Μουσείο Τυπογραφείας

Νέες διεθνείς διακρίσεις για το Πολυτεχνείο Κρήτης

polytexneioΝέα διάκριση πέτυχαν ερευνητές του Πολυτεχνείου Κρήτης καθώς δύο δημοσιεύσεις, αποτέλεσμα συνεργασιών της ομάδας Κβαντικής Οπτικής και Κβαντικών Προσομοιωτών της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (υπεύθυνος ομάδας: Αναπληρωτής Καθηγητής Δ. Γ. Αγγελάκης), κατατάχθηκαν μεταξύ των ερευνητικών highlights της χρονιάς από το Κέντρο Κβαντικών Τεχνολογιών της Σιγκαπούρης.
Η πρώτη εργασία έγινε, μάλιστα, σε συνεργασία και με την Google.
Οπως έγινε γνωστό από το Πολυτεχνείο, «η πρώτη εργασία με τίτλο “Topological pumping of photons in nonlinear arrays” δημοσιεύτηκε στο κορυφαίο (μετά το Nature και το Science) περιοδικό Physical Pevie Letters και είναι αποτέλεσμα συνεργασίας μεταξύ της ομάδας “Κβαντικής Οπτικής και Κβαντικών Προσομοιωτών”, τους συνεργάτες του στο Κέντρο Κβαντικών Τεχνολογιών της Σιγκαπούρης,  και του Εργαστηρίου Κβαντικής Τεχνητής Νοημοσύνης της Google»! Η ιδέα βασίζεται σε προγενέστερες προτάσεις στο πεδίο της τοπολογικής Φυσικής από τον φετινό Νομπελίστα στης Φυσικής David J. Thouless και συνδέεται με τον “Κοχλία του Αρχιμήδη”. Η συνεργασία με την Google ξεκίνησε κατά την επίσκεψη ερευνητών της Google στα Χανιά στα πλαίσια της συμμετοχής τους στο διεθνές συνέδριο στους Φωτονικούς Κβαντικούς Προσομοιωτές που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο 2016 στο Κολυμπάρι, με διοργανωτή τον κ. Αγγελάκη.
Η δεύτερη εργασία με τίτλο: “Driven Open Quantum Systems and Floquet Dynamics”, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πολυτεχνείου, δημοσιεύτηκε με διαφορά μερικών εβδομάδων από την πρώτη, είναι συνεργασία της ομάδας “Κβαντικής Οπτικής και Κβαντικών Προσομοιωτών”, με το Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, και αφορά μια καινούργια μέθοδο για την προστασία κβαντικών επεξεργαστών από λάθη λόγω απωλειών της απαραίτητης κβαντικών υπερθέσεων.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.