνουν τον κόσμο για τη λειτουργία της τράπεζας και τη χρησιμότητά της και γι’ αυτό διοργανώσαμε αυτή την εσπερίδα», τόνισε η κα Παπαδάκη.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΘΕΛΟΝΤΗ
Τέλος, η κα Ελευθερία Ασημίνα τοποθετήθηκε για την επίδραση του εθελοντισμού στη σωματική και ψυχική υγεία, σημειώνοντας ότι «αποδεικνύεται πως με το πέρασμα των κοινωνιών, από τις πρωτόγονες στις σύγχρονες, ο εθελοντισμός κάνει καλό προσφέροντας μεγάλο όφελος στη σωματική και την ψυχική υγεία. Εχουν γίνει μελέτες σε πανεπιστήμια της Αμερικής και της Ευρώπης και αποδεικνύεται πως ο εθελοντισμός βοηθά σε μεγάλα ποσοστά στην πτώση της αρτηριακής πίεσης, στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου, στη μείωση της χοληστερόλης, στη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης διότι μέσα από τον εθελοντισμό οι άνθρωποι έρχονται σ’ επαφή, κοινωνικοποιούνται, δραστηριοποιούνται, αναπτύσσουν νέες δεξιότητες και ικανότητες όσον αφορά τον τρόπο ζωής και επικοινωνίας με τους άλλους κι όλα αυτά βοηθούν στην εδραίωση της ψυχικής υγείας και κατ’ επέκταση της σωματικής», τονίζει η κα Ασημίνα
Στην εσπερίδα μίλησε ακόμη ο εκπαιδευτικός πληροφορικής, Γιάννης Σταγάκης που αναφέρθηκε στο θέμα “Εθελοντισμός και διαδίκτυο”. Αξίζει να σημειωθεί ότι με το τέλος της δόθηκαν σε όλους τους συμμετέχοντες βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Γιορτή εθελοντικής αιμοδοσίας στο ΕΠΑΛ Ελ. Βενιζέλου
Γιορτή εθελοντικής αιμοδοσίας στο χώρο του ΕΠΑΛ – Ε.Κ. Ελ. Βενιζέλου θα γίνει την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου με πολλές εκπλήξεις, με τη συνδιοργάνωση του Συλλόγου Παραδοσιακής και Λαϊκής Τέχνης “Η Χρυσοπηγή”, της Αδελφότητας Μικρασιατών Ν. Χανίων “Ο Αγιος Πολύκαρπος”, της Ελληνικής Εταιρείας Ν. Alzheimer παράρτημα Χανίων, του Κέντρου Ημέρας Alzheimer και του ΕΠΑΛ – Ε.Κ. Ελ. Βενιζέλου. Δηλώσεις συμμετοχής: 28210 93155, 28210 76050.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.