Μουσείο Τυπογραφείας

Ο “κος Τίποτα” στη χώρα του “Πουθενά” από τον Θανάση Λάλα

Σε ατελιέ, μετατρέπεται ο εκθεσιακός χώρος του Κέντρου Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου μέχρι τις 24 Ιουλίου, όπου ο εικαστικός Θανάσης Λάλας δημιουργεί μαζί με τους Χανιώτες από το «Τίποτα»… «κάτι».
Ένα πρωτότυπο, διαδραστικό δρώμενο που σκοπό έχει να αφηγηθεί τον ρόλο και την σημασία της Τέχνης στην εποχή μας.
«Πρόκειται για ένα παραμύθι, ένα δρώμενο, το οποίο έχει μεγάλη σχέση με την αντίληψη για την τέχνη και τον τρόπο με τον οποίο επεμβαίνει στην καθημερινότητά μας, προκειμένου να βρούμε διέξοδο και να δούμε πράγματα που συμβαίνουν γύρω μας και δεν τα βλέπουμε», τόνισε ο κ. Λάλας κατά την διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου προσθέτοντας:
«Καθημερινά τυφλωνόμαστε όλο και περισσότερο. Η τέχνη είναι η αφορμή για να δούμε τα ίδια πράγματα με διαφορετικό τρόπο. Να κάνουμε την ίδια πραγματικότητα λίγο μεγαλύτερη, να μπούμε σε ένα πολύ πιο μεγάλο κόσμο».
«Η έκθεση έχει φτιαχτεί για να υποστηρίξει ότι από το τίποτα μπορούμε να φτιάξουμε κάτι. Είναι ένα δρώμενο ανοιχτό στον κόσμο που καλείται να συμμετέχει και να είναι κομμάτι των έργων. Τα έργα ξεκινούν σαν ένα τίποτα, σε ένα λευκό πανί και καταλήγουν μετά από είκοσι μέρες να αποτελούν ένα οργανωμένο έργο τέχνης το οποίο θα καταγράφει τις στιγμές που έχει ζήσει η πόλη παράλληλα με μένα και τον συνεργάτη μου» επεσήμανε ο κ. Λάλας.
«Η μουτζούρα του κάθε ανθρώπου έχει μία μοναδικότητα και αυτή η μουτζούρα μπορεί να γίνει κάτι, να είναι ο χαραχτήρας του, η ψυχή του, αυτό που βαθύτερα υπάρχει και δεν το ξέρει», σημείωσε.
Ο πρόεδρος του ΚΕΠΠΕΔΗΧ- ΚΑΜ Οθωνας Χαραλαμπάκης τόνισε από την πλευρά του ότι «ζητούμενο είναι η παρέμβαση όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων μέχρι, να οδηγηθούμε στο έργο τέχνης που θα αποτελέσει την έκθεση. Από το “τίποτα” στην τέχνη, αυτή την διαδρομή θα παρακολουθήσουμε», πρόσθεσε ενώ ο επιμελητής εκθέσεων της ΚΕΠΠΕΔΗΧ- ΚΑΜ Γιώργος Καλλιγέρης επεσήμανε ότι στο δρώμενο θα υπάρχει έκτακτη συμμετοχή σε διάφορες άλλες παράλληλες  δράσεις συγγραφέων, δημοσιογράφων, μουσικών, άλλων και καλλιτεχνών που παρουσιάζουν την ίδια περίοδο δουλειά τους στην πόλη ή σημαντικών παραγόντων της πόλης.
Θα μεταδίδεται online διαδικτυακά από συγκεκριμένη διεύθυνση και κάποια βράδια το δρώμενο θα επεκταθεί και στον τοίχο του Θεάτρου «Μίκης Θεοδωράκης», μετατρέποντας ένα κομμάτι του Παλιού Λιμανιού σε μια βίντεο εγκατάσταση χάρμα οφθαλμών.
Ταυτοχρόνως εντός του κτιρίου θα μπορούν οι καθημερινοί επισκέπτες να δουν για πρώτη φορά μια Video-Art εγκατάσταση με τίτλο: «POV (POINT OF VIEW):90”» (CHARLOTTE RAMPLING, ARTHUR MILLER, JANE BIRKIN, DIANE VON FURSTENBERG, AKRAM KHAN, MARINA ABRAMOVICH, ISABELLA ROSSELINI, GILBERT AND GEORGE… για 90 δευτερόλεπτα στα Χανιά)

1 σχολιο

  • [Σέιμένη Βασιλική] ~ ~ ~ Απάντηση

    Σπουδαία πράγματα πάντα συμβαίνουν στα Χανιά μας…Θα ήθελα να ήμουν εκεί .Καλη επιτυχία !το πιστεύω γιατί ο κ Θανάσης Λαλλας ως δημοσιογράφος είχε ποιότητα που θα φανεί και στην Τέχνη που καλείται τώρα να υπηρετήσει ….

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.