Μουσείο Τυπογραφείας

Ο τελευταίος θανατοποινίτης

Στην πολύ κατατοπιστική στήλη των “Χ.Ν.” “Σαν σήμερα” και στο φύλλο της 5ης Ιανουαρίου, γίνεται αναφορά στον θανατοποινίτη Λυμπέρη που είχε καταδικασθεί επειδή έκαψε ζωντανά τα δυο μωρά του, τη γυναίκα και την πεθερά του.
Μετά την καταδίκη του, μετήχθη στις φυλακές Ιτζεδίν στο Καλάμι και εκτελέστηκε στον “συνήθη” τόπο, αριστερά προς τη θάλασσα της παλαιάς οδού Καλάμι – Καλύβες, όπου ακόμη υπάρχουν κάποιοι τάφοι.
Η ιστορική σημασία της υπόθεσης είναι ότι ήταν ο τελευταίος, γενικά, που εκτελέσθηκε στην Ελλάδα, πριν την κατάργηση της θανατικής ποινής. Οπως ανέφεραν δε τα ΜΜΕ της εποχής, η γυναίκα του, πριν ξεψυχήσει τον είχε συγχωρέσει.

1 σχολιο

  • [Ειρήνη Καλαϊτζάκη] ~ ~ ~ Απάντηση

    Κρίνεται απαραίτητο να διορθώσουμε πως η τελευταία εκτέλεση στην Ελλάδα ήταν πράγματι του Βασίλη Λυμπέρη στις 25 Αυγούστου του 1972. Όμως πραγματοποιήθηκε στο ΗΡΑΚΛΕΙΟ στην περιοχή «Δύο Αοράκια» όπου βρισκόταν το πεδίο βολής της Σχολής Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού… και ΟΧΙ στο Ιτζεδίν.
    Άλλωστε οι Φυλακές Καλαμίου (Ιτζεδίν) έκλεισαν τον Φεβρουάριο του 1971.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.