Μουσείο Τυπογραφείας

Νέες ενστάσεις για τους υδρογονάνθρακες

Ως «μαύρη μέρα για την Κρήτη» χαρακτηρίζει την 8η Οκτωβρίου 2018 η Ανεξάρτητη περιφερειακή κίνηση πολιτών “Μια Κρήτη, περιβάλλον – άνθρωπος”, παραμένοντας ξεκάθαρα αρνητική απέναντι στην αξιοποίηση υδρογονανθράκων, υπέρ της οποίας γνωμοδότησε τη συγκεκριμένη μέρα το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Επισημαίνοντας τον περιβαλλοντικό κίνδυνο, η παράταξη με επικεφαλής τον Αντώνη Ανηψητάκη, καταλογίζει στους υποστηρικτές της αξιοποίησης – μεταξύ άλλων – «ελλειψη οράματος και συνεκτικής ενεργειακής πολιτικής, αφού δεν καταλαβαίνει πόσο αναντίστοιχη με την Κρήτη, τον πολιτισμό, το περιβάλλον και την οικονομία της είναι το «στόλισμά» της με εξέδρες εξόρυξης υδρογονανθράκων».
Σύμφωνα με την παράταξη Ανηψητάκη, «είναι μαθηματικά βέβαιο, όπως άλλωστε παραδέχεται και η ίδια η ΣΜΠΕ, ότι θα υπάρξουν σημαντικές τοξικές εκροές και συχνά ατυχήματα με πετρελαιοκηλίδες, ενώ η διεθνής εμπειρία διδάσκει ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί μια μεγάλη οικολογική καταστροφή που θα πλήξει με δραματικές συνέπειες τη θαλάσσια ζωή, τις ακτές αλλά και την οικονομία του νησιού. Περισσότερη ανησυχία προκαλεί η παραδοχή ότι τα βάθη πολλών χιλιάδων μέτρων στα οποία θα γίνουν οι σεισμικές έρευνες και η εξόρυξη είναι πρωτόγνωρα και δεν έχει αναπτυχθεί ακόμα η κατάλληλη τεχνολογία».
Καταλήγοντας, η ανακοίνωση θεωρεί ότι «το ελάχιστο που πρέπει να γίνει στο επόμενο διάστημα είναι να οργανωθούν συζητήσεις από αυτοδιοικητικούς, επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς ώστε να πληροφορηθεί η κρητική κοινωνία τις σοβαρές διαστάσεις που έχει η υιοθέτηση ενός πετρελαϊκού μέλλοντος για την Κρήτη».

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.