Μουσείο Τυπογραφείας

Ντ. Μπακογιάννη στα “Χ.ν.”: «Τα Χανιά μπροστά σε μια μοναδική ευκαιρία» (video)

Για τη «μοναδική ευκαιρία των Χανίων» να έχουν ένα Χανιώτη πρωθυπουργό και την ίδια ως «δυνατή φωνή», μιλά στα “Χανιώτικα νέα” η π. υπουργός και υποψήφια βουλευτής Χανίων της Ν.Δ., λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες της Κυριακής.
H  κα Μπακογιάννη παρουσιάζει στα “Χ.ν.” τις προτεραιότητές της για τον τόπο μας αλλά και το πρόγραμμα της Ν.Δ., επιχειρώντας να αποδομήσει την επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

•Σ’ αυτές τις εθνικές εκλογές, είστε υποψήφια στα Χανιά. Για πρώτη φορά μάλιστα, ένα κορυφαίο στέλεχος της Ν.Δ. συμμετέχει στο τοπικό ψηφοδέλτιο. Τι σηματοδοτεί αυτή σας η επιλογή;
Συνήθως οι πολιτικοί ακολουθούν την αντίστροφη πορεία. Φεύγουν από την Περιφέρεια και πολιτεύονται στο Κέντρο. Εγώ έχω μια μακρά πορεία στην Αθήνα και πραγματικά θέλω να ευχαριστήσω τους Αθηναίους για την εμπιστοσύνη τους όλα αυτά τα χρόνια, αλλά θεωρώ ότι η επιλογή μου να πολιτευθώ στα Χανιά έχει δύο πολύ συγκεκριμένους στόχους: Ο ένας είναι καθαρά πολιτικός• η Κρήτη αποτελεί  -αποτελούσε εν πάση περιπτώσει- ένα “οχυρό” του ΣΥΡΙΖΑ, επί πάρα πολλά χρόνια. Η “μάχη” της Κρήτης είναι εξαιρετικά κρίσιμη για τη Νέα Δημοκρατία και θεώρησα ότι έχω τη δυνατότητα να συνεισφέρω με τις δικές μου δυνάμεις.
Ο δεύτερος στόχος είναι συναισθηματικής φύσεως. Θέλω να δω τα Χανιά να αλλάζουνε. Δεν μπορώ να αποδεχτώ την εικόνα την οποία έχουμε σήμερα στα Χανιά. Θεωρώ τα Χανιά ουσιαστικά παραμελημένα και μέσα στην Περιφέρεια Κρήτης, όπου είμαστε ο τελευταίος νομός, αλλά και σε σχέση με τις δυνατότητες τις αναπτυξιακές που τα Χανιά έχουνε.

1

•Φαντάζομαι ότι ο προεκλογικός αγώνας στην επαρχία είναι πολύ διαφορετικός από ό,τι στην Αθήνα. Είναι όμως νομίζω μια ευκαιρία να αντιληφθεί ένας πολιτικός πιο ξεκάθαρα τα προβλήματα της καθημερινότητας. Υπό την έννοια ότι έρχεστε πλέον σε πολύ πιο άμεση επαφή με τους πολίτες.  
Εχετε απολύτως δίκιο σε αυτό. Στην Αθήνα η προεκλογική περίοδος είναι πιο πολύ τηλεοπτική “μάχη”. Βεβαίως εγώ, επειδή ξεκίνησα την πολιτική μου καριέρα από την Ευρυτανία ακόμα και στην Αθήνα έκανα πάρα πολλή δουλειά “καφενείου”. Δηλαδή πήγαινα στα καφενεία των Αθηνών. Πράγμα το οποίο εξέπληξε τότε τους συνυποψηφίους μου. Τώρα τελευταία αρχίζουν και το κάνουν και οι υπόλοιποι.
Η πραγματικότητα όμως είναι ότι η ένταση μεταφοράς των προβλημάτων προς τον πολιτικό στην Περιφέρεια είναι πολύ μεγαλύτερη. Δηλαδή, ασχολείσαι με τις λεπτομέρειες πλέον. Οχι μόνο με τα μεγάλα έργα υποδομών για τα οποία όλοι μιλάμε αλλά και για θέματα μικρά, τα οποία μοιάζουν μικρά αλλά στην καθημερινότητα των ανθρώπων είναι πάρα πολύ μεγάλα.

