Μουσείο Τυπογραφείας

Νέοι όροι για τις… τουριστικές κατοικίες

toyristtiki-katoikiaΣε τάξη επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Τουρισμού την παράνομη, σε μεγάλο βαθμό, ενοικίαση τουριστικών κατοικιών.
H υπουργός Ολγα Κεφαλογιάννη υπέγραψε απόφαση αναφορικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας των τουριστικών επαύλεων (βιλών) και κατοικιών.
Η απόφαση αναμένεται να δημοσιευθεί στο Φ.Ε.Κ. τις επόμενες ημέρες.
Τα διαφυγόντα κέρδη, από τις παράνομες ενοικιάσεις βιλών και κατοικιών σε τουριστικούς προορισμούς υπολογίζονται σύμφωνα με έρευνα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, στα 500 εκατ. με 1 δισ. ευρώ ετησίως.
Μάλιστα, από το 2010 έως σήμερα το Σ.Δ.Ο.Ε., έχει διενεργήσει 181 ελέγχους, κατά τους οποίους εντοπίστηκαν 160 παραβάτες.
Για να είναι ξεκάθαρο το τοπίο στην τουριστική κατοικία, στην απόφαση περιγράφονται τα δικαιολογητικά για την απλοποιημένη διαδικασία έκδοσης σήματος λειτουργίας, στο οποίο, όπως ορίζεται από τον ν. 4179/2013 γίνεται αυτόματα εντός 10ημέρου με υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και μηχανικού, χωρίς να απαιτείται αυτοψία.
Οσον αφορά τις προδιαγραφές αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων, μεταξύ άλλων απαιτείται:
1. Οι τουριστικές επιπλωμένες επαύλεις (βίλες) να έχουν ελάχιστη επιφάνεια 100 τ.μ.
2. Οι τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες να έχουν συνολική ελάχιστη επιφάνεια 40 τ.μ. (Μονόχωρες) και 60 τ.μ. (δύο κυρίων χώρων και άνω).
3. Το οικόπεδο/ γήπεδο να είναι προσπελάσιμο και να απέχει συγκεκριμένη απόσταση από χώρους υγειονομικής Ταφής υπολειμμάτων και λατομεία.
4. Η προσπέλαση στα τουριστικά αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα να γίνεται από δρόμο.
5. Τα όποια έργα διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου να είναι ολοκληρωμένα.
6. Ο χώροι των αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων να διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό σε έπιπλα και ιματισμό, συμπεριλαμβανομένου του εξοπλισμού κουζίνας και λουτρού.

…και αυτά ενδιαφέρουν
Αγιοι Απόστολοι
Δημιουργία με μελέτες αντίστοιχων περιοχών “Πάρκου” αναψυχής και πολλαπλών απασχολήσεων της τοπικής κοινωνίας.
Δημιουργία “Πάρκου” αναπαραγωγής κροκοδείλων, παρόμοιο με αντίστοιχο της Τυνησίας.
ΤΑΧΙ – σκάφος για γρήγορες επισκέψεις σε απάτητες παραλίες. π.χ. Δήμος Υδρας μέσω Internet.
Χάρτης του Νομού Χανίων, με σημεία μοναχικά για μπάνιο, καταδύσεις και ψαροντούφεκο με προϋποθέσεις.
Σπίτι Μίκη Θεοδωράκη.
Φωτογράφος “Λάνσεϊ” για τα γυρίσματα του “Ζορμπά” από εφημερίδες.

Οι κρυφές ομορφιές της Νότιας Κρήτης
Τις “κρυφές” ομορφιές της Νότιας Κρήτης αναμένεται να αναδείξει η μελέτη για την αποτύπωση του παραλιακού μετώπου από την περιοχή Καταλυκής έως και την περιοχή του Καλαμακίου που παρέλαβε ο Δήμος Φαιστού.
Παράλληλα, ανοίγει τον δρόμο για ένα ενιαίο παραλιακό μέτωπο στον Δήμο Φαιστού.
Η υλοποίηση της συγκεκριμένης μελέτης αποτελεί μέγιστο αναπτυξιακό έργο για το νότιο παραλιακό μέτωπο.

Ποιος είναι πίσω από την “έκρηξη” του φετινού τουριστικού ρεύματος από τη Ρωσία;
Η πρωτοβουλία του Σ.Ε.Τ.Ε. να αυξηθεί με δαπάνες που τις καλύπτει ο ιδιωτικός τομέας, ο αριθμός των υπαλλήλων που εξυπηρετούν τις θεωρήσεις βίζας στα εκεί προξενεία.
Σημαντικό ρόλο έπαιξε και η συνεργασία με visa center επί ρωσικού εδάφους που διευκόλυνε επίσης την ίδια διαδικασία.
Σύμφωνα με στοιχεία του γενικού προξενείου μας στη Μόσχα ο αριθμός θεωρήσεων για Ελλάδα το διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου αυξήθηκε κατά 54,2% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, φθάνοντας στις 895.279. Μόνο τον Οκτώβριο η αύξηση των θεωρήσεων έφθασε στο 57,2% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2012.

Ο Μιστράς “σπάει” τα ρεκόρ
– Ποιός το διαπιστώνει;
– Ο “ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ”
– Τι τονίζει;
* Σημαντική αύξηση στον αριθμό επισκεπτών τόσο στα μουσεία, όσο και στους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας, σε σύγκριση με τους αντίστοιχους αριθμούς της περσινής χρονιάς.
* Ο Μυστράς σημειώνει ρεκόρ όσον αφορά την αύξηση επισκεπτών του.
* 47.320 υπολογίζονται οι επισκέπτες του Μιστρά το πρώτο επτάμηνο του 2013.
* 21.260 υπολογίζονται οι επισκέπτες του το αντίστοιχο διάστημα του 2012.
* Διαφορά: 122,6% αύξηση του αριθμού των επισκεπτών.

eliew“Καλαμάτα” και “Βαλέντσια”
Για τις ελιές Καλαμών, στο σημείο 6 της επιστολής, αναφέρεται ότι οι δύο πλευρές, συμφωνούν ότι “Καλαμάτα” και “Βαλέντσια” σαν ονόματα ποικιλιών δεν θα εμποδίζουν την επιλεξιμότητα για την εγγραφή των ελιών Καλαμάτας και εσπεριδοειδών Βαλέντσια ως γεωγραφικές ενδείξεις, υπό τον όρο ότι δεν θα εμποδίσουν τη χρησιμοποίηση των εν λόγω ονομάτων σαν ποικιλίες.

trofima_0Κοινή δράση στη Μεσόγειο για γεωργία και τρόφιμα
Στρατηγική συνεργασίας για την αγροτική ανάπτυξη και την επισιτιστική ασφάλεια συμφώνησαν να θεμελιώσουν 10 χώρες της Μεσογείου:
*Μαρόκο, *Αλγερία, *Μαυριτανία, *Λιβύη, *Τυνησία, *Γαλλία, *Ιταλία, *Ισπανία, *Πορτογαλία και *Μάλτα.
– Ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας Στεφάν Λε Φολ, που προέδρευσε της συνάντησης, τόνισε ότι η πρωτοβουλία έχει 2 στόχους τη δημιουργία ενός παρατηρητηρίου κατανάλωσης και διατροφικής ασφάλειας για τη Μεσόγειο και την εφαρμογή από τον Φεβρουάριο ενός συστήματος ανταλλαγής στατιστικών στοιχείων αγροτικών προϊόντων.

Απαραίτητη η συλλογή αποδείξεων για το 2013
Τον Ιανουάριο του 2014 θα σταματήσουν να συγκεντρώνουν αποδείξεις οι φορολογούμενοι.
Αυτό διευκρινίζει ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης στην “Καθημερινή”.
Από το νέο έτος οι φορολογούμενοι θα απαλλαγούν από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και τη συγκέντρωση των αποδείξεων.
Ομως εκ παραδρομής στη συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Θεοχάρης στην “Καθημερινή” της Κυριακής αναφέρθηκε ότι οι φορολογούμενοι δεν χρειάζονται τις αποδείξεις του τρέχοντος έτους.
Οπως μας εξήγησε, βέβαια, αυτές θα υπολογιστούν κανονικά από την εφορία.

Στη σύνταξη και ο Λεωνίδας…
Συνταξιοδοτήθηκε τη φετινή σχολική χρονιά ο Λεωνίδας Περατσάκης που είναι από τους πρωτοπόρους της τουριστικής εκπαίδευσης στα επαγγελματικά Λύκεια του Νομού μας. Είναι ο πρώτος που μίλησε για την ανάγκη της προβολής της Κρητικής κουζίνας και διατροφής στον τουρισμό, θυμόμαστε τη συλλογή των Κρητικών συνταγών που έκανε με τους μαθητές του και την έκδοσή τους τότε με μορφή φυλλαδίου και σημειώσεων. Είναι ακόμα από τους πρώτους στην Ελλάδα που μίλησαν από πριν το 1990 για τον τουρισμό για άτομα με αναπηρία και τα σεμινάρια, οι σημειώσεις και η βιβλιογραφία που δημιούργησε ήταν για πολλά χρόνια το σημείο αναφοράς.
Καλοφάγωτη η σύνταξη φίλε Λεωνίδα.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.