Μουσείο Τυπογραφείας

Ο τελευταίος θανατοποινίτης στην Ελλάδα εκτελέστηκε στο Ηράκλειο

Κύριε διευθυντά,
στην έγκριτη εφημερίδα σας με ημερομηνία 8-1-2019 δημοσιεύτηκε, στη στήλη “ΣΧΟΛΙΑ”, μικρή αναφορά του κ. Α. Πλυμάκη με τίτλο “Ο τελευταίος θανατοποινίτης”. Μεταξύ των άλλων αναφέρεται πως ο τελευταίος θανατοποινίτης στην Ελλάδα, ο Βασίλης Λυμπέρης, μετά την καταδίκη του, μεταφέρθηκε στο Ιτζεδίν στο Καλάμι όπου και εκτελέστηκε.
Κρίνεται απαραίτητο να επισημάνουμε τα εξής:
Η τελευταία εκτέλεση στην Ελλάδα ήταν πράγματι του Βασίλη Λυμπέρη στις 25 Αυγούστου του 1972. Όμως πραγματοποιήθηκε στο ΗΡΑΚΛΕΙΟ στην περιοχή “Δύο Αοράκια” όπου βρισκόταν το πεδίο βολής της Σχολής Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού… και ΟΧΙ στο Ιτζεδίν.
Αλλωστε οι Φυλακές Καλαμίου (Ιτζεδίν) έκλεισαν τον Φεβρουάριο του 1971.
Ηταν ο άνθρωπος που πέρασε στην ιστορία κλείνοντας ουσιαστικά το κεφάλαιο “Εκτελέσεις” στην Ελλάδα. Ο συνεργάτης του, ενώ έφτασε μια ανάσα από τον θάνατο, δεν εκτελέστηκε τελικά και του δόθηκε χάρη.
Από το 1975 με απόφαση του Κωνσταντίνου Καραμανλή δεν πραγματοποιούνται άλλες εκτελέσεις.
Επίσημα η εσχάτη των ποινών καταργήθηκε τον Δεκέμβριο του 1993 από την κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου με τον νόμο 2172 και επικυρώνεται με την συνταγματική αναθεώρηση το 2001.
Και μιας και ο λόγος για τις εκτελέσεις, να αναφέρουμε κλείνοντας πως η τελευταία εκτέλεση πολιτικού κρατουμένου στο Ιτζεδίν έγινε στις 23 Μαρτίου 1952 και ήταν ο Γιώργος Μιχόπουλος. Η τελευταία εκτέλεση ποινικού κρατουμένου ήταν λίγο πριν κλείσει η φυλακή χωρίς όμως να έχει διασταυρωθεί αυτό ακόμα από το αρχείο των φυλακών.

Με εκτίμηση

Ειρήνη Καλαϊτζάκη

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.