Μουσείο Τυπογραφείας

Ο φόρος διαμονής στα τουριστικά καταλύματα και ξενοδοχεία

Kύριε διευθυντά,
από την αρχή της νέας τουριστικής σαιζόν η κυβέρνηση επέβαλε φόρο διαμονής στα τουριστικά καταλύματα και ξενοδοχεία που το επιβαρύνεται ο επισκέπτης και όχι ο επιχειρηματίας άρθρο 72 του ν. 4472/2017
και κυμαίνεται από 0,50 έως 4,00€ ημερησίως.
Σχετικά με τις αφίξεις αλλοδαπών τουριστών στο αεροδρόμιο Χανίων και με βάση τα στοιχεία της Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, Fraport Greece για το 2017, καταγράφονται 1,1 εκ. αφίξεις.
Τον Νόμο αυτό θα τον θεωρούσαμε σωστό, αν τα έσοδα αυτά, ξαναγύριζαν στις περιοχές, ώστε να γίνουνε έργα ουσίας και ο επισκέπτης που θα ξαναέρθει για διακοπές, θα δει πού πάνε τα χρήματα του.
Από τους 1,1 εκ επισκέπτες,το 80% μένει στον Νομό Χανίων, μιλάμε για περίπου 400,000 δωμάτια.
Με ένα πρόχειρο υπολογισμό και τον χαμηλότερο ημερήσιο φόρο διαμονής (0.50e) 400.000 δωμάτια επί 7 διανυκτερεύσεις μιλάμε για 2,800,000 διανυκτερεύσεις. 400,000×2,800,000×0,50 ευρώ =1,400,000 ευρώ μόνο για τον νομό Χανίων.
Αυτό το ποσό γνωρίζουμε πως είναι πολύ παραπάνω καθώς στα ξενοδοχεία είναι παραπάνω από 0,50 ευρώ ημερησίως ο φόρος. Αυτά τα χρήματα θεωρούμε και είναι σωστό να τα διαχειρίζονται οι δήμαρχοι και να γίνονται έργα ώστε να αναβαθμίσουμε τις περιοχές μας, και ο επισκέπτης να βλέπει χρόνο με τον χρόνο τη διαφορά. Καλούμε τους 4 βουλευτές του νομού μας, τον αντιπεριφερειάρχη και όλους τους δημάρχους του Νομού Χανίων, με κοινή επιστολή προς τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, τα έσοδα αυτά να πηγαίνουν με σκοπό την αναβάθμιση των περιοχών μας.

Κωνσταντίνος Τραχανατζής
Καλιτσάκης Ιωάννης
πρώην τοπικοί σύμβουλοι Χανίων

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.