Μουσείο Τυπογραφείας

Νέα Ζηλανδία: Έρευνες για το προφίλ του δράστη

w15-1345461552647079769Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών κράτησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων στη Νέα Ζηλανδία. Τα δύο χτυπήματα σε τεμένη της πόλης Κραίστσερτς στοίχισαν την ζωή 49 ανθρώπων, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 40. Όπως αναμεταδίδει το euronews.gr η Πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, δήλωσε πως η χώρα της επελέγη γιατί ενσαρκώνει «την ευγένεια και την συμπόνοια», ενώ ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση της θα προχωρήσει στην αλλαγή του νομικού πλαισίου για την οπλοκατοχή.

«Οι νόμοι περί όπλων θα αλλάξουν. Το 2005, το 2012 και το 2017 έγιναν προσπάθειες. Όμως τώρα είναι η στιγμή. Πρέπει να κάνουμε το μεγάλο βήμα» δήλωσε η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας.

H Τζασίντα Άρντερν δήλωσε ακόμη ότι ο ύποπτος για το μακελειό στο Κράιστσερτς ταξίδευε σε ολόκληρο τον κόσμο και δεν διέμενε στη χώρα πολύ καιρό. Όπως ανέφερε η επικεφαλής της κυβέρνησης, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στην πρωτεύουσα Ουέλινγκτον, ο φερόμενος ως δράστης ήταν υπήκοος Αυστραλίας _«που ταξίδευε σποραδικά στη Νέα Ζηλανδία, όπου διέμενε για διάφορα χρονικά διαστήματα».

«Δεν θα τον περιέγραφα ως επί μακρόν διαμένων» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι το όνομά του δεν ήταν καταγεγραμμένο σε καμία λίστα παρακολούθησης στη Νέα Ζηλανδία ή την Αυστραλία. Σύμφωνα με τη πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας, ο ύποπτος διέθετε ένα μικρό οπλοστάσιο ημιαυτόματων όπλων και είχε άδεια οπλοφορίας.

«Ο δράστης ήταν κάτοχος άδειας οπλοφορίας (…) την οποία είχε αποκτήσει τον Νοέμβριο του 2017» είπε η Άρντερν. Τα θύματα της πολύνεκρης επίθεσης ήταν μεταξύ άλλων από το Πακιστάν, την Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία, την Ινδονησία και τη Μαλαισία, εξήγησε η Τζασίντα Άρντερν.

«Να στηρίξουμε τους πολίτες»

«Αυτή την ώρα πρέπει να στηρίξουμε τους συγγενείς, τις οικογένειες των θυμάτων. Αναφέρομαι στο πρακτικό κομμάτι της υπόθεσης, αυτοί οι άνθρωποι περνούν πολύ δύσκολες στιγμές. Βεβαίως, πρέπει να φροντίσουμε όλουςτους πολίτες του Κράιστσερτς. Όλοι μας έχουμε πληγωθεί» δήλωσε η δήμαρχος της πόλης Κράιστσερτς.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.