Μουσείο Τυπογραφείας

Ντοκιμαντέρ για την οπλοκατοχή με γυρίσματα στ΄ Ανώγεια

H σειρά ντοκιμαντέρ του VICE, τα VICE Specials, συνεχίζει για δεύτερη χρονιά και προβάλλεται κάθε Σάββατο στην τηλεόραση του ΑΝΤ1. Καταγράφει ιδιαίτερα, προκλητικά θέματα και ιστορίες που σπάνια παρουσιάζονται στο ευρύ κοινό.

Αυτό το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου στις 01.45 π.μ. θα παρακολουθήσετε το πέμπτο επεισόδιο της σειράς VICE Specials με τίτλο «Μπαλωθιές: Από την παράδοση στην παράβαση», ένα ιδιαίτερο ντοκιμαντέρ που καταγράφει την παράδοση των Κρητικών που συνήθως οι χαρές και οι λύπες τους συνοδεύονται από πυροβολισμούς στον αέρα.

Το να έχεις όπλο στην Ελλάδα είναι παράνομο, εκτός κι αν έχεις ειδική άδεια. Στην Κρήτη όμως τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά. Εκεί η οπλοκατοχή είναι παράδοση. Σχεδόν κάθε οικογένεια έχει όπλα στην κατοχή της, τα οποία συνήθως είναι κειμήλια από την τουρκοκρατία και το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Τις τελευταίες δεκαετίες ωστόσο, τα πράγματα ξέφυγαν από τον έλεγχο. Στους γάμους και τις χαρές στα χωριά της Κρήτης, οι κρητικοί «παίζουν» μπαλωθιές με περίστροφα και Καλάσνικοφ. Τι συνέβη και αυξήθηκε τόσο δραματικά η οπλοκατοχή στο νησί;

Η Ναταλί Σαβαρίκας και η ομάδα του VICE ταξίδεψαν στην ορεινή Κρήτη, στην επαρχία Μυλοποτάμου, για να ρωτήσουν τους ίδιους τους Kρητικούς τι σχέση έχουν με τα όπλα τους και για να καταλάβουν πότε η παράδοση εξελίσσεται σε παράβαση.

Μέρος των γυρισμάτων έγιναν στα Ανώγεια, όπου αρκετοί Ανωγειανοί μίλησαν στην κάμερα για το θέμα της οπλοκατοχής. Πηγή: anogi.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.