•Ποιο είναι λοιπόν το πρόβλημα που ακούτε πιο έντονα από τους Χανιώτες;
Αναμφισβήτητα το πρώτο πρόβλημα το οποίο προτάσσουν όλοι είναι το οδικό δίκτυο διότι πλέον ο φόρος αίματος στα Χανιά είναι δυσβάσταχτος. Το οδικό δίκτυο και του μεγάλου έργου, δηλαδή του Β.Ο.Α.Κ. αλλά και των κάθετων δρόμων οι οποίοι συνδέουν τον βορρά με τον νότο των Χανίων. Από εκεί και πέρα είναι ανάλογα με το πού βρίσκεσαι. Το θέμα των παραγωγών, η τιμή του λαδιού, η κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι αγρότες σήμερα, η υπερφορολόγηση που είναι βεβαίως το νούμερο ένα θέμα και το ακούς από παντού. Είτε επιχειρηματίας είναι, είτε αγρότης είναι, οποιαδήποτε δουλειά και να κάνει (ο πολίτης) το θέμα της υπερφορολόγησης είναι πρώτο στην κουβέντα. Τα θέματα ασφάλειας. Ασφάλειας στην ύπαιθρο. Δεν το φανταζόμουν για να είμαι ειλικρινής, ότι θα ερχόταν τόσο πολύ έντονα η ανάγκη αυξημένης ασφάλειας στην ύπαιθρο. Σου λένε άνθρωποι σε χωριά ότι νιώθουν παντελώς ανασφαλείς. Είτε στο ζωικό τους κεφάλαιο, είτε οι ίδιοι από διαρρήξεις στα σπίτια τους. Κάθε περιοχή έχει και συγκεκριμένα θέματα τα οποία αναδεικνύει. Μέχρι ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων, που είναι ένας ιστορικός σύλλογος, έθεσε το αυτονόητο θέμα ότι δεν χωρούν τα δικαστήρια πλέον απολύτως τίποτα. Ούτε οι εκλογικοί σάκοι δεν θα χωρέσουν και ζητούν την δυνατότητα χρήσης του παλαιού κτηρίου, των φυλακών Χανίων.

•Ως βουλευτής Χανίων μόλις εκλεγείτε, θα είναι ο Β.Ο.Α.Κ. το πρώτο θέμα που θα “κυνηγήσετε”;
Αναμφισβήτητα ο ΒΟΑΚ είναι για όλους τους βουλευτές της Κρήτης το νούμερο ένα θέμα και είναι το νούμερο ένα και για τους βουλευτές Χανίων οι οποίοι θα εκλεγούν. Κυρίως όμως, είναι μια δέσμευση του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη, την οποία έχει αναλάβει απέναντι στον Κρητικό λαό.
Από εκεί και πέρα υπάρχει μία κατηγορία θεμάτων που είναι οι υποδομές, τις οποίες πρέπει να κυνηγήσουμε με βάση όμως, πάντα, την ωριμότητα των μελετών. Παραδείγματος χάριν, ο δρόμος Χανιά – Καστέλι δεν έχει καμία μελέτη. Αρα, ξεκινάμε στην κυριολεξία από το μηδέν. Αρα κάθε έργο έχει ένα βαθμό ωριμότητας και πρέπει να ξεκινήσουμε και να το τρέξουμε από εκεί. Το δεύτερο είναι αυτά τα οποία μοιάζουνε μικρά αλλά ταλαιπωρούν πάρα πολύ κόσμο. Ξεκινώ τώρα με το θέμα των Δικαστηρίων, ξεκινώ τη στήριξη των Ιδρυμάτων. Σας ακούγετε ενδεχομένως περίεργο αλλά στη δημοσιότητα ο συνεχής αγώνας που κάνουμε οι άνθρωποι στα προνοιακά ιδρύματα, είτε της εκκλησίας, είτε τα ιδιωτικά δεν βλέπει ποτέ το φως της δημοσιότητας. Αλλά είναι απολύτως μοναδικός ο τρόπος με τον οποίο εργάζονται οι άνθρωποι αυτοί και χρειάζονται συγκεκριμένη στήριξη. Από θέματα της γραφειοκρατίας της Πολεοδομίας Χανίων, η οποία είναι η πιο αργή Πολεοδομία από ό,τι αντιλαμβάνομαι στην Κρήτη κ.ο.κ.

•Παράλληλα βέβαια με τις δικές σας δεσμεύσεις, αν έρθει πρώτο κόμμα η Ν.Δ. θα κληθείτε να διαχειριστείτε και δεσμεύσεις που αφήνει πίσω ο ΣΥΡΙΖΑ. Για παράδειγμα, σε τοπικό επίπεδο, έχουμε ακούσει τον κ. Σταθάκη να δεσμεύει χρήματα για έργα. Για την Δημοτική Αγορά, για το Πολεμικό Μουσείο…
Κοιτάξτε, από εμένα δεν θα ακούσουν ποτέ δέσμευση χωρίς αντίκρυσμα. Δεσμεύομαι για αυτό. Δεν υπάρχει περίπτωση να πω μία τέτοια κουβέντα και να την αφήσω στον αέρα. Διότι αυτή τη στιγμή έχει αναγγελθεί ότι πέρυσι, στον περυσινό προϋπολογισμό,  είχαν δεσμευθεί 6 εκατομμύρια ευρώ για την Δημοτική Αγορά. Η Αγορά κάνει 14 εκατομμύρια και αυτά τα 6 εκατομμύρια δεν έχουν κουνήσει και άρα ανήκουν στον περυσινό προϋπολογισμό δημοσιών επενδύσεων άρα φέτος δεν υπάρχουν.
Το δεύτερο είναι για το Πολεμικό Μουσείο. Αναγγέλθηκαν χρήματα αλλά το Πολεμικό Μουσείο έκανε μία βόλτα από το Υπουργείο Πολιτισμού, στο Υπερταμείο. Από το Υπερταμείο πίσω στο Υπουργείο Πολιτισμού. Ψάχνανε να βρουν ποιος τελικώς είναι ο ιδιοκτήτης του Πολεμικού Μουσείου, για να καταλήξουμε ένα χρόνο μετά να βρισκόμαστε ακριβώς στην ίδια κατάσταση με τη Δευτέρα μετά από την πυρκαγιά!
Αυτό δεν είναι πολιτική κατά τη γνώμη μου. Κάποια στιγμή πρέπει να μπορείς να λογοδοτήσεις και για τις καθυστερήσεις. Δεν μπορεί ένας πολιτικός να εξαντλείται  σε αναγγελίες έργων ή δήθεν δεσμεύσεις χρημάτων.
Το ερώτημα είναι: Δεσμεύω τα χρήματα, τα φέρνω; Γίνεται κάποιο συγκεκριμένο έργο; Εχω αίσθηση για το πού θέλω να τα πάω; Και τι σημαίνει ακριβώς αυτό για την προοπτική του έργου;
Εδώ δεν έχουμε συμφωνήσει για τίποτα. Δεν έχουμε συμφωνήσει παραδείγματος χάρη τι θέλουμε να το κάνουμε το Πολεμικό Μουσείο. Εγώ υποστηρίζω την πρόταση η οποία λέει να το κάνουμε δημαρχείο. Θεωρώ ότι τα Χανιά πρέπει να έχουν ένα ιστορικό κτήριο ως δημαρχείο. Μπορεί όμως να υπάρχουν άλλου είδους προτάσεις. Να τις ακούσουμε. Αλλά μία πόλις ιστορική όπως τα Χανιά, μία πόλις η οποία έχει εν πάση περιπτώσει από τα ωραιότερα κτήρια σε ολόκληρη την Ελλάδα να παρουσιάσει. Θέλει ένα δημαρχείο το οποίο όταν το επισκέπτονται οι ξένοι να είναι ένα δημαρχείο αντάξιο της ιστορίας και του πολιτισμού των Χανίων.

•Εκκρεμότητες όμως και υποσχέσεις έχουν δοθεί και σε πανελλαδικό επίπεδο. Για παράδειγμα, υποσχέσεις περί μόνιμης 13ης σύνταξης, του επιδόματος αυτού στους συνταξιούχους. Η Ν.Δ. αν βγει πρώτη τι πιστεύετε θα βρει στο “ταμείο” για να μπορέσει να συνεχίσει όλα αυτά;
Αυτή τη στιγμή, το υπερπλεόνασμα δεν υπάρχει. Εχει εξαντληθεί. Αρα για το 2019, η Νέα Δημοκρατία δεσμεύεται για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Ολόκληρης της εστίασης. Διότι αυτό που έχει γίνει σήμερα από τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι κολοβό. Είναι ο φόρος της εστίασης αλλά μόνο στο φαγητό.
Ενα εστιατόριο, δεν σερβίρει μόνο φαγητό, σερβίρει και ποτά, μία καφετέρια δεν σερβίρει μόνο τοστ, σερβίρει και καφέ κ.ο.κ. Αρα ολόκληρη η μείωση του φόρου στην εστίαση. Από εκεί και πέρα, ο προϋπολογισμός που θα καταρτιστεί το Σεπτέμβριο, θα έχει και τις μειώσεις της φορολογίας για τις οποίες έχει δεσμευτεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Για τις επιχειρήσεις, για τον ΕΝΦΙΑ κ.ο.κ. Αυτά θα ισχύσουν άρα στον προϋπολογισμό του 2020, δηλαδή από τον Γενάρη και πέρα. Αυτό για το οποίο δεσμεύτηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ότι τα επιδόματα που έχουν δοθεί γιατί δεν μιλάμε για 13η σύνταξη, μιλάμε για ένα επίδομα της τάξεως των 800 εκατομυρρίων σε αντίθεση με την 13η σύνταξη που θα ήταν 1 δισ. 300 εκ. ευρώ.
Αρα μιλάμε για ένα επίδομα το οποίο δεσμεύτηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι δεν θα το δώσει με τη λογική την προεκλογική όπως το έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θα το δώσει τέλος του χρόνου όπως δινόταν μέχρι τώρα.

•Συνεπώς, βάσει όσων μας λέτε, δεν θα δούμε όλα αυτά τα δεινά που μας περιγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ να συμβαίνουν στη χώρα αν εκλεγεί η Νέα Δημοκρατία.
Εχω κάνει πολλές εκλογές στη ζωή μου. Είναι η πρώτη φορά που βλέπω κόμμα να κατεβαίνει στις εκλογές χωρίς κανένα αφήγημα. Ολα τα κόμματα, έχουν ένα αφήγημα. Δεν είναι ωραία η λέξη αφήγημα αλλά εν πάση περιπτώσει όλα τα κόμματα έχουν μία πρόταση, την οποία παρουσιάζουν. Συνήθως είναι και μακριά από την πραγματικότητα. «Λεφτά υπάρχουν», «θα σκίσουμε τα μνημόνια», τα νταούλια που θα χορεύουν οι αγορές και όλα αυτά…
Είναι η πρώτη φορά που βλέπω κόμμα να κατεβαίνει στις εκλογές χωρίς κανένα αφήγημα και με μοναδική προσπάθεια τη διαστρέβλωση των θέσεων του άλλου κόμματος. Δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει μια Νέα Δημοκρατία που δεν υπάρχει. Παρουσιάζει ένα Κυριάκο Μητσοτάκη που δεν υπάρχει. Διότι ο πραγματικός Κυριάκος Μητσοτάκης, βγαίνει στο λαό και λέει τι ακριβώς θα κάνει. Η επιβράβευση της συμφωνίας αλήθειας στις ευρωεκλογές, ήτανε σημαντική, όταν έχεις μία αναγνώριση και μία διαφορά 9,5 μονάδων όπως είχαμε στις ευρωεκλογές. Αρα, η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ βασικά πέφτει στο νερό.
Διότι δεν ασχολούνται με το πώς θα προτείνουν εκείνοι την αυριανή μέρα. Δεν έχω ακούσει έναν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ -και έχω κάνει ατελείωτους διαλόγους στην τηλεόραση όπως καταλαβαίνετε με διάφορους συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ- δεν έχω ακούσει έναν να πει «εμείς τη Δευτέρα το πρωί  έχουμε στόχο να κάνουμε αυτό». Δεν υπάρχει. Λένε γενικώς ότι με εμάς θα περάσετε καλύτερα, σκεφτείτε τη ζωή σας. Μετά περνάνε στη διαστρέβλωση των θέσεων της Νέας Δημοκρατίας. Θα δουλεύουν οι άνθρωποι 7 μέρες τη βδομάδα. Παντελώς ψέμα. Ευτυχώς δεν το πίστεψε κανείς στις Ευρωεκλογές. Πώς είναι δυνατόν εφτά μέρες της βδομάδας, όταν ευρωπαϊκά έχει κατακτηθεί το πενθήμερο. Είναι αδιανόητο και να κουβεντιάζεται… Θα δέρνονται οι εργαζόμενοι τρεις φορές τη μέρα ή δεν ξέρω τι άλλο θα γίνει. Εν πάση περιπτώσει κάτι δραματικό από έναν δράκουλα τον οποίο τον ονομάζουν Κυριάκο Μητσοτάκη. Δεν είναι πιστευτό, δεν το πιστεύει ο κόσμος πια.

•Σε αυτή την προεκλογική περίοδο έχετε μια έντονη αντιπαράθεση με τον Γιώργο Σταθάκη. Εσείς του λέτε ότι τα “έκανε θάλασσα” με τα ενεργειακά κυρίως. Αυτός προβάλει ως μεγάλο έργο του -σε συνέντευξή του στα “Χ.ν.” μάλιστα- την υποβρύχια διασύνδεση για την Κρήτη. Επί του ενεργειακού λοιπόν, ποια είναι η δική σας οπτική;
Η δική μου οπτική είναι ότι πρώτον το έργο έχει πάρα πολύ καθυστερήσει. Μιλάμε για 4 χρόνια. Η διασύνδεση είναι απολύτως απαραίτητη αλλά 4 χρόνια καθυστέρηση καταγράφεται. Δεν έχω καταλάβει γιατί απεντάχθηκε το έργο από τα ευρωπαϊκά λεπτά. Μιλάμε για τη μεγάλη διασύνδεση. Πρέπει να το ψάξω την επόμενη μέρα για να καταλάβω το γιατί. Πράγμα το οποίο με ανησυχεί από μόνο του. Όταν δεν χρηματοδοτείται ένα έργο τέτοιο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η δεύτερη διαφωνία μου με τον κ. Σταθάκη, αφορά στη ΔΕΗ. Η κατάσταση στη ΔΕΗ, δεν είναι δική μου άποψη, ότι είναι δραματική. Είναι η άποψη όλων των ανθρώπων που ασχολούνται με τα ενεργειακά στη χώρα. Δεν υπάρχει ένα δημοσίευμα το οποίο να μην αναφέρεται στην κατάσταση στην οποία είναι η ΔΕΗ σήμερα. Δεν υπάρχει ένα δημοσίευμα το οποίο να μην ψέγει την διοίκηση της ΔΕΗ και βεβαίως κατά προέκταση την πολιτική της ηγεσία, για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται μια εταιρία η οποία το 2015, δεν μιλάω για παλιά, μιλάω για όταν ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ, είχε κεφαλαιακή αξία 2.5 δισεκατομμύρια και σήμερα κάνει 300 εκατομμύρια. Μία εταιρία η οποία είχε κέρδη και σήμερα έχει ζημιές 850 εκατομμυρίων.
Δεν χρειάζεται να ψάξεις πολύ για να καταλάβεις ότι εδώ πέρα υπάρχει μείζον θέμα κακοδιαχείρισης. Διότι δεν μιλάμε για μία οποιαδήποτε εταιρία, μιλάμε για την μεγαλύτερη εταιρία σήμερα στη χώρα. Μιλάμε για 17,5 χιλιάδες εργαζόμενους, οι οποίοι όταν εγώ επισκέφθηκα την ΔΕΗ εδώ στα Χανιά νιώθουν εργασιακή ανασφάλεια. Δεν είχα ποτέ στη ζωή μου δει, όσα χρόνια ασχολούμαι με την πολιτική, υπάλληλο της ΔΕΗ ο οποίος να ένιωθε εργασιακή ανασφάλεια. Τη νιώθουν για πρώτη φορά τώρα οι άνθρωποι. Αρα, δεν νομίζω ότι έχει καμία δικαιολογία να επαίρεται ο κ. Σταθάκης για την ενεργειακή του πολιτική.
Το τρίτο και τελευταίο είναι αυτό που υπέγραψε τη συμφωνία ο κ. Τσίπρας για τους υδρογονάνθρακες, που ήταν παρών και ο κ. Σταθάκης, σωστή συμφωνία αλλά δεν αντέχω να μη σημειώσω ότι όταν ήρθε από την προηγούμενη κυβέρνηση η πρόταση, ο νόμος καταρχήν που απέτρεψε να γίνει αυτή η συμφωνία και άλλες δύο επιμέρους συμφωνίες ο ΣΥΡΙΖΑ ήτανε στα κάγκελα, δεν το ψήφισε και κατήγγειλε ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας μέσα στη Βουλή.
Λίγο λοιπόν, λιγότερη αλαζονεία και λίγο περισσότερη αυτοκριτική δεν βλάπτει στην πολιτική.

•Η ΔΕΗ πάντως είναι ίσως ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα από τα ζητήματα που πολλά στελέχη της Ν.Δ. θεωρούν ότι θα “σκάσουν” στα χέρια της επόμενης κυβέρνησης. Το φοβάστε αυτό;
Βεβαίως και το φοβάμαι.

•Δημιουργείται λοιπόν ένα περιβάλλον εκρηκτικό για την επόμενη κυβέρνηση. Τι στάση θα κρατήσει όμως  η αντιπολίτευση;
Οι δυνατότητες πλέον της αντιπολίτευσης, του ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση, να κάνει αυτά τα οποία έκανε πριν από το 2014 δεν υπάρχουν. Διότι για να μπορείς να τα κάνεις αυτά πρέπει να μην έχεις κυβερνήσει.
Οταν έχεις κυβερνήσει και έχεις πεπραγμένα και αποτελέσματα της διακυβέρνησης σου όλα αυτά τα λόγια είναι λόγια τα οποία τα ακούει ο κόσμος βερεσέ πλέον. Υποχρεωτικά ο αυριανός ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να δει τι είδους θα θέλει να κάνει και τι είδους αντιπολίτευση θα αντέξει να κάνει απευθυνόμενος προς την κοινωνία. Αυτό ας το αποφασίσουν οι ίδιοι. Αυτό το οποίο πρέπει να κάνουμε είναι να δούμε πως αυτές τις “νάρκες” τις οποίες θα παραλάβουμε θα τις διαχειριστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο τις δουλειές των ανθρώπων, δηλαδή των εργαζομένων. Χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο την ενεργειακή σταθερότητα των διαφόρων περιοχών. Σημειώνω ότι διακοπές ρεύματος έχουμε και στα Χανιά αλλά και στο Λεκανοπέδιο της Αθήνας ήδη άρα με ανησυχούν πάρα πολύ αυτά τα δεδομένα. Θα προσπαθήσουμε να σώσουμε ό,τι σώνεται.

•Αυτά τώρα τα προβλήματα, αλλά και την προσπάθεια να υλοποιήσετε το πρόγραμμά σας θα τα διαχειριστείτε μέσα σε ένα νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Είδαμε ανθρώπους να αλλάζουν στις σχετικές θέσεις της Ενωσης. Αυτό το περιβάλλον πιστεύετε θα είναι ευνοϊκό για μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας; Το Ευρωπαϊκό περιβάλλον όπως διαμορφώνονταιι πλέον οι ισορροπίες.
Πιστεύω ναι. Η Γερμανίδα πρόεδρος είναι μέλος της CHDU, δηλαδή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, η κα Λαγκάρντ είναι εξαιρετικά πεπειραμένος άνθρωπος και ξέρει την Ελλάδα πάρα πολύ καλά. Ξέρει και τον Κυριάκο Μητσοτάκη πάρα πολύ καλά. Οι γενικότερες ισορροπίες οι οποίες παρουσιάζονται σήμερα στην Ευρώπη σου δίνουν την ελπίδα, ενός αυριανού σταθερού μέλλοντος. Εμένα πιο πολύ με ανησυχεί η ευρύτερη γεωπολιτική κατάσταση από ό,τι η ευρωπαϊκή σταθερότητα. Δηλαδή γύρω μας, η Ελλάδα είναι κατά κάποιο τρόπο, μια χερσόνησος σε ένα ευρύτερο περιβάλλον εξαιρετικά ασταθές. Είμαστε μια χερσόνησος σταθερότητας αλλά ας μην έχουμε αυταπάτες οι αέρηδες θα χτυπάνε από κάθε μεριά και θα μας βαράνε.

•Ολοκληρώνοντας τη συζήτησή μας, στις Ευρωεκλογές είδαμε ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα για τη Ν.Δ. Στα Χανιά όμως είδαμε να παραμένει το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ. Την Κυριακή δεν έχουμε ευρωεκλογές, αλλά εθνικές εκλογές. Υποψήφιος πρωθυπουργός είναι ένας Χανιώτης. Εσείς είστε στον άτυπο αλλά ουσιαστικό ρόλο του “Κρητικάρχη”. Πού μπαίνει ο πήχης για τη Νέα Δημοκρατία και πόσο εφικτή είναι αυτή η πρωτιά;
Αν επιτευχθεί θα είναι και ιστορική. Για πρώτη φορά στα Χανιά. Θα είναι μια ιστορική πρωτιά αν επιτευχθεί. Ευχομαι ο λαός των Χανίων να συνειδητοποιήσει το μέγεθος της ευκαιρίας που έχουμε αυτή τη στιγμή· και έχουμε μία μοναδική ευκαιρία. Την έχουμε ως νομός, την έχουμε ως Κρήτη.
Σε ολόκληρη την Ελλάδα γνωρίζουμε ότι η Κρήτη δεν έχει πάρει το μερτικό που της αξίζει. Δεν είναι κάτι το οποίο λέω και θα ντραπώ να το πω στη Θεσσαλία ή στη Μακεδονία. Ολοι το γνωρίζουν αυτό. Ολοι γνωρίζουν ότι η Κρήτη έχει προσφέρει περισσότερα από όσα έχει πάρει από το κέντρο.
Οι Χανιώτες έχουν μία τρομερή ευκαιρία αυτή τη στιγμή. Να αποδείξουν την εμπιστοσύνη τους στον Κυριάκο Μητσοτάκη, να έχουν εμένα με μια δυνατή φωνή στην υπηρεσία των προβλημάτων των δικών τους. Αυτή την ευκαιρία κατά τη γνώμη μου δεν πρέπει να τη χάσουν.

1 σχολιο

  • [Μαρία Καραβούλια] ~ ~ ~ Απάντηση

    Ντόρα Μπακογιάννη γιατί στο παραπέντε των εκλογών σε έπιασε τόση ευαισθησία και προβάλεις τον εαυτό σου και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για σωτήρες του έθνους και κυρίως της Κρήτης. Τώρα σας έπιασε ο πόνος για τη σωτηρία του Ελληνικού λαού και μόνη σας έννοια είναι πως θα τον σώσετε; Ποιος ξέρει μπορεί να τα καταφέρετε να σταθείτε τυχεροί για τη νίκη εκμεταλευόμενοι την αμάθεια και την αμορφωσιά του λαού μας, ενός λαού που πέφτει θύμα στα παχειά λόγια και στο χαμόγελο ενός υποψήφιου πολιτικού και κυβερνήτη χωρίς να έχει ιδέα τι σημαίνει πολιτική. Εσύ Ντόρα προσπαθείς να θοηθήσεις τον Κυριάκο στο παιγνίδι για τον τίτλο του προθυπουργού της χώρας και σωτήρα. Αυτό έκανε και ο Κώστας Καραμανλής πριν κάποιες ημέρες. Το ερώτημα είναι, έχετε προσφέρει τόσα πολλά στη χώρα μας, στο λαό μας και τον παροτρύνετε να ψηφίσει για την σωτηρία του στο όνομα Μητσοτάκη;
    Είσαι τυχερή Ντόρα για το ότι ζεις σε μια χώρα που δεν ζητούνται ποτέ ευθύνες από εκείνον που μας υπόσχεται ένα καλύτερο αύριο, όταν αυτό το αύριο μένει μονάχα ένα όνειρο, ούτε ζητούνται ποτέ από τον κάθε υποψήφιο πολιτικό κυρίως για προθυπουργική θέση ποιες είναι οι γνώσεις του και πόσα χρόνια βαδίζει το δύσκολο αυτό δρόμο. Πότε καλεστήκατε σε στούντιο για ξεσκόνισμα από τσακάλια δημοσιογράφους και πολιτικούς αναλυτές για να σας βαθμολογήσουν επί του έργου. Αλοίμονο δε και δεν βάλετε σε ισχύ το έργο που υποσχεθήκατε. Στις προηγμένες χώρες οι πολιτικοί καλούνται διαρκώς στο στούντιο και μάλιστα Κυριακή βράδυ για να απαντήσουν σε καυτές ερωτήσεις γύρο από το έργο τους, από την ευθύνη που έχουν απέναντι στο λαό που τους διάλεξε. Δεν καταγίνονται ποτέ με το τι έκανε η πρώην κυβέρνηση της χώρας τους αλλά με το τι οι ίδιοι είναι άξιοι να κάνουν.
    Ντόρα Μπακογιάννη, έχεις υπάρξει υπουργός και έχεις βρεθεί πολλές φορές με ευρωπαίους εταίρους στην ευρωβουλή.
    Ξέρεις τι γινόταν γύρω από σένα; να κάθεσαι στην αίθουσα συνεδριάσεων και να σκορπάς απλώς ένα απέραντο χαμόγελο, όταν όλοι οι εταίροι σου πάλευαν να προβάλουν την γνώμη και τις ιδέες τους για κάποιο σημαντικό φλέγον θέμα. Τις ίδιες όμως στιγμές ο φακός της δημοσιότητας δεν έχανε την ευκαιρία να σε αποθανατήσει. Τα ευρωπαϊκά κανάλια σε παρουσίαζαν αλλά ίσως όχι τα Ελληνικά. Ίσως γιατί η χώρα μας δεν διαθέτει ουδέτερη δημοσιογραφία και η ελευθερία του λόγου είναι δεσμευμένη. Έτσι λοιπόν την περνάτε ζάχαρι και ανενόχλητοι απέναντι στο λαό σας που δυσκολεύεται να επαναστατήσει για να αλλάξει το κατεστημένο και τα ονόματα τα ίδια και τα ίδια από το παρελθόν μέχρι σήμερα. Καλή τύχη για όλους από μια Ελληνίδα που αγαπά τη χώρα της αλλά λυπάται γιατί δεν βλέπει να έρχεται ένα καλύτερο αύριο..

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.