Μουσείο Τυπογραφείας

Νέες υποσχέσεις για την εθνική οδό

06Την εκτίμηση ότι έως το τέλος του 2017 θα ξεκινήσει η διαδικασία των ανταγωνιστικών προσφορών για το έργο αναβάθμισης του Βόρειου Οδικού Αξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) εξέφρασε χθες ο γενικός γραμματέας Υποδομών Γ. Δέδες σε συνάντησή του με τον Περιφερειάρχη Στ. Αρναουτάκης.

Nωρίτερα, πάντως, αναμένεται να γίνει το έργο οδικής ασφάλειας στη Γεωργιούπολη καθώς έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση των 10 εκατομμυρίων ευρώ.
Οι νέες υποσχέσεις για την εθνική οδό της Κρήτης δόθηκαν στη διάρκεια διαδοχικών συναντήσεων για τα έργα υποδομής και ανάπτυξης του νησιού, που είχε χθες με κυβερνητικά στελέχη στην Αθήνα ο κ. Αρναουτάκης. Ο Περιφερειάρχης συναντήθηκε στα αρμόδια Υπουργεία διαδοχικά με τρεις Γενικούς Γραμματείς, όπως στο Υποδομών με τον Γενικό Γραμματέα Γιώργο Δέδε, στο Οικονομίας – Ανάπτυξης τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Παναγιώτη Κορκολή και την Ειδική Γραμματέα Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΠΤΑ και Ταμείου Συνοχής Ευγενία Φωτονιάτα.
Μιλώντας χθες το βράδυ στα “Χανιώτικα νέα”, ο κ. Αρναουτάκης ανέφερε σχετικά με τη συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υποδομών ότι «ειδικά για τον Βόρειο Οδικό Αξονα, προχωρούν οι διαδικασίες σύμφωνα με την πρόταση της Περιφέρειας, δηλαδή με ρήτρα διαθεσιμότητας και χρηματοδότηση από την Ευρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων. Η εκτίμηση του κ. Γενικού είναι ότι μέχρι τέλος του χρόνου, ίσως και νωρίτερα, θα έχει ξεκινήσει η διαδικασία των ανταγωνιστικών προσφορών για να γίνει το έργο, όπως θα συμφωνηθεί με την Ευρωπαική Τράπεζα».
Μέχρι, όμως, να προχωρήσει το έργο του ΒΟΑΚ, όπως μας είπε ο κ. Αρναουτάκης,
«είναι διασφαλισμένοι πόροι 20 εκατομμυρίων ευρώ για την οδική ασφάλεια» και το πρώτο κομμάτι αφορά την περιοχή της Γεωργιούπολης, προυπολογισμού περίπου 10 εκατομμυρίων ευρώ. Η μελέτη είναι έτοιμη και ο κ. Αρναουτάκης εκτίμησε ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχει ξεκινήσει η διαδικασία της δημοπράτησης.
Ο Περιφερειάρχης ανέφερε ακόμα ότι «σε εξέλιξη είναι η μελέτη του στρατηγικού σχεδιασμού από το Καστέλλι μέχρι τη Σητεία για να έχουμε μια ολοκληρωμένη λύση για τον ΒΟΑΚ όπως η μελέτη η οποία έχει προκηρυχθεί από τον ΟΑΚ για τα υπόλοιπα τμήματα». Πρόσθεσε επίσης ότι η Περιφέρεια έχει διασφαλίσει πόρους από το περιφερειακό πρόγραμμα για την οδική ασφάλεια του επαρχιακού δικτύου.
Επιπλέον, εξετάζονται «άλλα έργα τα οποία πρεπει να χρηματοδοτηθούν από εθνικούς πόρους και αφορούν τα Χανιά, όπως αποκαταστάσεις ζημιών από τις θεομηνίες που έγιναν το τελευταίο διάστημα».

ΚΛΕΙΣΤΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ
Ενα ακόμη θέμα που απασχολεί την Περιφέρεια, σύμφωνα με τον κ. Αρναουτάκη, είναι η ολοκλήρωση – αποκατάσταση του Κλειστού Κολυμβητηρίου στα Κουνουπιδιανά Ακρωτηρίου.
Η Περιφέρεια ασκεί πιέσεις για χρηματοδότηση ενώ ήδη έχει κάνει συζητήσεις με τον πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης Βασίλη Διγαλάκη.
Επιπλέον, ο κ. Αρναουτάκης σημείωσε, με την ευκαιρία, ότι η Περιφέρεια έχει χρηματοδοτήσει τους Δήμους του Ν. Χανίων για την υλοποίηση έργων αθλητισμού.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.