Μουσείο Τυπογραφείας

Ο σύγχρονος άνθρωπος δύναται ν’ αλλάξει;

Όλοι, καθημερινά, συμφωνούμε πως έχουμε ανάγκη έναν καλύτερο και πιο ανθρώπινο κόσμο από το σημερινό. Και ότι για να αλλάξει ο κόσμος μας πρέπει πρώτα απ’ όλα να αλλάξουν οι άνθρωποι ψυχοπνευματικά.
Να αλλάξει, όμως, κάθε άνθρωπος ήθος και τρόπους σκέψης και ζωής δεν είναι και τόσο εύκολο. Εφόσον επηρεάζεται από το ανθρωπογενές και το φυσικό του περιβάλλον.  Δεν είναι, όμως, και αδύνατο.
Ας αρχίσει συνειδητοποιώντας ότι ο,τι τον χαροποιεί και τον ολοκληρώνει βρίσκεται μέσα του και είναι Θεϊκό δώρο προς αυτόν. Συνεπώς, πρέπει να ψάξει εντός του ώστε να βρει και να γνωρίσει τον πραγματικό του εαυτό αφενός και αφετέρου ως στοργικό παιδί του Θεού οφείλει να πιστεύει και να εμπιστεύεται την αγάπη του για τις καλές και τις κακές ημέρες της ζωής του.
Κατόπιν, να αντιληφθεί ότι, για να προστατεύσει την τιμή και την αξιοπρέπεια και την ψυχική και πνευματική και σωματική ελευθερία που του έδωσσν εκ γενετής ο Θεός και οι βιολογικοί γονείς του, έχει χρέος να αγωνίζεται διαρκώς. Συνάμα, να σέβεται και να συμπεριφέρεται στους πλησίον του όπως ακριβώς θα ήθελε να του συμπεριφέρονται εκείνοι.
Επιπρόσθετα, πέρα από τις ατομικές προσπάθειες, να συμμετέχει πρόθυμα στον κοινό αγώνα για την κατάκτηση εκείνης της επιστημονικής γνώσης και της τεχνογνωσίας που φέρνουν την αληθινή και πανανθρώπινη ευτυχία και δεν ικανοποιούν εις βάρος του κοινωνικού συνόλου τα πρόσκαιρα προσωπικά υλικά συμφέροντα. Στον κοινό αυτό αγώνα δεν πρέπει να ρίχνεται δειλός αλλά να είναι πάντα δυνατός και γενναιόψυχος.
Τέλος, να μην αφήνει την ηθική παρακμή, την υλική κρίση και την πνευματική σήψη των ημερών μας να διαστρεβλώνουν τις αρχές και τις αξίες που τον μεγάλωσαν οι γονείς και οι δάσκαλοί του και να τον απομακρύνουν από το δρόμο του Θεού. Γιατί έτσι θα οδηγηθεί, αργά ή γρήγορα, ανεπιστρεπτί στο βούρκο και τον όλεθρο, ενώ αν πάντα και παντού έχει  τις συμβουλές των γονιών του και φανοστάτη νυχθημερόν στη ζωή του και λιμάνι στις φουσκοθαλασσιές της το Θεό από τη μια και ζώντας με αγάπη και σεβασμό για τους γύρω του από την άλλη, είναι σίγουρο ότι ο ίδιος ως άλλος, διαφορετικός από τους εγωιστές και τους κακοψυχους ανθρώπους του καιρού μας, άνθρωπος δύναται να αλλάξει και  να διώξει ο,τι χαλάει τον παρόντα κόσμο μας και να συμβάλλει στην κοινωφελή αλλαγή του …
Αλήθεια, εσείς για όλα τούτα τι γνώμη έχετε;

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.