Μουσείο Τυπογραφείας

Νέο πρόσωπο για τη “Μάλμειο βιβλιοθήκη” (φωτ.)

Αλλάζει χρήση η παλιά “Μάλμειος Βιβλιοθήκη” το ιστορικό κτήριο των Χανίων στην παλιά πόλη.

Το κτηριακό συγκρότημα μετατρέπεται όπως μαθαίνουμε σε σύγχρονα τουριστικά δωμάτια και οι εργασίες είναι εντατικές αυτή την εποχή. Σημειώνεται ότι το κτήριο είχε υποστεί τεράστιες ζημιές το 2007 σε πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει και έκτοτε δεν χρησιμοποιούνταν.
Τα 11.000 βιβλία που είχε συγκεντρώσει ο Αντώνης Μάλμος μέχρι το θάνατο του του το 1971 παραχωρήθηκαν από την οικογένεια του στο Δήμο Χανίων.
Όπως έγραφε ο Μανώλης Μανούσακας στα “Χ.Ν.” για τη βιβλιοθήκη «ο Αντώνης Μάλμος, ήταν μανιώδης συλλέκτης παντός εντύπου, κυρίως αυτών που αφορούσαν την Κρήτη και αν και δεν είχε φοιτήσει σε σχολείο, ήταν εξαιρετικά καλλιεργημένος και εραστής της Tέχνης, αποκτώντας γνώσεις επί παντός επιστητού…Φρόντιζε όμως να προμηθεύεται βιβλία, όσο πιο πολλά μπορούσε, στερούμενος σχεδόν τα πάντα. Τα βιβλία αυτά (που με τον καιρό έγιναν πολλά, μέσα στα οποία περιλαμβάνονταν κάποια μοναδικά και σπάνια), έπειτα από μια σειρά μετακομίσεων τα εγκατέστησε σε παλιό τουρκικό μέγαρο στην οδό Χατζημιχάλη Νταλιάνη. Το κτήριο αυτό, με 14 δωμάτια, κτισμένο όπως φαίνεται στο πρώτο μισό του 19ου αιώνα πάνω στα υπολείμματα εντυπωσιακού βενετσιάνικου μεγάρου (το δυτικό τμήμα του κτηρίου), στέγασε από το τέλος της κατοχής τη βιβλιοθήκη και τις συλλογές του, αν κι ο ίδιος έμεινε για κάποια χρόνια στο μετόχι του Σακίρ Μπέη, στις Μουρνιές, μαζί με τη μητέρα του. Στην πραγματικότητα το μόνο του έσοδο ήταν τα λίγα χρήματα που εισέπραττε από την ενοικίαση κάποιων δωματίων του απέραντου κτηρίου σε εργένηδες… Η Μάλμειος βιβλιοθήκη ήταν για μια περίπου δεκαετία η μοναδικά ανοιχτή στο κοινό βιβλιοθήκη των Χανίων, αφού αυτή του Χρυσόστομου είχε καταστραφεί, ενώ η Δημοτική βιβλιοθήκη ιδρύθηκε μόλις το 1953. Η ακμή της κράτησε όμως για αρκετά ακόμα χρόνια, μέχρι το 1971 που απεβίωσε ο ιδρυτής της. Από ’κει πέρασαν πλήθος επώνυμων κι ανώνυμων βιβλιόφιλων κι ερευνητών, καλλιτέχνες όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μιχ. Κακογιάννης, ο Νίκος Κούνδουρος, η Μαρία Φαραντούρη, πολιτικοί όπως ο Γ. Ζίγδης, ο Κ. Μητσοτάκης κ.λπ.. Γενικά, παρά την ιδιόρρυθμη συμπεριφορά του, ο Αντώνιος Μάλμος ήταν αγαπητός σε μεγάλη μερίδα Χανιωτών. »
Το κτήριο έπαθε πολύ μεγάλες ζημιές τον Μάιο του 2007 όταν από άγνωστη αιτία ξέσπασε πυρκαγιά που επεκτάθηκε σε όλο το κτήριο που ήταν από ξύλο. Οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις που έσπευσαν δεν επέτρεψαν την εξάπλωση της πυρκαγιάς αλλά το κτήριο (οροφή, μεσοπατώματα κα.) είχε πάθει μεγάλες ζημιές.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.