Μουσείο Τυπογραφείας

Ο κ. Μακρόν και ο κ. Tραμπ

Ο κ. Macron με τη σύζυγό του αποδέχθηκαν την πρόσκληση του κ. Tραμπ για επίσημη επίσκεψη τους στις ΗΠΑ.
Οι σχέσεις της Γαλλίας με τις ΗΠΑ πέρασαν και περνούν από σκαμπανεβάσματα. Οι Αμερικανοί από την άλλη μεριά, δεν ξεχνούν τoν Lafayette, που πήγεν, όπως ο Λόρδος Βύρων για την Ελλάδα, να βοηθήσει τις ΗΠΑ στην ανάγκη της. Η επίσκεψη του ζεύγους Macron στις ΗΠΑ έδειξεν τις διαφορές μεταξύ των δυο Προέδρων στη διεθνή πολιτική, οι οποίες, όμως, εκφράσθηκαν δημόσια και σε «ειλικρινές και φιλικόν» κλίμα.
Ο κ. Macron επέκρινε τον εθνικισμό στις διεθνείς σχέσεις, τον απομονωτισμό και το θέμα της αντίστασης στις κλιματολογικές αλλαγές, δηλαδή επέκρινε τις θέσεις του κ. Trump σ’ αυτά τα θέματα. Το κυριότερον, όμως, εξέφρασεν την αντίθεσή του, όπως αργότερα και η κα.  πολιτικήν του κ. Trump, σχετικά με την συνθήκη για τα πυρηνικά όπλα με το Ιράν.
Η πτώση των μετοχών της κας Μέρκελ στη διεθνή πολιτική σκηνή, βοήθησεν τον κ. Μακρόν, ο οποίος προσπαθεί να πάρει τη θέση της.
Η μετάβαση από τον κ. Hollande στον κ. Μαcron φαίνεται, προς το παρόν, να βοηθά τη Γαλλία. Ο κ. Hollande έριξεν το γόητρον της Γαλλίας σε χαμηλότερον, από το συνηθισμένον, επίπεδον.
Οι Γάλλοι Πρόεδροι, είτε δεξιοί, είτε αριστεροί, συμπεριφέρονται, όπως οι προκάτοχοί τους Μονάρχες. Δεν ήταν μόνο ο «αυτοκρατορικός» στρατηγός Ντε Γκώλλ, αλλά και οι διάδοχοί του, ο Pompidou, ο αριστοκράτης Valery Giscard d’ Estaing, ο Σοσιαλιστής Mitterand, που συμπεριφερόταν ως ο Βασιλιάς – ήλιος, ο Σιράκ, ο Σαρκοζύ και τώρα ο Μακρόν υποτίθεται κεντρο-αριστερός, αλλά, στην ουσίαν, τυπικός Γάλλος Πρόεδρος: «μεγαλοπρεπής και υψιπετής».
Αυτό, όμως, το ύψος και η νοοτροπία βοηθά –τελικά γενικά- την πατρίδα τους, την Γαλλία.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.