Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Ο Μιχάλης Γρηγοράκης στη Δημοτική Βιβλιοθήκη

Οι σκέψεις για δημιουργία κτηρίου πάνω από το υπόγειο γκαράζ στην Περίδου και εκεί μεταφορά «του πολιτιστικού μας θησαυρού».

Ομόφωνη ήταν η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων «να μετονομαστεί σε αίθουσα “Μιχάλη Γρηγοράκη”, ο χώρος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, όπου φιλοξενούνται οι περιοδικές εκδόσεις», ο χώρος δηλαδή όπου εργαζόταν κατά τη διάρκεια της θητείας του στη Βιβλιοθήκη. Ο Μιχάλης Γρηγοράκης, πολύτιμος συνεργάτης επί χρόνια των “Χ.Ν.”, πολύ συχνά με δημοσιεύματά του αναφερόταν στην αγαπημένη του Δημοτική Βιβλιοθήκη. Κάποια αποσπάσματα από αυτές τις αναφορές παρουσιάζουμε σήμερα μέσα από τα οποία μπορούμε να αντιληφθούμε την αγάπη, το ενδιαφέρον και το “δέσιμο” ενός ανθρώπου τόσο με το βιβλίο όσο και με την ίδια την έννοια της βιβλιοθήκης και δη των Χανίων!

Τα συγκεκριμένα αποσπάσματα είναι από την στήλη του “Επισημάνσεις” στα μέσα της δεκαετίας του ’90. Το στεγαστικό πρόβλημα της Δημ. Βιβλιοθήκης και η έλλειψη χώρου για τους «χιλιάδες τόμους βιβλία, περιοδικά και εφημερίδες», ήταν μία από τις κύριες έγνοιες του Γρηγοράκη. Εγραφε λοιπόν ότι η «βιβλιοθήκη είναι ένα ζωντανό κύτταρο που ολοένα μεγαλώνει». Αυτό είχε ως αποτέλεσμα -τη δεκαετία του ’90- ο χώρος να έχει υπερκαλυφθεί και έτσι δυσκόλευε «η χρήση των παλιών και η τοποθέτηση των καινούργιων βιβλίων». Ακόμη τον Νοέμβριο του ’95 (αναφερόμενος στον χώρο όπου τώρα χτίζεται το πολυώροφο γκαράζ στην οδό Περίδου), σημείωνε ότι υπήρχε μια «σκέψη της Επιτροπής Δημοτικής Βιβλιοθήκης να γίνει ένα υπόγειο γκαράζ και πάνω του να χτιστεί ένα οίκημα κατάλληλο να στεγάσει τον πνευματικό θησαυρό της Βιβλιοθήκης μας».

Στο ίδιο κείμενο αναφέρει ότι υπήρχε η σκέψη, το κτήριο αυτό που θα κτιζόταν επρόκειτο «να καλύψει μελλοντικά και τον χώρο της Πυροσβεστικής, αφού αυτή σκοπεύει να μεταστεγαστεί σε ανετότερα κτήρια». Εξάλλου ως “ορισμό” της βιβλιοθήκης ο Μ.Γ. γράφει: «…βιβλιοθήκη δεν είναι μόνο το μάζεμα βιβλίων και η τοποθέτησή τους στα ράφια. Βιβλιοθήκη θα πει κυψέλη πνευματική, όπου οι εκάστοτε διευθυντές, έφοροι και μέλη επιτροπών, εξαπολύονται και σαν μελίσσια βρίσκουν και μεταφέρουν κάθε πολιτιστικό αντικείμενο ή γεγονός του τόπου. Βιβλιοθήκη θα πει στέγη γραμμάτων και τεχνών όπου μαζεύει το πνευματικό δυναμικό του τόπου και μέσα από πλατιά κουβεντολόγια χαράσσεται η πολιτιστική πορεία και προκοπή, των οποίων είναι επικεφαλής». Και αλλού: «ο σκοπός μιας βιβλιοθήκης δεν είναι μόνο ο δανεισμός και ο ξεδανεισμός βιβλίων και περιοδικών, η ταξινόμηση των […] βιβλίων που αγοράζονται και των άλλων […] που δωρίζονται, κάθε χρόνο. Η βιβλιοθήκη είναι ένας πνευματικός οργανισμός που συμμετέχει ενεργά στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου και κυρίως στην ποικιλότροπη αξιοποίηση του αρχειακού υλικού που διαθέτει».

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει ένα σύγχρονο πρόσωπο, έχοντας έρθει πολύ κοντά σε μικρούς και μεγάλους φίλους των βιβλίων, διοργανώνοντας ποικίλες εκδηλώσεις, όπως παρουσιάσεις βιβλίων, παιδικές παραστάσεις, επιμορφωτικές δράσεις κ.ά.. Ολη αυτή η σημαντική δραστηριότητα οφείλεται στις άοκνες προσπάθειες των ανθρώπων που την υπηρετούν με ζήλο και με εφόδια την επιστημονική τους κατάρτιση και την αγάπη τους για το βιβλίο!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα