Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ο ΟΗΕ και το ζήτημα της έδρας του

Οπως είναι γνωστό ο ΟΗΕ ιδρύθηκε το 1945 μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ως διάδοχος της Κοινωνίας των Εθνών. Μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο ο Πρόεδρος Wilson των ΗΠΑ είχε σαν όραμα τη δημιουργία μιας παγκόσμιας αμφικτιονίας που θα προωθούσε επίσης τα ζητήματα της ειρήνης και για να μην έχουμε την εκατόμβη του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου.
Ετσι δημιουργήθηκε η Κοινωνία των Εθνών στην οποία όμως δεν έλαβαν μέρος οι ΗΠΑ διότι η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας εναντιώθηκε σ’ αυτό.
Η Κοινωνία των Εθνών (ΚτΕ) δημιουργήθηκε από την αρχή «κολοβωμένη». Ως έδρα της επελέγη η Γενεύη με ένα μεγαλοπρεπές κτήριο, το Palais des Nations, στις όχθες της Lac Leman. H Γενεύη είναι ένα ειδυλλιακό μέρος, η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Ελβετίας, η οποία ήταν και είναι μια ουδέτερη χώρα.
Το Palais des Nations στεγάζει σήμερα την Ευρωπαϊκή Έδρα των Ηνωμένων Εθνών. Η ΚτΕ απέτυχε στην αποστολή της με την άνοδο των δικτατόρων Μουσολίνι και Χίτλερ, τον επανοπλισμό της Ρηνανίας, την κατάληψη της Αιθιοπίας, τον Ισπανικό εμφύλιο πόλεμο, δεν μπόρεσε να σταματήσει τους δικτάτορες, και έτσι φθάσαμε στο Β’ Παγκόσμιο πόλεμο στις χιλιάδες νεκρούς και στις καταστροφές και ακόμα μια φορά στην νέα κατανομή δυνάμεων στο κόσμο.
Και ενώ ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος έφερε το τέλος της δύναμης της Ευρώπης, το τέλος των Αυτοκρατοριών και την εμφάνιση των ΗΠΑ, ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος αποτέλειωσε τις Μεγάλες Ευρωπαϊκές Δυνάμεις και έφερε στο προσκήνιο δυο Υπερδυνάμεις, τις ΗΠΑ και τη Σοβιετική Ένωση.
Είναι γνωστές οι εργασίες για τη δημιουργία του ΟΗΕ (βλ. π.χ. Χρίστου Α. Θεοδούλου, Θέσεις…, Λευκωσία, Εκδόσεις «Χέλκα», 1971, «Ο ΟΗΕ…» σελ. 66-76) και τον πρωταγωνιστικό ρόλο των Ρούσβελτ και Τσώρτσιλ καθώς και του Στάλιν.
Η πρώτη δύναμη του κόσμου τότε ήταν στη πράξη οι ΗΠΑ. Παρόλο που ο Στάλιν πρότεινε ότι θα μπορούσε η έδρα του νέου διεθνούς οργανισμού να κατασκευαστεί στο Ρωσικό θέρετρο Sotchi, στις όχθες της Μαύρης Θάλασσας, στο τέλος επεκράτησε, όπως ήταν και φυσικό λόγω της σύγκρισης δυνάμεων, η Αμερικανική άποψη. Ελέχθη ότι η Κοινωνία των Εθνών απέτυχε, δεν έπρεπε ο νέος Οργανισμός να συνδεθεί με τις αποτυχίες του παλαιού, και έτσι η έδρα του ΟΗΕ έγινε στο «γυάλινο παλάτι» στη Νέα Υόρκη. Φέτος γιορτάζουμε τα 75χρονα του ΟΗΕ και η έδρα του βρίσκεται πάντα στη Νέα Υόρκη προς μεγάλο βέβαια όφελος της φιλοξενούσας χώρας.
Υπάρχουν όμως και άλλες χώρες οι οποίες και για τα δικά τους συμφέροντα και για αντικειμενικούς λόγους θα ήθελαν να μετακινηθεί η έδρα από τη Νέα Υόρκη. Αυτό βέβαια θα ήταν σχεδόν αδύνατο λόγω των τεράστιων εξόδων που θα επέφερε μια τέτοια μετακίνηση και για πολλούς άλλους λόγους.
Η Ρωσία για πολιτικούς και άλλους λόγους θα ήθελε να φύγει η έδρα από τη Νέα Υόρκη (βλ. Emmanuel Grynszpan, “Le siège principal de l’ONU a Genève, une idee russe”, Le Temps). Και άλλες χώρες επίσης θα ήθελαν τούτο. Υπάρχουν υποκειμενικοί αλλά και αντικειμενικοί λόγοι γι’ αυτό.
Οι αντικειμενικοί λόγοι είναι πρώτον το θέμα της βίζας. Διπλωμάτες από πολλές χώρες όπως π.χ. τη Ρωσία χρειάζονται βίζα για να εισέλθουν στις ΗΠΑ και αυτό δυσκολεύει πολύ τους διπλωμάτες τους όταν λαμβάνουν μέρος σε διασκέψεις του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Γενικής Συνέλευσης. Οι Ρώσοι όπως και άλλες χώρες θα προτιμούσαν τη Γενεύη σαν έδρα του ΟΗΕ αντί της Νέας Υόρκης.
Η Γενεύη είναι πολύ πιο ελκυστική από τη Νέα Υόρκη, η οποία είναι μια τεράστια πόλη με πολλή βία και έγκλημα. Βεβαίως, δεν πρέπει ένας να ξεχνά τα πλεονεκτήματα της Νέας Υόρκης, τη πολιτιστική της σκηνή, τα ξενοδοχεία και τα εστιατόριά της και την αντιπροσώπευση σ’ αυτήν όλων των φυλών του κόσμου.
Το θέμα της Γενεύης επανετέθη πάλι από τη Ρωσία με αφορμή δυσκολίες σε Ρώσους διπλωμάτες στο θέμα της βίζας. Εν τω μεταξύ μια Ρωσίδα, η πρώτη γυναίκα Γενική Διευθύντρια του Γραφείου του ΟΗΕ στη Γενεύη, κατάλαβε αυτή τη θέση από το φθινόπωρο του 2019 σε διαδοχή του γνωστού μας Michael Möller.
Από την εποχή του Μöller με περισσότερη ένταση, αλλά και προηγουμένως, υπάρχει μια κίνηση στην Ελβετία για τη λεγόμενη «Genève internationale» (διεθνή Γενεύη).
Η προσπάθεια είναι όσο το δυνατό περισσότερο να προσελκυθούν στη Γενεύη διεθνείς συναντήσεις, συνομιλίες, διεθνή συνέδρια κ.τ.λ. Η προσπάθεια επίσης, είναι σιωπηλά να καλλιεργηθεί το κλίμα επανόδου της έδρας του ΟΗΕ στη Γενεύη.
Η Ελβετική κυβέρνηση, βέβαια, επίσημα δεν εκφράζει άποψη πάνω σε αυτό το θέμα (ενθ.). Πολλοί θα ήθελαν η έδρα του ΟΗΕ να μεταφερθεί στη Γενεύη. Για πολλούς υποκειμενικούς και αντικειμενικούς λόγους. Όπως είναι η κατάσταση όμως σήμερα πιστεύω ότι αυτό είναι σχεδόν αδύνατο. Ίσως όμως νέοι διεθνείς οργανισμοί να προστεθούν στους υφιστάμενους στη Γενεύη.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα