Μουσείο Τυπογραφείας

«Να αναδειχθεί άμεσα το Ιτζεδίν»

1Η ανάγκη να δρομολογηθούν άμεσα οι προσπάθειες ανάδειξης του φρουρίου Ιτζεδίν τονίστηκε σε συζήτηση με θέμα: “Φυλακές: τόποι ιστορικής μνήμης” που οργάνωσε προχθές η Γενική Γραμματεία Αντεγληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης, στο πλαίσιο της 33ης Πανελλήνιας Έκθεσης Έργων Κρατουμένων και Προϊόντων Φυλακών, στην αυλή του νεοκλασικού κτηρίου που στεγάζει  τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων στο Θησείο.
1aTο θέμα έθεσε στην εισήγησή της η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πολυτεχνείου Κρήτης Αμαλία Κωτσάκη, η οποία μίλησε με θέμα: “Οι τύχες του Ιτζεδίν: οχυρό, φυλακές, σημείο πολιτισμού”.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η κ. Κωτσάκη αναφέρθηκε στην πολιτισμική αξία του μνημείου η οποία προέρχεται από τον συνδυασμό ιστορικότητας και συλλογικής μνήμης την οποία φέρει.
Στη συζήτηση, που συντόνισε η Καθηγήτρια Εγκληματολογίας, Σοφία Βιδάλη, αναδείχθηκε το ζήτημα των φυλακών που αποτέλεσαν σε κρίσιμες ιστορικές εποχές τόπους εγκλεισμού πολιτών για τα φρονήματά τους. Συμμετείχαν επίσης ο Πολυμέρης Βόγλης, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ο βουλευτής Τριαντάφυλλος Μηταφίδης και η Ξανθίππη Παπαναστασίου – Πατμανίδου, Γενική Γραμματέας του Σωματείου «Λαζαρέτο» καθώς και ο Σκηνοθέτης και Αναπληρωτής καθηγητής ΑΠΘ Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος.
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Γ. Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπ. Δικαιοσύνης κ . Ευτύχης Φυτράκης, η βουλευτής Χανίων  Βάλια Βαγιωνάκη, στελέχη του Υπ. Δικαιοσύνης, κ.ά.

Maria Orfanoudaki

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.