Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Νέοι δρόμοι στη θεραπεία ασθενειών

Νέους δρόμους στην κατανόηση ασθενειών του ανθρώπου και, μακροπρόθεσμα, στην ανάπτυξη θεραπευτικών μεθόδων και κατάλληλων φαρμάκων, ανοίγει η βιοϊατρική έρευνα με μοντέλο τον αφρικανικό βάτραχο “Ξενόπους”, λόγω της ομοιότητας των γονιδίων του με αυτά του ανθρώπου!
Για τον λόγο αυτό ο “Xenopus” αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μοντέλα έρευνας της εμβρυϊκής ανάπτυξης και της μοριακής γενετικής.
Τα παραπάνω επισημαίνει σε συνέντευξή της στα “Χανιώτικα νέα” η Ελληνίδα καθηγήτρια Αναπτυξιακής Νευροεπιστήμης, μέλος της Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών της Μεγάλης Βρετανίας, Νάνσυ Παπαλοπούλου, η οποία συμμετείχε στο 16ο Διεθνές Συνέδριο Μοριακής, Κυτταρικής και Αναπτυξιακής Βιολογίας, που πραγματοποιήθηκε προ ημερών στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης στο Κολυμπάρι Χανίων.
Η κα Νάνσυ Παπαλοπούλου (Nancy Papalopulu) το 2006 έγινε τακτική καθηγήτρια Αναπτυξιακής Νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, όπου ηγείται διεθνούς ερευνητικής ομάδας. Είναι εκλεγμένο μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Μοριακής Βιολογίας (ΕΜΒΟ) και της Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών της Μ. Βρετανίας. Στη συνέντευξή της στα “Χ.Ν.” αναφέρεται στην ερευνητική της δουλειά, στις τελευταίες εξελίξεις στη βιοϊατρική έρευνα, στο εκπαιδευτικό σύστημα της Μεγάλης Βρετανίας, αλλά και στην Ελλάδα.

• Κα Παπαλοπούλου ποιος ήταν ο σκοπός του συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στο Κολυμπάρι;
Το 16ο Διεθνές Συνέδριο Μοριακής, Κυτταρικής και Αναπτυξιακής Βιολογίας στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης είχε σαν επίκεντρο τις τελευταίες εξελίξεις στη βιοϊατρική έρευνα που έχουν επιτευχθεί χρησιμοποιώντας ως μοντέλο τον ονυχοφόρο βάτραχο Ξενόπους (Xenopus). Είναι η πρώτη φορά στη μακρόχρονη ιστορία του Συνεδρίου που διεξήχθη στην Ελλάδα. Στο πενθήμερο αυτό συνέδριο συγκεντρώθηκαν 200 κορυφαίοι επιστήμονες από ερευνητικά βιοϊατρικά εργαστήρια 16 χωρών, συμπεριλαμβανομένων της Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Ιαπωνίας, Χιλής, Καναδά, Η.Π.Α. και πολλών άλλων.

• Τι δείχνουν οι τελευταίες εξελίξεις στη βιοϊατρική έρευνα;
Το ανθρώπινο γονιδίωμα (δηλαδή το σύνολο του γενετικού υλικού) είναι πλέον γνωστό και αυτό αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες εξελίξεις των τελευταίων χρόνων. Σε μερικές περιπτώσεις ανθρώπινων ασθενειών, οι γονιδιακές μεταλλάξεις είναι επίσης γνωστές. Παρ’ όλα αυτά ο μηχανισμός δράσης των περισσότερων γονιδίων είναι άγνωστος. Αυτό είναι το αντικείμενο της βασικής βιοϊατρικής έρευνας. Καινούργιες τεχνολογίες μας επιτρέπουν την ανάλυση πολλαπλών συστατικών του κυττάρου, ταυτόχρονα και με απαράμιλλη λεπτομέρεια.

• Τι είναι ο οργανισμός Xenopus. Είναι είδος βατράχου; Τι ομοιότητες έχει με το ανθρώπινο γονιδίωμα και με ποιον τρόπο η έρευνα μπορεί να βοηθήσει στην κατανόηση παθήσεων του ανθρώπου;
Ο οργανισμός Ξενόπους είναι ένας ονυχοφόρος βάτραχος αφρικανικής καταγωγής και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μοντέλα έρευνας της εμβρυϊκής ανάπτυξης και της μοριακής γενετικής. Τα αβγά και έμβρυα αυτού του οργανισμού είναι πολλά, μεγάλα και εύκολα χειρίσιμα με μοριακές μεθόδους. Το γονιδίωμα του ανθρώπου και του βατράχου “Ξενόπους” είναι πλέον γνωστά. Η σύγκριση μεταξύ τους έχει δείξει πολλές ομοιότητες σε συγκεκριμένα γονίδια καθώς και στη μεταξύ τους διάταξη στο γένωμα. Να σημειώσουμε ότι το Νόμπελ Ιατρικής το 2012 δόθηκε σε έρευνα που έδειξε χρησιμοποιώντας τον “Ξενόποδα” βάτραχο ότι εξειδικευμένα κύτταρα μπορούν να επιστρέψουν σε εμβρυική κατάσταση και να δημιουργήσουν έναν καινούργιο οργανισμό. Αυτό το πείραμα έδειξε ότι είναι δυνατή η κλωνοποίηση σπονδυλωτών οργανισμών.

• Σε ποιες παθήσεις – προβλήματα αναφερόμαστε; Μπορεί η επιστημονική έρευνα να οδηγήσει και σε νέα φάρμακα για θεραπεία ασθενειών;
Ο οργανισμός Ξενόπους ειναι ιδιαίτερα χρήσιμος στην κατανόηση παθήσεων που οφείλονται σε λανθασμένη εμβρυική ανάπτυξη, όπως αγένεση ή δυσγένεση διαφόρων οργάνων. Επίσης χρησιμοποιείται για την εξακρίβωση των μοριακών μηχανισμών βασικών κυτταρικών λειτουργιών, όπως και η κυτταρική διαίρεση καθώς και για την κατανόηση πολύπλοκων βιολογικών διαδικασιών, όπως η αναγέννηση των ιστών. Η ερευνητική μου ομάδα ερευνά την ισορροπία των νευρικών βλαστοκυττάρων με τους εξειδικευμένους νευρώνες που προέρχονται από αυτά.

• Ζείτε και εργάζεστε στην Αγγλια. Μιλήστε μου για το εκπαιδευτικό σύστημα εκεί, ειδικά σε ό,τι αφορά τα Α.Ε.Ι. και σε διαφορές με την Ελλάδα.
Στα αγγλικά Α.Ε.Ι. δίνεται περισσότερη σημασία στη διδασκαλία σε μικρές ομάδες που οδηγεί σε προσωποποιημένη εκμάθηση (personalized learning). Σε μεταπτυχιακό επίπεδο, υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές και στενή παρακολούθηση της προόδου των φοιτητών. Το σύστημα γενικά είναι αξιοκρατικό και άνθρωποι έξυπνοι και εργατικοί όπως πολλοί Ελληνες έχουν τη δυνατότητα να προοδεύσουν, ανεξάρτητα από την προέλευσή τους. Από την άλλη μεριά, στην Ελλάδα η ανώτατη εκπαίδευση είναι δωρεάν και αυτό είναι ανεκτίμητο κοινωνικό προνόμιο.

• Θα σκεφτόσασταν επιστροφή στην Ελλάδα;
Εχω μια διεθνή ερευνητική ομάδα και υψηλή χρηματοδότηση, οπότε προς το παρόν δεν σκέφτομαι να επιστρέψω.
Σε προσωπικό επίπεδο, χαίρομαι όταν έρχομαι στη χώρα μου, αλλά είμαι ενεργή φιλόζωος και η κακομεταχείριση και παραμέληση των ζώων που βλέπουμε δυστυχώς ακόμη στην Ελλάδα θα με έθλιβε ιδιαίτερα αν ζούσα μόνιμα εδώ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα