Μουσείο Τυπογραφείας

ΝΟΔΕ Χανίων: «Γερμανο- Ιρλανδικά παιχνίδια εις βάρος των Χανιωτών»

aerodromio-xanion2

Για «Γερμανο-Ιρλανδικά παιχνίδια εις βάρος του Χανιώτικου λαού» κάνει λόγο η ΝΟΔΕ Χανίων, ασκώντας παράλληλα κριτική στην κυβέρνηση για την πολιτική που εφαρμόζει στον κλάδο του τουρισμού.

Σε ανακοίνωσή της, η ΝΟΔΕ Χανίων σημειώνει πως «η Ryanair ανακοινώνει την διακοπή πτήσεων από Χανιά κλείνοντας τη βάση της, ο δήμος συζητά για τον ορισμό τουριστικών ζωνών εντός ή εκτός πόλεως, ακόμα δεν έχει καταλήξει, και η Fraport περιμένουμε κάποια στιγμή να ενημερώσει τους φορείς για το τι σκοπεύει να κάνει στο αεροδρόμιο Ι. Δασκαλογιάννης. Και όλα αυτά συμβαίνουν στο νομό Χανίων, έναν από τους πιο τουριστικούς νομούς της χώρας την στιγμή μάλιστα που ξεκινάει η τουριστική σεζόν του 2018».

Η ΝΟΔΕ υπενθυμίζει πως «η τουριστική “βιομηχανία” συμμετέχει με ποσοστό πάνω από το 50% στο ΑΕΠ της Κρήτης, αποδεικνύοντας πόσο σημαντική είναι για την τοπική οικονομία και τους εργαζόμενους σε αυτήν» και ασκεί κριτική στην κυβέρνηση, παρατηρώντας ότι «τα τρία τελευταία χρόνια, έχει αφεθεί στην τύχη του ο τουρισμός χωρίς στρατηγικό προγραμματισμό και χωρίς τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε όχι μόνο να αυξηθεί αριθμητικά αλλά και ποιοτικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη κιόλας στιγμή που ανέλαβε την κυβέρνηση, έδρασε υπονομευτικά απέναντι σε κάθε επενδυτική προσπάθεια ή πρωτοβουλία στον τομέα του τουρισμού».

ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ

Αναφορικά με τις εξελίξεις στο αεροδρόμιο Χανίων, η ΝΟΔΕ καταγγέλλει ότι αποτέλεσμα των παραπάνω είναι «σήμερα να παίζονται Γερμανο-Ιρλανδικά παιχνίδια εις βάρος του Χανιώτικου λαού και των επαγγελματιών του τουρισμού, εν απουσία των τεσσάρων κυβερνητικών βουλευτών που απειλούσαν ότι θα ξάπλωναν στην πίστα του αεροδρομίου όταν η Νέα Δημοκρατία σκόπευε να υπογράψει την σύμβαση με την διαχειρίστρια εταιρεία αεροδρομίων, τη Fraport. Μετά όμως την ανάληψη της διακυβέρνησης παρέδωσαν τα αεροδρόμια με πολύ δυσμενέστερους όρους για το Ελληνικό δημόσιο και χωρίς δεσμεύσεις για την διαχειρίστρια εταιρεία, με συνέπεια τα γνωστά αποτελέσματα. Όσο για τους βουλευτές του νομού, αναζητούνται για να πάρουν θέση …. στην πίστα του αεροδιαδρόμου».

Η RYANAIR

Αναφορικά με τη Rynair, η ΝΟΔΕ σχολιάζει ότι « επικαλούμενη την παρουσία της Fraport στο αεροδρόμιο Χανίων, δήλωσε ότι “τα μαζεύει και φεύγει”» και καταγγέλλει ότι η Ιρλανδική εταιρεία «έδρασε με το γνωστό και μόνο κίνητρο που έχει: την άγρια κερδοσκοπία. Μια πρακτική που εφαρμόζει όπου έχει πάει μέχρι σήμερα, με πρόσφατο παράδειγμα αντίστοιχης συμπεριφοράς σε Ιταλία και Πορτογαλία είναι η καλύτερη απόδειξη των παραπάνω ισχυρισμών».

Η ΝΟΔΕ σημειώνει πως «περιμέναμε η Ryanair που βρήκε φιλόξενο τόπο και αγκαλιάστηκε από τους φορείς των Χανίων να είχε μία καλύτερη στάση και όχι εν αιθρία να πει φεύγω. Ήρθε μέρα μεσημέρι στα Χανιά και δυστυχώς επέλεξε να δραπετεύσει νύχτα».

Η ανακοίνωσε ξεκαθαρίζει πως «τα Χανιά με όπλο το μοναδικό περιβάλλον τους την πολιτιστική κληρονομιά τους και την περίφημη φιλοξενία τους, ήταν είναι και θα είναι παγκόσμιος τουριστικός προορισμός. Τα Χανιά ήταν και θα είναι πέρα και πάνω από την όποια Fraport και την όποια Ryanair».

ΥΠΕΡΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ

Στην ανακοίνωσή της, η ΝΟΔΕ Χανίων καυτηριάζει και την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, αναφέροντας αναλυτικά: «Το 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ όχι απλά αύξησε, αλλά διπλασίασε το ΦΠΑ στις διανυκτερεύσεις δωματίων, στην εστίαση και στις μεταφορές. Αύξησε το φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 26%, στο 29%, την προκαταβολή φόρου από το 80% στο 100% στερώντας σημαντική ρευστότητα από τις επιχειρήσεις εις βάρος των νέων επενδύσεων. Το 2016 αύξησε τον φόρο μερίσματος, επέβαλε τον ειδικό φόρο στα κρασιά, στα αλκοολούχα ποτά και την μπύρα. Το 2017 αύξησε τον ειδικό φόρο στον καφέ, ενώ από φέτος επέβαλε και τον νέο φόρο διαμονής σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Όπως όλοι καταλαβαίνουμε, ο κ. Τσίπρας βλέπει όλους τους επαγγελματίες του τουρισμού μόνο φοροεισπρακτικά».

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Αναφορικά με τις προτάσεις της Ν.Δ., η ΝΟΔΕ σχολιάζει πως «εμείς στη Νέα Δημοκρατία έχουμε ήδη ετοιμάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την στήριξη και ανάπτυξη του τουριστικού κλάδου, το οποίο βασίζεται σε πέντε άξονες, είναι άμεσα εφαρμόσιμο και μπορεί να δώσει το απαιτούμενο οξυγόνο σε όλους όσους ασχολούνται με το τουριστικό προϊόν της περιοχής μας».

Οι πέντες αυτοί άξονες, σύμφωνα με την ανακοίνωση είναι οι εξής:

«•Προσέλκυση επενδύσεων, με κατάλληλα κίνητρα, , με ορθολογικότερη διαχείριση εργαλείων όπως το ΕΤΕΑΝ, ΕΣΠΑ, Αναπτυξιακός νόμος, Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων και με επιτάχυνση όλων των ώριμων επενδυτικών σχεδίων.

Πολιτική μείωσης φορολογίας, με κατάργηση του φόρου διαμονής, μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, και σταδιακή αποκλιμάκωση του ΦΠΑ στη διαμονή και την εστίαση, όταν το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες.

Νέος Χωροταξικός σχεδιασμός, καθώς δεν είναι δυνατόν σημαντικά επενδυτικά σχέδια να είναι έωλα και ευάλωτα σε οποιαδήποτε προσφυγή, καθώς δεν υπάρχει οργανωμένος χωροταξικός σχεδιασμός.

Δημιουργία χαρτοφυλακίου προϊόντων με υψηλή προστιθέμενη αξία, όπως ο πολιτιστικός τουρισμός, συνεδριακός τουρισμός, ιαματικός τουρισμός, ορεινός τουρισμός, η στήριξη του θαλάσσιου τουρισμού και της κρουαζιέρας, με στόχο την προσέλκυση τουριστών με υψηλή μέση δαπάνη και την δυνατότητα δαπάνης παράπλευρων δραστηριοτήτων.

Προβολή – προώθηση τουριστικού προϊόντος, εκμεταλλευόμενη την μεγάλη εμπειρία του Ε.Ο.Τ. αλλά και σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, αποκλειστικά για την προβολή της χώρας».

Η Νέα Δημοκρατία Χανίων, καταλήγει τονίζοντας πως «είναι δίπλα σε όλους τους επαγγελματίες και εργαζόμενους του τουριστικού κλάδου του νομού μας. Στηρίζουμε με όλες τις δυνάμεις μας οποιαδήποτε προσπάθεια και ιδέα που προσβλέπει στην ανάπτυξη του τουριστικού τομέα στον νομό μας και αποσκοπεί σε νέες επενδύσεις, στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας».

3 σχολια

  • [Coba] ~ 15 Απριλίου 2018 ~ 23:04 ~ Απάντηση

    Υπάρχει γενική απουσια και αφωνια των παντων!!!!!!!Η συγκεκριμένη αεροπορική εταιρεία προσελκυε στη πόλη των Χανιων χιλιαδες τουριστων ενεκα χαμηλού κοστους…από την άλλη την διαχείριση του αεροδρομίου την έχει η ετερη εταιρεια που συνεβαλε στη φυγη της αεροπορικής εταιρειας!!!

  • [Coba] ~ 15 Απριλίου 2018 ~ 23:09 ~ Απάντηση

    Είναι προφανες ποιος ευθυνεται….αλλά έχει γουστο γιατί υπηρχαν καποιοι ‘επιφανεις Χανιωτες’ που όταν ήταν στα σκαρια η εκχωρηση παιζανε παλαμακια και μιλουσαν για την εξωστρεφεια και την αναπτυξη του αεροδρομίου και αλλους δρακους!!!Τωρα τι λενε ομως?Που είναι η αναπτυξη που θα ερχοταν?

  • [Coba] ~ 15 Απριλίου 2018 ~ 23:13 ~ Απάντηση

    Τι εχουν να πουν σε ολους αυτους που εργαζονται και σχετιζονται με το τουριστικο προιον?Τι έχουν να πουν για τον Χανιωτη που ειχε την δυνατότητα γρηγορης ασφαλους και οικονομικης μετακίνησης σε διαφορους προορισμούς?Θα υπαρξει υγειης ανταγωνισμος η μονοπωλειακες λογικες?

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.