Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ασκηση πιέσεων από Ομπάμα

Εκστρατεία άσκησης πιέσεων στους πιο “διστακτικούς” της Αμερικανικής Γερουσίας, με σκοπό να τους πείσει να στηρίξουν το σχέδιό του για ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση κατά της Συρίας, ξεκίνησε ο Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με ανακοίνωση ανώτερου αξιωματούχου του Λευκού Οίκου.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος Ομπάμα και ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, κάλεσαν σε αυτό το πλαίσιο, τηλεφωνικά, κάποια μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας, ανέφερε η ίδια πηγή.
«Σε όλες τις τηλεφωνικές επαφές και τις ενημερώσεις, υπήρξε το ίδιο βασικό επιχείρημα: Αν δεν κάνουμε τίποτα εναντίον του Ασαντ, θα αποδυναμωθούν οι διεθνείς κανόνες κατά της χρήσης χημικών όπλων και αυτό μπορεί να ενθαρρύνει τον Ασαντ και τους βασικούς συμμάχους του, τη Χεζμπολάχ και το Ιράν, οι οποίοι θα διαπιστώσουν ότι μια κατάφωρη παραβίαση των διεθνών προτύπων δεν έχει καμία συνέπεια», ανέφερε ο ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.
Χθες ο Ομπάμα δέχτηκε στον Λευκό Οίκο τον γερουσιαστή Τζον Μακέιν, σημαίνοντα παράγοντα των Ρεπουμπλικάνων, ο οποίος δήλωσε προχθές ότι δεν είναι βέβαιο ότι θα υποστηρίξει το ψήφισμα που εξουσιοδοτεί τον Λευκό Οίκο να ξεκινήσει στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Συρίας. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, για χθες είχαν προγραμματισθεί μια σειρά από συναντήσεις και με άλλα μέλη του Κογκρέσου, χωρίς όμως να δοθούν περισσότερες διευκρινίσεις.
Η “συμβουλή”  Γκορμπατσόφ
Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ενωσης, δήλωσε χθες πως οι συνέπειες μιας αμερικανικής στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία θα μπορούσαν «να είναι πολύ κακές» και κάλεσε τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να λάβει υπόψη του τη γνώμη των λαών.
«Εξακολουθώ να πιστεύω ότι ο πρόεδρος των Η.Π.Α. είναι ένας αληθινός δημοκράτης, αλλά δυσκολεύεται να ενεργήσει ως δημοκράτης», δήλωσε ο Γκορμπατσόφ κατά την έναρξη στη Γενεύη μιας διάσκεψης με την ευκαιρία των 20 ετών από την ίδρυση της οικολογικής οργάνωσής του, της Green Cross.
«Θυμάμαι πόσο δύσκολο ήταν για μένα. Τώρα ο πρόεδρος των Η.Π.Α. επικρίνεται ότι δεν είναι αρκετά αποφασιστικός. Καλά, αν δεν είναι επαρκώς αποφασισμένος να εξαπολύσει βόμβες, αυτό είναι ένα καλό είδος αναποφασιστικότητας», δήλωσε.
«Αντίθετα, αν αποφασίσει να ανοίξει πυρ χωρίς να λάβει υπόψη τη γνώμη των απανταχού λαών, περιλαμβανομένου του αμερικανικού, πιστεύω ότι οι συνέπειες μπορεί να είναι πολύ κακές. Ζητώ από τους αμερικανούς φίλους μας ή από τους Αμερικανούς που βρίσκονται εδώ να τηλεφωνήσουν στην Ουάσιγκτον και να τους πουν τη γνώμη τους, να τους πουν τι πιστεύουμε γι’ αυτό», συνέχισε.
Ο Γκορμπατσόφ παραδέχθηκε πάντως ότι είναι «δύσκολο να κάνει κανείς κάτι θετικό στη Συρία».
Ο συριακός στρατός
Στο μεταξύ, ο συριακός στρατός βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ακόμα κι αν απομακρύνεται το ενδεχόμενο αμερικανικής επέμβασης, δήλωσε χθες ανώτερος αξιωματούχος από τις Υπηρεσίες Ασφαλείας.
«Η αμερικανική επίθεση κατά της Συρίας, εάν πραγματοποιηθεί, είναι μια μορφή υποστήριξης προς την τρομοκρατία. Ο στρατός βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού και θα παραμείνει έτσι μέχρις ότου εξαλειφθεί πλήρως η τρομοκρατία», τόνισε ο ίδιος αξιωματούχος, ο οποίος δεν κατονομάζεται. «Οι μισθοφόροι στη Συρία δεν έχουν πετύχει τους στόχους τους και όπως αυτοί, έτσι και όσοι βρίσκονται πίσω τους, θα αποτύχουν. Μια άμεση αμερικανική επέμβαση θα αποτελούσε μια μορφή διαρκούς πολέμου κατά της Συρίας για να υποστηριχθεί η τρομοκρατία», συνέχισε ο ίδιος αξιωματούχος. «Η Συρία θα αμυνθεί με όλα τα μέσα. Ο συριακός λαός θα συνεχίσει να ανθίσταται και θα καταφέρει να νικήσει την τρομοκρατία», υπογράμμισε ο ίδιος αξιωματούχος.
Η ΣυρΙα ζΗτησε να εμποδΙσουν “οποιαδΗποτε επΙθεση” εναντΙον της
Σε επιστολή του προς τον γενικό γραμματέα του Ο.Η.Ε. Μπαν Κι-μουν και την πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. Μαρία Κριστίνα Περσεβάλ, ο Σύρος απεσταλμένος στον Ο.Η.Ε., πρεσβευτής Μπασάρ Τζααφάρι, κάλεσε «το γενικό γραμματέα να αναλάβει τις ευθύνες του εμποδίζοντας κάθε επίθεση κατά της Συρίας και προωθώντας μια πολιτική λύση στη συριακή κρίση», μετέδωσε χθες το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA.
Ο Τζααφάρι κάλεσε, επίσης, το Συμβούλιο Ασφαλείας να «παραμείνει μια βαλβίδα ασφαλείας εμποδίζοντας την παράλογη χρήση ισχύος εκτός του πλαισίου της διεθνούς νομιμότητας», ενώ τόνισε ότι οι Η.Π.Α. πρέπει να «διατηρήσουν τον ρόλο του οπαδού της ειρήνης και του εταίρου της Ρωσίας εν όψει της διεθνούς διάσκεψης για τη Συρία και όχι του κράτους που κάνει χρήση βίας εναντίον οιουδήποτε αντιτίθεται στις πολιτικές του».
Ωστόσο, το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 42 άνθρωποι, αντάρτες, στρατιώτες και πολίτες, έχασαν τη ζωή τους χθες σε επίθεση του συριακού στρατού κατά των ανταρτών στην πόλη Ρουχάιμπα, βορειοανατολικά της Δαμασκού, σε αντίποινα για επίθεση των ανταρτών εναντίον θέσεων του στρατού.
Η Γαλλία
Μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Μπαράκ Ομπάμα να προσφύγει στο Κονγκρέσο στις 9 Σεπτεμβρίου, ο γαλλικός Τύπος χαρακτηρίζει “παγιδευμένο” τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, σχετικά με την κατάσταση που έχει περιέλθει.
«Οπως ο Μπαράκ Ομπάμα, έτσι και ο Φρανσουά Ολάντ βρίσκεται παγιδευμένος σε μία δίνη ανεξέλεγκτων γεγονότων», έγραψε ο Πιερ Ρουσλέν στην εφημερίδα “Le Figaro”. Για τον συντάκτη του κύριου άρθρου της εφημερίδας, ο αρχηγός του γαλλικού κράτους «είναι παγιδευμένος στο εσωτερικό μέτωπο και απομονωμένος στο εξωτερικό».
Μετά την αποσκίρτηση των Βρετανών και την υποχώρηση των Η.Π.Α., ο Φιλίπ Βοκάν της εφημερίδας Le Republicain Lorrain εκτιμά με πικρία ότι ο Φρανσουά Ολάντ παίζει πλέον τον ρόλο του “υπέροχου κερατά”.
Σύμφωνα με τον Φρανσουά Σερζάν της Liberation, «ο Ολάντ πασχίζει να δικαιολογήσει τον πόλεμο». Και αν «ο πρόεδρος, στο μοναρχικό σύνταγμα της V Δημοκρατίας, διαθέτει την απόλυτη εξουσία για να κάνει πόλεμο, μπορεί σήμερα να είναι ο μοναδικός αρχηγός κράτους που θα κάνει χρήση της στρατιωτικής ισχύος χωρίς την έγκριση της εθνικής αντιπροσωπίας, χωρίς ούτε μία ομιλία;». «Η παγίδα έκλεισε για τους δυτικούς ηγέτες που έσπευσαν να ανακοινώσουν τη βούλησή τους να τιμωρήσουν τη Δαμασκό που κατηγορείται για τη χρήση θανατηφόρων αερίων», έγραψε ο Ντομινίν Κινιό της εφημερίδας La Croix.
Η Μ. Βρετανία
Η βρετανική κυβέρνηση δεν σκοπεύει να συγκαλέσει για δεύτερη φορά το Κοινοβούλιο για το θέμα της Συρίας, μετά την άρνηση, την περασμένη εβδομάδα, των βουλευτών να εγκρίνουν τη συμμετοχή της χώρας σε μια ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του συριακού καθεστώτος, ανέφερε σε χθεσινές δηλώσεις του ένας εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.
«Το Κοινοβούλιο εκφράστηκε και γι’ αυτό η κυβέρνηση δεν έχει απολύτως καμία πρόθεση να επαναφέρει» το θέμα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, απαντώντας στις πιεστικές εκκλήσεις πολλών βουλευτών που ήθελαν να ξανασυζητηθεί η υπόθεση της Συρίας.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νικ Κλεγκ από την πλευρά του είπε ότι δεν βλέπει πώς θα μπορούσε να τεθεί για δεύτερη φορά «το ίδιο ερώτημα για το ίδιο θέμα» στη Βουλή των Κοινοτήτων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα