Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Νέα σχολική καθημερινότητα

» Επιστροφή στα θρανία με… θερμομέτρηση και κάμερες
Θερμόμετρα και κάμερες περιλαμβάνει η νέα σχολική καθημερινότητα για τους μαθητές στα Χανιά. Χθες, επέστρεψαν στα θρανία τα παιδιά του Γυμνασίου αλλά και αυτά της Α’ και Β’ Λυκείου.
Στα Γυμνάσια των Χανίων η συμμετοχή των μαθητών κρίνεται υψηλή αφού κυμάνθηκε στο 86% ενώ στα Λύκεια στο 58%, σύμφωνα με τον διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Στέλιο Ζερβάκη. Συγκεκριμένα από τους 900 μαθητές Α΄ Γυμνασίου προσήλθαν χθες οι 780, στην Β΄ Γυμνασίου από τους 862 προσήλθαν οι 740 μαθητές ενώ στην Γ΄ Γυμνασίου από τους 799 προσήλθαν οι 670.
Στα Λύκεια, από τους 775 μαθητές της Α’ Λυκείου προσήλθαν χθες οι 621, στην Β’ Λυκείου από τους 742 προσήλθαν οι 535 μαθητές ενώ στην Γ΄Λυκείου από τους 882 μαθητές προσήλθαν οι 252.

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Στα Χανιά, στα περισσότερα σχολεία τηρήθηκαν τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού με τα παιδιά να θερμομετρούνται πριν εισέλθουν στους χώρους των σχολείων με παράλληλη τήρηση αποστάσεων, σχολαστικού καθαρισμού και προαιρετικής χρήσης μάσκας.
Συγκεκριμένα, χθες από τις 7.45 το πρωί, στις εισόδους αρκετών σχολείων στο κέντρο της πόλης των Χανίων υπήρχαν εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού και νοσηλευτές που είχαν θερμομετρητές και εξέταζαν την θερμοκρασία των παιδιών (σε περίπτωση που είχαν πυρετό).
Για να περιοριστεί ο ο συνωστισμός κατά την προσέλευση και αποχώρηση μαθητών στο σχολείο, δεν πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη συγκέντρωση (προσευχή) στον προαύλιο χώρο πριν την έναρξη του μαθήματος και οι μαθητές πήγαν απ’ ευθείας στην αίθουσα του τμήματός τους.
Πλέον ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός μαθητών ανά τάξη ήταν δεκαπέντε και η απόσταση μεταξύ μαθητών, καθισμένων στα θρανία, 1,5 μέτρο. Κάτι που θα ισχύει μέχρι τη λήξη της τρέχουσας σχολικής χρονιάς,
Τα τμήματα των τάξεων είχαν χωριστεί στα δύο και οι μαθητές θα πηγαίνουν στο σχολείο εκ περιτροπής. Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή θα πηγαίνει το μισό τμήμα και Τρίτη – Πέμπτη το άλλο μισό, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα γίνεται το αντίστροφο.
Όσον αφορά στη διαρρύθμιση των αιθουσών, τα θρανία είχαν τοποθετηθεί έτσι ώστε να μειώνεται κατά το μέγιστο δυνατό η έκθεση των μαθητών σε σταγονίδια από βήχα ή φτέρνισμα, ιδιαίτερα σε αίθουσες με περιορισμένο χώρο.
Οι μαθητές χθες κάθονταν ένας ανά θρανίο και εναλλάξ, στη δεξιά και αριστερή πλευρά του θρανίου, όχι ο ένας πίσω από τον άλλον.
Διαφορετικά είναι πλέον και τα διαλείμματα του σχολείου. Η εικόνα των μαθητών που ξεχύνονται στο προαύλιο αποτελεί παρελθόν, αφού γίνεται σταδιακή έξοδος προκειμένου να περιοριστεί η αλληλεπίδραση μεταξύ των τμημάτων ενώ τα κυλικεία παραμένουν κλειστά και οι μαθητές κρατάνε δικό τους νερό, φαγητό κτλ

ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ Η ΜΑΣΚΑ
Σχολαστικός είναι ο καθαρισμός στα σχολεία από χθες, ενώ τα σχολεία έχουν «εξοπλιστεί» με αντισηπτικά. Σε πολλά σχολεία των Χανίων, αντισηπτικά υπήρχαν στις εισόδους των σχολείων αλλά και στις εισόδους των τάξεων.
Ήδη, σε κάθε σχολείο γίνεται σχολαστικός καθαρισμός, ενώ καθαρίστριες και χθες βρίσκονταν στο χώρο του σχολείου και κατά τη διάρκεια των μαθημάτων.
Ως προς τη χρήση μάσκας από τους μαθητές, αυτή είναι προαιρετική στις τάξεις και τα μέσα μεταφοράς.
Υπενθυμίζεται, ότι η τρέχουσα σχολική χρονιά θα λήξει στις 12 Ιουνίου και οι μαθητές του γυμνασίου και της Α’ και Β’ λυκείου θα πρέπει να κρατήσουν όλα τα βιβλία τους για την αξιοποίησή τους και την επόμενη σχολική χρονιά.
Για τα γυμνάσια έως και τις 12 Ιουνίου θα συνεχιστούν τα προγράμματα Ενισχυτικής Διδασκαλίας. Προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις δεν θα γίνουν και η αξιολόγηση των μαθητών θα γίνει βάσει των βαθμών των τετραμήνων.
Τέλος, σήμερα άνοιξαν τα φροντιστήρια και για τα τμήματα της Α’, Β’ λυκείου και γυμνασίου και τα μαθήματα ξένων γλωσσών.

Τι λένε οι μαθητές

Ανάμεικτα τα συναισθήματα για πολλούς μαθητές: χαράς από την μια που ξανά συναντούν φίλους και καθηγητές αλλά και προβληματισμού καθώς η καθημερινότητα στο σχολικό περιβάλλον δεν είναι πια η ίδια…

Ζωή: Είναι περίεργα…
«Είναι πολύ περίεργα όσον αφορά τη νέα καθημερινότητα στο σχολείο. Είναι τελείως διαφορετικά όλα από την αρχή. Για παράδειγμα δεν μπορούμε να καθόμαστε μαζί με τους φίλους μας αλλά σε ενάμιση μέτρο απόσταση, στα διαλείμματα οι καθηγητές ελέγχουν την είσοδο ώστε να μην είμαστε δίπλα δίπλα με άλλα παιδιά, δεν πρέπει να χαιρετιόμαστε κτλ» ανέφερε η Ζωή, μαθήτρια Α’ Λυκείου και πρόσθεσε: «προσωπικά προσέχω όσο πρέπει. Τώρα τελευταία βέβαια έχουμε χαλαρώσει λίγο όλοι και δεν θα έπρεπε».

 

Αθηνά: Δεν μου αρέσει καθόλου
«Δεν μου αρέσει καθόλου. Τα πράγματα δεν είναι τα ίδια και μου φαίνεται πολύ περίεργο. Περάσαμε από θερμομέτρηση και γενικά πρέπει να τηρούμε τα μέτρα» επεσήμανε η Αθηνά μαθήτρια Λυκείου ενώ σχολίασε αρνητικά το μάθημα τηλε-εκπαίδευσης. Για την περίοδο της καραντίνας σχολίασε ότι «δεν μπορούσα να κάθομαι τόσες μέρες μέσα στο σπίτι. Με έπιανε κατάθλιψη».

 

Μιχάλης: Χρειάζεται προσοχή
«Συναντηθήκαμε με φίλους που είχαμε χαθεί. Επιτέλους είδα λίγο κόσμο γιατί στην καραντίνα έπρεπε να είμαστε περισσότερο μες το σπίτι και ήταν δύσκολα» ανέφερε ο Μιχάλης, μαθητής Λυκείου ενώ για τα μέτρα που πλέον εφαρμόζονται στο σχολείο όπως η θερμομέτρηση επεσήμανε ότι «είναι αναγκαία. Πρέπει να τηρούμε τα μέτρα προστασίας όχι τόσο για εμάς αλλά για τους δικούς μας ανθρώπους. Συνεπώς πρέπει να προσέχουμε».

 

Aννα: Περίεργη κατάσταση
«Είναι πολύ περίεργη κατάσταση με όλα αυτά τα μέτρα ασφαλείας τις αποστάσεις και τις θερμομετρήσεις αλλά θεωρώ ότι γίνεται για καλό σκοπό, για να μας προστατεύσουνε» επεσήμανε η Άννα, μαθήτρια Λυκείου. Κατά την διάρκεια της καραντίνας όπως είπε, παρακολούθησε περισσότερο τα μαθήματα του φροντιστηρίου και λιγότερο της τηλε-εκπαίδευσης στο σχολείο.
«Προτιμώ το μάθημα δια ζώσης. Είναι βαρετό το μάθημα μπροστά από μια οθόνη» σημείωσε.

Χριστίνα: Θα το αντέξουμε κι αυτό
«Τι να κάνουμε, πρέπει να έχουμε μάθημα με μάσκες και αντισηπτικά μαζί μας. Θα το αντέξουμε» επεσήμανε η Χριστίνα, μαθήτρια Γυμνασίου η οποία φορούσε μάσκα και πρόσθεσε: ««μας έχουν πληροφορήσει οι καθηγητές μας τι πρέπει να κάνουμε. Τα μέτρα είναι αυστηρά αλλά καλά για την προστασία της υγείας μας».

Αννα Μαρία: Είμαι χαρούμενη αλλά και αγχωμένη
«Είμαι χαρούμενη που βλέπω τους συμμαθητές μου αλλά και κάπως αγχωμένη για όλη αυτή την κατάσταση. Είναι δύσκολα αρχικά αλλά πιστεύω ότι θα συνηθίσουμε» μας είπε η Ηλιάνα η οποία ανέφερε ότι η περίοδος της καραντίνας «ήταν αρκετά δύσκολη γιατί ήταν δύσκολη η επικοινωνία και αυτό δυσκόλευε το μάθημα»

Ηλιάνα: Θα συνηθίσουμε στη νέα καθημερινότητα
«Νοιώθω περίεργα μέχρι να συνηθίσουμε πάλι την νέα σχολική καθημερινότητα αλλά πιστεύω ότθ θα τα καταφέρουμε»επεσήμανε η Ηλιάνα που όπως είπε κρατάει αποστάσεις και είναι πιο προσεκτική. Για το μάθημα τηλε-εκπαίδευσης επεσήμανε ότι «ήταν κάτι καινούργιο και για αυτό πολύ ενδιαφέρον. Βέβαια προτιμώ το μάθημα στο σχολείο παρά μάθημα μέσω υπολογιστή»

Βασίλης: Eχουμε χωριστεί από συμμαθητές μας
«Νοιώθω λίγο παράξενα… Έχουμε χωριστεί και από πολλούς φίλους καθώς μας έχουν βάλει σε διαφορετικές ομάδες να κάνουμε μάθημα. Αλλά είναι ένα βήμα που πρέπει να κάνουμε ώστε τελικά να επέλθει η κανονικότητα» ανέφερε ο Βασίλης, μαθητής Γυμνασίου ο οποίος είπε πως κρατάει αποστάσει ενώ κρατά και αντισηπτικό, μάσκα κτλ μέσα στην τσάντα του για προστασία από τον ιό.

Ιωάννα: Μάθημα με αντισηπτικά και μάσκες
«Είναι λίγο παράξενα… Έχω χωριστεί με τις φίλες μου σε άλλα τμήματα και δεν μπορούμε να είμαστε παρέα. Είμαστε προετοιμασμένοι και έχουμε φέρει μαζί μας αντισηπτικά και μάσκες. Δεν ανταλλάσσουμε τρόφιμα» επεσήμανε Ιωάννα, μαθήτρια Γυμνασίου ενώ πρόσθεσε πως κατά την διάρκεια της καραντίνας «ήταν λίγο βαρετά, δεν είχα τι να κάνω. Παρακολουθούσα μάθημα τηλε-εκπαίδευσης αλλά δεν μου άρεσε που δεν είχα επαφή. Τώρα γύρισα στο σχολείο αλλά δεν βρίσκω τους συμμαθητές μου γιατί είναι σε άλλες βάρδιες. Κι αυτό είναι κάπως…τρομακτικό».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα