Μουσείο Τυπογραφείας

Νέα μέτρα για τον κορωνοϊό σε τρεις περιοχές της Ελλάδας

Έκτακτα μέτρα σε Αχαΐα, Ηλεία και Ζάκυνθο ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με την ενημέρωσή του κλείνουν για 48 ώρες (5-6 Μαρτίου) σχολεία, ενώ αναστέλλονται οι αθλητικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες, όπως και όλες οι μαζικές συναθροίσεις (κινηματογράφοι, θέατρα κτλ).

Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος, αποφασίστηκε «αναστολή της λειτουργίας όλων των δημόσιων και ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων – όλων των βαθμίδων – αναστολή πάσης φύσεως μαζικών συναθροίσεων, θεάτρων, κινηματογράφων, αθλητικών και καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων για την περίοδο 5- 6 Μαρτίου 2020».

Τα μέτρα θα επαναξιολογηθούν εντός του επόμενου 48ώρου.

Παράλληλα υπενθύμισε «την ανάγκη για τη λήψη από όλους των μέτρων βασικής προστασίας, των μέτρων υγιεινής, των μέτρων που έχουν να κάνουν με το πλύσιμο των χεριών, με την κάλυψη του βήχα, των μέτρων που έχουν να κάνουν με την προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, τους παππούδες μας, τις γιαγιάδες μας, που αποφεύγουν τις συναθροίσεις, που αποφεύγουν τους χώρους που μπορούν να εκτεθούν σε ιώσεις, όπως και ο νέος ιός, τα μέτρα που έχουν να κάνουν με την αποφυγή επισκέψεων σε νοσοκομεία και ανθρώπους που είναι ασθενείς από τους ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, με τα μέτρα που αφορούν στη γενικότερη υγιεινή του βήχα και των ιώσεων που μιλάμε όλη αυτή την περίοδο».

Το τελευταίο κρούσμα στη χώρα είναι ένας 67χρονος, ο οποίος βρισκόταν σε εκδρομή στο εξωτερικό και εμφάνισε τα πρώτα συμπτώματα του κορωνοϊού την Κυριακή. Αρχικά προσήλθε στο νοσοκομείο Αμαλιάδας απ’ όπου και παραπέμφθηκε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Πατρών, όπου και παρέμεινε για νοσηλεία από το απόγευμα της Δευτέρας.

Εν τω μεταξύ,  κρούσμα κορωνοϊού επιβεβαιώθηκε σε κρουαζερόπλοιο της εταιρείας MSC CRUISES, το οποίο πλέει προς τη χώρας μας. Να σημειωθεί πως ο επιβάτης έχει κατέβει από το πλοίο.

«Εξετάζουμε τις πληροφορίες με μεγάλη προσοχή», διευκρίνισε επ΄αυτού ο υπουργός Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το πλοίο ξεκίνησε την 11ήμερη κρουαζιέρα του από τη Γένοβα της γειτονικής Ιταλίας και τώρα προσεγγίζει το λιμάνι της Κέρκυρας.

Μεταφέρει 1572 επιβάτες από διάφορες χώρες και έχει καταπλεύσει στα λιμάνια Κατακόλου, Ηρακλείου Κρήτης, Ρόδου και Πειραιά.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, ο καπετάνιος του πλοίου ενώ βρίσκονταν στον Πειραιά, ενημέρωσε τους επιβάτες να επιστρέψουν άμεσα στο κρουαζιερόπλοιο και να παραμείνουν σε αυτό.

Λόγος αυτού το ότι επιβάτης που είχε ταξιδέψει με το πλοίο την περασμένη εβδομάδα και αποβιβάστηκε στη Γένοβα, διαγνώστηκε με κορωνοϊό.

Στο πλοίο έχουν γίνει έλεγχοι για τον ιό και είναι σε επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ.

Ο Οργανισμός Λιμένος Κέρκυρας, επισημαίνει ότι «ανάμεσα στους επιβαίνοντες δεν υπάρχει κανένα ύποπτο περιστατικό, καθώς έχει γίνει εξονυχιστικός έλεγχος από υγειονομικές αρχές, αλλά και την πλοιοκτήτρια εταιρεία».

Τι αναφέρει η πλοιοκτήτρια εταιρεία
Από την πλευρά της και η πλοιοκτήτρια εταιρεία διαψεύδει τα περί καραντίνας του πλοίου, ενώ διευκρινίζει, ότι δεν υπάρχουν επιβάτες ή μέλη του πληρώματος που να έχουν παρουσιάσει συμπτώματα γρίπης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο επιβάτης που διαγνώστηκε με κορωνοϊό επέστρεψε απευθείας στην Αυστρία μέσω Ιταλίας στις 28 Φεβρουαρίου μετά την αποβίβαση του στην Γένοβα της Ιταλίας.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.