Μουσείο Τυπογραφείας

Νέα προειδοποίηση των ΗΠΑ προς χώρες Μεσογείου για το ιρανικό τάνκερ

Ασφυκτικό κλοιό προσπαθεί να δημιουργήσει η Ουάσιγκτον στο ιρανικό τάνκερ Adrian Darya 1 που κινείται στη Μεσόγειο.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απευθύνει νέα αυστηρή προειδοποίηση προς τις μεσογειακές χώρες.
Η θέση των Ηνωμένων Πολιτειών είναι πως η παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων συνιστά βοήθεια «προς τις τρομοκρατικές ενέργειες του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία», όπως είπε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μόργκαν Ορτέιγκους: «Δράττομαι της ευκαιρίας να εκφράσω την ισχυρή θέση μας προς όλα τα λιμάνια της Μεσογείου που πρέπει να επιδείξουν προσοχή σε περίπτωση αποδοχής ελλιμενισμού οποιουδήποτε πλοίου που μεταφέρει ιρανικό πετρέλαιο παραβιάζοντας τις κυρώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών».

Το ιρανικών συμφερότων τάνκερ που μέσα στο σαββατοκύριακο μετονομάστηκε από Grace 1 σε Adrian Darya 1 μεταφέρει πάνω από 2 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου. Μετά την άρνηση του Γιβραλτάρ να απαγορεύσει τον απόπλου του έπειτα από αμερικανικό αίτημα, απέπλευσε.

Κινείται στη Μεσόγειο με ταχύτητα με ταχύτα 7 κόμβων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του καταγραφέα πλοίων marine trafficker υπολογίζεται ότι θα φτάσει στην Καλαμάτα στις 26 Αυγούστου το απόγευμα.

Δημοσίευμα της Wall Street Journal αναφέρει ότι το ιρανικό δεξαμενόπλοιο σχεδίαζε να μεταφορτώσει το πετρέλαιο που μεταφέρει σε άλλο τάνκερ και πως αρχικά ελληνικές εταιρείες εξάταζαν το αίτημα του για συνεργασία.

Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι εξετάζεται ως εναλλακτικός σχεδιασμός για ανεφοδιασμό η Κύπρος.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.