Μουσείο Τυπογραφείας

Νέοι και κρητική παραδοσιακή μουσική

Στόχος η δημιουργία του Μουσείου Μουσικών Κρήτης στις Λουσακιές
Με βασικό στόχο να αναδειχθεί η ανάγκη δημιουργίας του Μουσείου Μουσικών Κρήτης στις Λουσακιές, για το οποίο γίνονται προσπάθειες από τη δεκαετία του ‘90, θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 6.30 μ.μ. στο Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων εκδήλωση με θέμα “Νέοι και Κρητική Παραδοσιακή Μουσική” (Ενας νομός μια Μουσική Παράδοση) με τη συμμετοχή πάνω από 70 νέων οργανοπαικτών.
Την εκδήλωση πραγματοποιεί ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λουσακιών σε συνεργασία με τον Δήμο Κισάμου και την Ενωση Πολιτιστικών Φορέων Επαρχίας Κισάμου (ΕΠΟΦΕΚ) και με την ευκαιρία αυτή δόθηκε χθες στο Καφέ “Κήπος” συνέντευξη Τύπου.
Αρχικά ο Στέλιος Κουνελάκης πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Λουσακιών και πρόεδρος της Ενωσης Πολιτιστικών Φορέων επαρχίας Κισσάμου τόνισε ότι για πρώτη φορά ενώνονται όλοι οι νέοι άνθρωποι του νομού που ασχολούνται με την μουσική, κάτι που δείχνει το πνεύμα της μουσικής.
Για το Μουσείο Μουσικών Κρήτης ανέφερε ότι είναι ένα έργο που έχει αγκαλιαστεί από όλους τους φορείς αλλά και τους μουσικούς του Νομού Χανίων.
Ο ίδιος είπε ότι «το Μουσείο αυτό θα είναι ένα για όλη την Κρήτη» και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επικρατήσει το πνεύμα της συνεργασίας και του συγκρητισμού για να γίνει πραγματικότητα ένα τέτοιο έργο στο δυτικό άκρο του νησιού.
Από την πλευρά του ο Μανώλης Πατερομιχελάκης, αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Λουσακιών είπε ότι για το Μουσείο Μουσικών Κρήτης  υπάρχει ήδη η σχετική μελέτη και εγγυάται ο ίδιος ο Δήμος την λειτουργικότητα του και την διαχείριση του ενώ τον εμπλουτισμό και την επιστημονική κατάρτιση του την έχει αναλάβει το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το τμήμα μουσικολογίας του. «Το Μουσείο είναι καρπός έρευνας πάνω από 30 χρόνων που έχει κάνει ο Σύλλογος μας πάνω στον πολιτισμό της Δυτικής Κρήτης και αφορά, το συρτό, το πεντοζάλι και βέβαια ριζίτικα και μαντινάδες. Η Κίσσαμος είναι ένα βασικό κομμάτι του πολιτισμού της Κρήτης και ειδικά οι Λουσακιές που είναι η πατρίδα του χορού και του συρτού».
Τέλος ο Γιάννης Αντωνογιαννάκης, πρόεδρος του Συνδέσμου για την διάδοση καλών τεχνών στην Δυτική Κρήτη τόνισε ότι «βασικό ζητούμενο στην εποχή μας είναι η διατήρηση και η διάδοση της βιωματικής μουσικοχορευτικής παράδοσης της Κρήτης. Αυτή πρέπει να στηρίξουμε και να μάθουν οι σημερινοί νέοι για να δημιουργήσουν πάνω στα μονοπάτια που χάραξαν οι σπουδαίοι αυτοί βιωματικοί μουσικοί και όχι απλά ο καλύτερος αλλά ουσιαστικά ο μοναδικός τρόπος για
να το καταφέρουμε είναι η ίδρυση Μουσείου Μουσικών Κρήτης».
Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν νέοι καλλιτέχνες από το Μουσικό Σχολείο Χανίων, τα Ωδεία και τις Σχολές Παραδοσιακής Μουσικής του Ν. Χανίων.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ριζίτικα από τον Ιστορικό Λαογραφικό Καλλιτεχνικό Σύλλογο “Κρητικές Μαδάρες”, καλωσόρισμα από τον πρόεδρο του Βενιζέλειου Ωδείου, Ιωάννη Αντωνογιαννάκη, χαιρετισμό από τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Λουσακιών, Στέλιο Κουνελάκη, ομιλία από τον δάσκαλο – διευθυντή του 3ου δημοτικού σχολείου Κισσάμου, Αντώνη Σπανουδάκη για το ρόλο του Μουσείου Μουσικών Κρήτης στην εκπαίδευση.
Στη συνέχεια θα γίνει η παρουσίαση νέων μουσικών από σχολές παραδοσιακής μουσικής, θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί και παρεμβάσεις και η εκδήλωση, την οποία θα παρουσιάσει ο δάσκαλος – ειδικός παιδαγωγός, Γιώργος Κανδαράκης, θα κλείσει με κοπή πίτας από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λουσακιών.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.