Μουσείο Τυπογραφείας

Νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών ο Απ. Τζιτζικώστας

Στις 12 Φεβρουαρίου 2020 στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών εκλέχθηκε νέος πρόεδρος του συμβουλευτικού αυτού οργάνου ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας διά βοής και με παρατεταμένα χειροκροτήματα!
Ο Έλληνας περιφερειάρχης είναι ο πρώτος Έλληνας που καταλαμβάνει τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών (ΕτΠ) στα 26 χρόνια από την ίδρυσή της, διαδεχόμενος τον Βέλγο Καρλ-Χάιντ Λάμπερτς. Η υποψηφιότητα του κ. Τζιτζικώστα υποστηρίχθηκε από όλες τις πολιτικές ομάδες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, μετά την πολιτική συμφωνία τους για τις προτεραιότητες που πρέπει να ακολουθηθούν στη νέα θητεία του οργανισμού
Κατά κανόνα, στις συνόδους ολομέλειας προεδρεύει ο Πρόεδρος της ΕτΠ και οι κυριότεροι σκοποί τους συνίστανται στα ακόλουθα:
• υιοθέτηση γνωμοδοτήσεων, εκθέσεων και ψηφισμάτων,
• έγκριση του πολιτικού προγράμματος της ΕτΠ κατά την έναρξη κάθε νέας θητείας,
• εκλογή του Προέδρου, του Α΄ Αντιπροέδρου και των λοιπών μελών του Προεδρείου,
• σύσταση επιτροπών πολιτικής εντός του οργάνου,
• έγκριση του σχεδίου κατάστασης των προβλεπόμενων εσόδων και εξόδων της ΕτΠ·
• αναθεώρηση και έγκριση του Εσωτερικού Κανονισμού της ΕτΠ.
Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών μεταξύ άλλων καθόρισε ως στόχο του να φέρει την Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες της.
Εμείς από την πλευρά μας συμφωνούμε και πιστεύουμε ότι οι τοπικές εφημερίδες είναι το μέσον για να πετύχει το σκοπό του ο νέος πρόεδρος του κοινοτικού αυτού οργάνου.
Οι προτεραιότητες που καθόρισε ο νέος πρόεδρος είναι οι ακόλουθες τρεις:
«Η πρώτη μου προτεραιότητα είναι να διασφαλίσω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται μόνιμα στην υπηρεσία του λαού και των τόπων διαβίωσης.
Η δεύτερη προτεραιότητα που προτείνω είναι να εστιάσουμε το θεσμικό μας όργανο στην κατανόηση και την ανταπόκριση στις βαθιές μεταβολές που συνεπάγονται οι σημερινές πράσινες, ψηφιακές και δημογραφικές επαναστάσεις για τις τοπικές κοινωνίες μας.
Τέλος, ως τρίτη πολιτική προτεραιότητα για αυτήν την εντολή, πιστεύω ότι η Επιτροπή πρέπει να εξετάσει πώς λειτουργεί η ευρωπαϊκή δημοκρατία σήμερα και πώς πρέπει να εκσυγχρονιστεί, να δώσει μεγαλύτερη δύναμη στις περιφερειακές και τοπικές αρχές προκειμένου η Ευρωπαϊκή Ένωση να απαντήσει περισσότερο αποτελεσματικά τις ανάγκες των ανθρώπων».

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.