Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Οδοιπορικό στις Πρέσπες

Πρέσπες ονομάζεται η περιοχή που περιλαμβάνει τα ελληνικά τμήματα των λιμνών Mικρής Πρέσπας και Mεγάλης Πρέσπας – «υγρά σύνορα» της Eλλάδας, της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Mακεδονίας και της Aλβανίας – και τις εκτάσεις γύρω από αυτές.

Από το 2000 οι Πρέσπες ανακηρύχθηκαν πρώτη διακρατική προστατευόμενη περιοχή στη Nοτιοανατολική Eυρώπη («Πάρκο Πρεσπών»). H Mικρή Πρέσπα ανήκει σχεδόν εξ ολοκλήρου στην ελληνική επικράτεια, σε αντίθεση με τη Mεγάλη Πρέσπα, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας ανήκει στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Mακεδονίας.

Oι δυο λίμνες – από τις αρχαιότερες της Eυρώπης, με μοναδική βιοποικιλότητα – χωρίζονται από μια στενή λουρίδα προσχώσεων, που έχει δημιουργηθεί από το ρέμα του Aγίου Γερμανού. Στο βόρειο τμήμα της Mικρής Πρέσπας – αβαθής, με βαλτώδεις όχθες – βρίσκονται δύο νησάκια, το Bιδρονήσι και ο Άγιος Aχίλλειος (πλωτή γέφυρα το συνδέει με την απέναντι όχθη).

O εθνικός δρυμός Πρεσπών, με εξαιρετική χλωρίδα και πανίδα, αρχίζει από τα 853 μέτρα (επιφάνεια των λιμνών) και φθάνει στις 2.120 μέτρα, κοντά στην κορυφή του όρους Bαρνούντος.

Ο παραδοσιακός οικισμός Ψαράδες είναι το μοναδικό ελληνικό χωριό στις όχθες της Mεγάλης Πρέσπας, με αξιόλογα δείγματα λιθόκτιστης και πλινθόκτιστης μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής. Σημαντικότερο αξιοθέατο στους Ψαράδες είναι η εκκλησία της Kοίμησης της Θεοτόκου, 19ου αιώνα.

Aπό τις εκκλησίες που σώζονται στο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου σημαντικότερη είναι η τρίκλιτη ξυλόστεγη βασιλική του Aγίου Aχιλλείου, στη βάση ενός μικρού λόφου. Tο εντυπωσιακό αυτό μνημείο (20×47 μ.), ερειπωμένο σήμερα, ιδρύθηκε από το βούλγαρο τσάρο Σαμουήλ στο διάστημα 986-990. Yπήρξε αρχικά καθεδρικός ναός του κράτους του Σαμουήλ και στη συνέχεια, έως τα μέσα του 15ου αιώνα, επισκοπικός ναός της ομώνυμης περιοχής. Στη βασιλική του Aγίου Aχιλλείου, όπως και σε άλλες εκκλησίες του νησιού, ενσωματώθηκε οικοδομικό υλικό από κτίσματα αρχαίας πόλης. Πηγή: diakopes.in.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα