Μουσείο Τυπογραφείας

Νέες προοπτικές για την οικοτεχνία

09Πως θα μπορέσουν να κάνουν πιο ελκυστικό το προϊόν τους ; Πως θα επιτύχουν βελτίωση της ποιότητας και πως θα μπορέσουν να τον κάνουν ευρύτερα γνωστό; Πληροφορίες και ενημέρωση για όλα τα παραπάνω πρόσφεραν στελέχη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Π.Ε. Χανίων σε μετέχοντες στο πρόγραμμα της “Οικοτεχνίας”.
Στο Ν. Χανίων δραστηριοποιείται τελευταία ένας μεγάλος αριθμός οικοτεχνών που παρασκευάζουν στα σπίτια τους προϊόντα από μαρμελάδες, τσακιστές ελιές, μέλι μέχρι και γαλακτομικά είδη.
Μιλώντας στους οικοτέχνες η γεωπόνος κ. Άννα Δασκαλάκη παρουσίασε μια σειρά από ιδέες για το πως θα βελτιωθούν οι συσκευασίες  ώστε να ταιριάζουν περισσότερο με το προφίλ τους αλλά και το προϊόν που διαθέτουν.
Οι Οικοτέχνες ενημερώθηκαν επίσης από   στέλεχος του ΟΑΚ  αναφορικά με χρηματοδοτικά προγράμματα από τα οποία θα μπορούσαν να αντλήσουν πόρους για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων τους, αλλά και από εκπρόσωπο  της εταιρείας “Φύλλο” που έχει την εμπειρία των συσκευασιών για προϊόντα που πουλιούνται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.  Τέλος επισκέφθηκαν και την έκθεση με υλικά μελισσοκομίας.

ΣΤΑΥΛΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Ενημέρωση σε ενδιαφερόμενους για τις σταυλικές εγκαταστάσεις έκανε η κ. Χρύσα Μακράκη-Χαριτάκη προϊσταμένη του τμήματος φυτικής και ζωϊκής παραγωγής και  πρόεδρος της Επιτροπής Σταυλικών Εγκαταστάσεων Ν. Χανίων (μετέχουν υπάλληλοι της ΔΑΟΚ, της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού και της Διεύθυνσης Υγείας και Κοιν. Μέριμνας της Π.Ε. Χανίων) .
«Υπάρχει ο Νόμος 4056/12 που αφορά ρυθμίσεις για την κτηνοτροφία και τις εγκαταστάσεις της  και προσπαθεί να βάλει μια τάξη για χιλιάδες κτηνοτρόφους που διαθέτουν σήμερα ένα ζωικό κεφάλαιο πάνω από 9 ζώα. Για την ευζωία των ζώων θα πρέπει να μην είναι σκορπισμένα ,να βρίσκονται σε ένα τόπο νόμιμο. Ο τόπος αυτός μπορεί να   μια “κουρτα” (περιφραγμένη έκταση με φυσική ή τεχνική σκίαση, ποτίστρες, ταίστρες κα.) να έχει άδεια από το δασαρχείο ότι δεν είναι δασική έκταση και να είναι σε απόσταση από  κατοικίες και οικισμούς.  Αν έχει πάνω από 300 μάνες θα πρέπει να κάνει και ΜΠΕ. Επίσης μπορεί να είναι κτηριακές σταυλικές εγκαταστάσεις η ηλεκτροδότηση των οποίων μπορεί να επιδοτηθεί με ένα ποσοστό από 50 έως 70% όταν είναι νόμιμες » σημείωσε μεταξύ άλλων η κ. Χαριτάκη.
Σήμερα ολοκληρώνεται η Εβδομάδα ενημέρωσης αγροτών  στον εκθεσιακό χώρο στο κτήριο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής στην Οαση (Αγιά) Νέας Κυδωνίας. Η σημερινή μέρα είναι αφιερωμένη στην αμπελουργία – οινοποιεία.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.