Μουσείο Τυπογραφείας

ΠΕΝΗΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο “Ζορμπάς” ξαναχόρεψε στον Σταυρό

Προβολή της ταινίας στην παραλία που γυρίστηκε

2Το Σαββατόβραδο (20 Σεπτεμβρίου) στον Σταυρό Ακρωτηρίου ήταν ξεχωριστό και ιδιαίτερα συγκινητικό. Πενήντα χρόνια μετά τη δημιουργία του “Ζορμπά” (1964) η ταινία προβλήθηκε ξανά στο σημείο που γυρίστηκε: Στην παραλία του Σταυρού Ακρωτηρίου.

Η εκδήλωση, η οποία αν και δεν είχε διαδοθεί συγκέντρωσε πολύ κόσμο, πραγματοποιήθηκε στην παραλία, κάτω από την καντίνα της Μαλίκας (“Ηλιοβασίλεμα”). Η πραγματοποίηση της εκδήλωσης στην παραλία του Σταυρού ήταν επιθυμία του οπερατέρ της, του 87χρονου Γουόλτερ Λάσαλι, ο οποίος ως συνταξιούχος επέστρεψε στον Σταυρό Ακρωτηρίου Χανίων, τον οποίο αγάπησε σαν την πατρίδα του.

Ο κ. Λάσαλι μίλησε με τη Μαλίκα, η οποία οργάνωσε τη βραδιά. Η εκδήλωση περιελάμβανε εδέσματα, καλό κρασί, αλλά και ζωντανή μουσική με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη αλλά και άλλων συνθετών από ταινίες -και όχι μόνο- εκείνης της εποχής, με τους μουσικούς: Ρούσσο Λειβαδιτάκη, Μαρίνα Κωνσταντινίδου και Γιώργο Κιάσσο. Ακολούθησε μετά τις 8 το βράδυ η προβολή της ταινίας από τον ίδιο τον Γουόλτερ Λάσαλι στην παραλία που είχαν στηθεί προτζέκτορας και οθόνη. Συγκινημένος ο κ. Λάλασι είπε ότι ήθελε να εορτάσει την επέτειο των 50 χρόνων από τα γυρίσματα του “Ζορμπά” στον Σταυρό και η Μαλίκα που φιλοξένησε την εκδήλωση υπογράμμισε ότι ήταν μία όμορφη στιγμή που μένει στην καρδιά μας. Ο Γουόλτερ Λάσαλι είχε έρθει για πρώτη φορά στην Ελλάδα ύστερα από πρόσκληση του Μιχάλη Κακογιάννη με τον οποίο είχε γυρίσει 6 ταινίες. Στα Χανιά πρωτοήρθε λόγω του “Ζορμπά”.

Στον Σταυρό Ακρωτηρίου, που έγιναν γυρίσματα, κατοικεί από τότε που πήρε σύνταξη εδώ και δεκαέξι χρόνια. Ο Γουόλτερ Λάσαλι γεννήθηκε στο Βερολίνο τον Ιούλιο του 1926 και μετανάστευσε στην Αγγλία με την οικογένειά του. To 1964, το γύρισμα του “Ζορμπά” κράτησε δεκαέξι εβδομάδες. Και τις πέντε από τις δεκαέξι οι συντελεστές της ταινίας ήταν στον Σταυρό. Τα υπόλοιπα γυρίσματα έγιναν στο παλιό λιμάνι των Χανίων.

(Φωτ.: Μιχάλης Καλαιτζάκης)

1 σχολιο

  • [Παγιαυλάς Νίκος] ~ 22 Σεπτεμβρίου 2014 ~ 21:57 ~ Απάντηση

    Πολλά γυρίσματα έχουν γίνει και στο Κόκκινο Μετόχι. Όλες οι σκηνές που έχουν να κάνουν με την Μαντάμ Ορτάνς και το σπίτι της. Συμμετείχαν και πολλοί Κοκκινομετοχιανοί ως κομπάρσοι.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.