Μουσείο Τυπογραφείας

Εγκρίθηκε ο Κανονισμός Παραχώρησης Δημοσίων Χώρων

dimotiko simvoulioΜε ευρεία πλειοψηφία και την υποστήριξη των παρατάξεων της ελάσσονος μειοψηφίας ψηφίστηκε ο νέος κανονισμός παραχώρησης κοινόχρηστων χώρων κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων της Παρασκευής. Καταψήφισαν οι παρατάξεις Σκουλάκη και Παπαδογιάννη, ενώ διαφοροποιήθηκε από μέρους της παράταξης του Τ. Βάμβουκα ο δημοτικός σύμβουλος Μανώλης Μαυρεδάκης.

Συνολικά 30 δημοτικοί σύμβουλοι τάχθηκαν υπέρ του νέου κανονισμού. Μεταξύ αυτών ο Θεόδωρος Τζήκας από την μείζονα μειοψηφία και ο ανεξάρτητος σύμβουλος Γιώργος Αρχοντάκης. Οι επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Ν. Παπαντώνακης και της “Ανταρσία στα Χανιά” Σ. Ρίζος ψήφισαν την πρόταση της Δημοτικής Αρχής εκφράζοντας επί μέρους επιφυλάξεις. Από την ψηφοφορία απουσίαζαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας Μ. Κεμεσίδης, Μ. Κοτζαμιχάλης, Ν. Βλαζάκης και Κ. Φανδριδάκης.

Για “θαρραλέα τομή” έκανε λόγο ο δήμαρχος Χανίων Τ. Βάμβουκας τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι με τον νέο κανονισμό θα μπει τάξη σε μια κατάσταση ανομίας, ενώ υπογράμμισε ότι ο νέος κανονισμός όχι μόνο δεν θα θίξει τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων αλλά θα βοηθήσει την τοπική οικονομία κάνοντας πιο θελκτική την πόλη για τους επισκέπτες. Μίλησε ακόμα για εξαντλητικό διάλογο που προηγήθηκε με όλους τους ενδιαφερόμενους και επεσήμανε την αναγκαιότητα του νέου κανονισμού καθώς ο προηγούμενος δεν κάλυπτε τις προϋποθέσεις της νομοθεσίας.
Αξίζει να σημειωθεί σχετικά ότι πριν τον νέο κανονισμό είχαν προηγηθεί δύο κανονιστικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου το 2001 και το 2011 και 10 τροποποιήσεις τις οποίες ο κ. Βάμβουκας χαρακτήρισε “φωτογραφικές”.

ΣΦΟΔΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ
Σφοδρή ήταν η κριτική που δέχθηκε ο κ. Βάμβουκας από την παράταξη των Μ. Σκουλάκη και Α. Παπαδογιάννη. Ειδικότερα, κατηγόρησαν τη Δημοτική Αρχή ότι «διχάζει την κοινωνία σε κακούς τους επιχειρηματίες και καλούς πεζούς» και ότι η πρόταση στρέφεται κατά των επιχειρηματιών. Η Νάνσυ Αγγελάκη έκανε λόγο για πρόταση “πυροτέχνημα” και πρόσθεσε ότι αν η παράταξη του κ. Σκουλάκη εκλεγεί ως η επόμενη Δημοτική Αρχή στοιχεία του κανονισμού θα αλλάξουν.
Ο κ. Παπαδογιάννης έκανε λόγο για “δίωξη” των επιχειρηματιών και χαρακτήρισε “τιμωρητικό” τον νέο κανονισμό αφού «η Δημοτική Αρχή είναι εντελώς ανεπαρκής να εφαρμόσει τον (μέχρι πρότινος) ισχύοντα κανονισμό». Επίσης, πρότεινε να αποσυρθεί η πρόταση του Δήμου και να συνεχιστεί η διαβούλευση.
Επιφυλάξεις για την εφαρμογή του νέου κανονισμού εξέφρασε ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας Μ. Μαυρεδάκης παίρνοντας αποστάσεις από τη θέση της Δημοτικής Αρχής, ενώ αντιρρήσεις εξέφρασε και ο δημοτικός σύμβουλος Μ. Φραγκάκης χωρίς όμως να καταψηφίσει την πρόταση.

“ΣΕ ΣΩΣΤΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ”
Αντίθετα, οι παρατάξεις των Γ. Σαρρή, Ν. Παπαντωνάκη και Σ. Ρίζο επεσήμαναν ότι ο νέος κανονισμός βρίσκεται σε σωστή κατεύθυνση. Ο κ. Σαρρής υπογράμμισε ότι το ζητούμενο είναι να διαφυλαχθεί η ομορφιά της πόλης κάτι που -όπως τόνισε- θα λειτουργήσει θετικά και για τους επιχειρηματίες. Ο Ν. Παπαντωνάκης υπογράμμισε ότι η βιωσιμότητα των μαγαζιών δεν θίγεται από τον νέο κανονισμό αλλά από την υπερφορολόγηση, έκανε λόγο για ορισμένα “παραθυράκια” που αφήνονται, ενώ επεσήμανε την ανάγκη για πιστή εφαρμογή του κανονισμού.
Επί μέρους διαφωνίες για διατάξεις του νέου κανονισμού διατύπωσε ο Σ. Ρίζος ενώ κατηγόρησε για “ψηφοθηρία” άλλες αντιπολιτευτικές παρατάξεις λέγοντας χαρακτηριστικά πως «είναι απορίας άξιον πως κάποιοι που τάχθηκαν με πολιτικές που πλήττουν τα συμφέροντα των μικροεπιχειρηματιών έρχονται τώρα να κάνουν τους προστάτες της».

ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Μοιρασμένες ήταν οι παρεμβάσεις που πραγματοποίησαν εκπρόσωποι τοπικών φορέων. Η πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Α. Σαματά παραδέχθηκε τα θετικά στοιχεία του νέου κανονισμού, ωστόσο, υπέβαλλε παρατηρήσεις για συγκεκριμένα σημεία. Ο αντιπρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Ν. Ψαρουδάκης έκανε λόγο για ανεπαρκή χρόνο διαβούλευσης και τόνισε ότι ο νέος κανονισμός δεν βοηθάει την επιχειρηματικότητα. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Γ. Παυλάκης κατέθεσε την διαφωνία της ΟΕΒΕΧ με «τη βιασύνη να περάσει ο κανονισμός» ενώ σημείωσε ότι ο νέος κανονισμός θίγει τη βιωσιμότητα αρκετών επιχειρήσεων. Με θετικά λόγια εκφράστηκε για το νέο κανονισμό ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Λ. Βεργεράκης, ενώ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ν. Βουρλάκης μίλησε για “χάλι που επικρατεί” και υποστήριξε ότι «οι επιχειρήσεις δεν πρόκειται να κλείσουν αν στερηθούν ένα τετραγωνικό μέτρο αλλά από τη φοροκαταιγίδα που δέχονται».

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.