Μουσείο Τυπογραφείας

«Οχι στην Ευρώπη της εξαθλίωσης»

Να ξαναβρεί η Ευρωπαϊκή Ένωση τις θεμελιώδεις αρχές της, όπως η ισότητα και η αλληλεγγύη, ζητούν οι μαθητές της ομάδας Κοινωνικών Επιστημών της Β’ τάξης του Λυκείου Βουκολιών, με επιστολή τους προς τους ηγέτης της Ένωσης.
Οι μαθητές επισημαίνουν στο κείμενό τους ότι η Ευρώπη έχει στρέψει το ενδιαφέρον της στους αριθμούς ξεχνώντας τους ανθρώπους ενώ τονίζουν πως οι νέοι άνθρωποι δεν μπορούν να ζουν μέσα στον φόβο και την εξαθλίωση.
Αναλυτικά το κείμενο των μαθητών έχει ως εξής:
«Κύριοι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής ένωσης:
Λαμβάνοντας υπόψιν τις τελευταίες εξελίξεις στον ευρωπαϊκό χώρο και παρατηρώντας όχι μόνο τον αυταρχικό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζετε την χώρα μας αλλά και τα εξαθλιωτικά μέτρα που προσπαθείτε να της επιβάλλετε, νιώθουμε την υποχρέωση, σαν μελλοντικοί Ευρωπαίοι πολίτες, να σας επισημάνουμε και να σας υπενθυμίσουμε κάποια πράγματα τα οποία, από ότι φαίνεται, έχετε ξεχάσει.
Οι χώρες σας έχουν υπογράψει την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του ανθρώπου η οποία στο άρθρο 23 αναφέρει: «Κάθε εργαζόμενος έχει δικαίωμα να εργάζεται, να προστατεύεται από την ανεργία και να έχει δίκαιη και ικανοποιητική αμοιβή η οποία να εξασφαλίζει σε αυτόν και την οικογένειά του συνθήκες ζωής άξιες της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».
Επίσης σας υπενθυμίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή ένωση, της οποίας είστε μέλη, έχει θεμελειωθεί στις αξίες : α. της ελευθερίας, β. της ισότητας, γ. της ενότητας και δ. της αλληλεγγύης, οι οποίες διαχέονται στους θεσμούς και στους κανόνες λειτουργίας της.
Εσείς λοιπόν που ζητάτε συνεχώς από τους άλλους να τηρούν τις δεσμεύσεις τους, ποιές από τις παραπάνω δεσμεύσεις σας τηρείτε με τη στάση σας απέναντι στην Ελλάδα αλλά και σε άλλα κράτη; Η συνέχεια του κράτους, που συχνά επικαλείστε για να αναφερθείτε στην ανάγκη τήρησης εκ μέρους της χώρας μας παλαιότερων συμφωνιών ή δεσμεύσεων που έχει αναλάβει, τάχα δεν αφορά τα κράτη σας που έχουν δεσμευτεί να προασπίσουν τις παραπάνω αρχές και αξίες;
Πως θα προστατεύσετε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την ποιότητα ζωής, όταν παραγκωνίζεται η ανθρωπιά και η συνεργασία; `Όταν με τις αποφάσεις σας θυσιάζετε τα δικαιώματα αυτά στον βωμό του κέρδους και της ποδηγέτησης των λαών; Τι έχει για σας προτεραιότητα σε μια χώρα; Οι πολίτες ή οι αριθμοί και οι οικονομικές στατιστικές; Είναι άραγε μεγαλύτερη η σημασία της τήρησης των προθεσμιών από την επιβίωση και την αξιοπρέπεια των πολιτών; Τι νόημα και τι αξία έχουν κανόνες και τεχνοκρατικές διαδικασίες που οδηγούν τους λαούς στην απελπισία;
Η Ευρωπαϊκή ένωση στηρίζεται στη συνεργασία και την ισότητα των κρατών ή στην επικράτηση του οικονομικά ισχυροτέρου; Επιβάλλετε μεταξύ των κρατών συνθήκες που θυμίζουν δουλοκτητικές κοινωνίες ενώ υποστηρίζετε την συναδέλφωση της Ευρώπης. Κάνετε λόγο για την Ευρώπη της προόδου και της ευημερίας, ενώ υποχρεώνετε κράτη σαν την Ελλάδα να επιβάλλουν μέτρα που επιβαρύνουν τις οικονομικά αδύνατες και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες αδιαφορώντας ακόμη και για την επιβίωση ενός μεγάλου αριθμού συνανθρώπων μας. Επιθυμείτε άραγε να διαμορφώσετε την Ευρώπη της ελευθερίας ή την Ευρώπη της ανισότητας και της εκμετάλευσης; Που είναι η αξία της ενότητας και της αλληλεγγύης όταν για να αποπληρωθούν τα δάνεια οι πολίτες βυθίζονται στην φτώχεια και οδηγούνται στην αυτοκτονία;
Με την συμπεριφορά σας αυτή, εσείς δεν τηρείτε τις δεσμεύσεις σας, εσείς δεν σέβεστε τις υπογραφές σας και το βασικότερο είναι ότι εσείς τραυματίζετε την ιδέα της ενωμένης Ευρώπης.
Σας καλούμε λοιπόν να επανεξετάσετε τις απόψεις και τις στάσεις σας, ώστε να οικοδομήσουμε την Ευρώπη της αξιοπρέπειας, της εργασίας, της ελευθερίας, της ευημερίας και της αισιοδοξίας, δηλώνοντάς σας παράλληλα ότι σε μια Ευρώπη, της οποίας θεμέλια είναι ο φόβος, η εκμετάλλευση και η εξαθλίωση, δεν μπορούν να ανήκουν νέοι με όνειρα και ιδανικά».

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.