Μουσείο Τυπογραφείας

Ν. Μελισσάκης: «Ισόρροπη ανάπτυξη στον Αποκόρωνα» (video)

1

Η ενδοχώρα ρημάζει, τα σπίτια κλείνουν, τα προβλήματα των εργατών και των αγροτών του Αποκόρωνα αυξάνονται. Ο κόσμος φεύγει από τα χωριά και όλη η κίνηση συγκεντρώνεται  στην παραλία. Αυτό πρέπει να αντιστραφεί.

Την ανάγκη μίας ισόρροπης ανάπτυξης στον Δήμο Αποκορώνου, επεσήμανε σε συνέντευξή του στα “Χανιώτικα νέα” ο υποψήφιος δήμαρχος Νικήτας Μελισσάκης.

2
O επικεφαλής του συνδυασμού “Λαϊκή Συσπείρωση”, έκανε λόγο για μία ανεξέλεγκτη ανάπτυξη στην αιγιαλίτιδα ζώνη την ώρα που η ενδοχώρα παραμένει παραμελημένη, τονίζοντας ότι στις προτεραιότητές του θέτει ζητήματα που αφορούν στους τομείς της υγείας και της Παιδείας.

Πρώτη φορά υποψήφιος δήμαρχος στον Αποκόρωνα. Τι σας ώθησε σε αυτήν την απόφαση;
Η αγάπη για τον τόπο μου. Είμαι γέννημα θρέμμα Αποκορωνιώτης, τα καλύτερά μου χρόνια τα έχω περάσει στον Αποκόρωνα, βλέπω ότι έχει πολλά προβλήματα σε υποδομές, έχει ανάγκη από έργα. Για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού των Αποκορωνιωτών η καθημερινότητα είναι πολύ δύσκολη, και θα ήθελα να βοηθήσω, να συμβάλω με όλες τις δυνατότητές μου στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η περιοχή.

Ο Δήμος Αποκορώνου, είναι μία περιοχή με πολλές δυνατότητες ανάπτυξης και ισχυρά πλεονεκτήματα. Θεωρείτε ότι έχουν αξιοποιηθεί οι δυνατότητες αυτές;
Ο Αποκόρωνας είναι ένας πανέμορφος τόπος, μία περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, με λίμνες, ποτάμια, βουνά, παραλίες, απέραντες αμμουδιές. Είναι ένας πλούσιος τόπος, όμως η ανάπτυξή του γίνεται άναρχα.
Παρατηρείται μεγάλη ανάπτυξη στην παραλία, την αιγιαλίτιδα ζώνη, και δεν υπάρχει ανάπτυξη προς όφελος των πολλών
Η ενδοχώρα ρημάζει, τα σπίτια κλείνουν, τα χωριά ερημώνουν, τα προβλήματα των εργατών και των αγροτών του Αποκόρωνα αυξάνονται, με αποτέλεσμα την αστυφιλία, να φεύγει ο κόσμος από τα χωριά και όλη κίνηση να υπάρχει στην παραλία. Αυτό πιστεύουμε ότι πρέπει να αντιστραφεί. Εμείς, ως Λαϊκή Συσπείρωση, θέλουμε μίας ήπιας μορφής ανάπτυξη, με σεβασμό στο περιβάλλον και τον άνθρωπο, τον απλό λαό, ώστε να ευημερήσει ο Αποκόρωνας.
Αυτή η άναρχη τουριστική ανάπτυξη με την καταστροφή του περιβάλλοντος, μακροπρόθεσμα θα γυρίσει μπούμερανγκ. Ο κόσμος θα αρχίσει να απομακρύνεται, να φεύγει. Ηδη σε κάποιες περιοχές παρατηρείται μεγάλη οικιστική ανάπτυξη, έχουν δημιουργηθεί μικρές πολιτείες και άλλες περιοχές ερημώνουν. Αυτό θα δημιουργήσει προβλήματα μακροπρόθεσμα.
Σημαντικό πρόβλημα αντιμετωπίζεται και στην αγροτική οδοποιία. Υπάρχουν τεράστιες καταστροφές στο οδικό δίκτυο, οι αγρότες δεν μπορούν να πάνε στα χωράφια τους και οι κτηνοτρόφοι στις στάνες τους. Υπάρχει πρόβλημα ακόμη με την πυρασφάλεια της περιοχής, καθώς λόγωτου κατεστραμμένου οδικού δικτύου το πυροσβεστικό όχημα δεν θα μπορέσει να προσεγγίσει εστίες πυρκαγιάς. Ολα αυτά δεν συμβάλλουν στην ανάπτυξη που θέλουμε για τον Αποκόρωνα.

•Τι θεωρείτε ότι πρέπει να αναδειχθεί περισσότερο για ένα καλύτερο αύριο για τον Αποκόρωνα;

Ως “Λαϊκή Συσπείρωση” θέτουμε προτεραιότητα στα θέματα υγείας και παιδείας. Αυτή την στιγμή έχουμε ένα σχολικό συγκρότημα στον Βάμο, του οποίου οι περισσότερες αίθουσες είναι ενενήντα χρονών, χωρίς αντισεισμική θωράκιση, χωρίς μελέτη πυρασφάλειας. Άμεσα με κρατικούς πόρους πρέπει να δημιουργηθεί νέα σχολική μονάδα. Υποβαθμίζεται η δημόσια Παιδεία με αυτές τις συνθήκες μάθησης των παιδιών.
Αλλο θέμα είναι αυτό της ποιότητας του πόσιμου νερού. Εχουμε σωλήνες πολλών χιλιομέτρων από αμίαντο, ένα καρκινογόνο υλικό. Επιβάλλεται, η νέα δημοτική αρχή – και αν είμαστε εμείς θα το έχουμε ως πρώτη προτεραιότητα – να αντικαταστήσουμε αυτό το δίκτυο γιατί ο Αποκορωνιώτης φοβάται να πιει νερό από την βρύση.
Πρέπει ακόμη να γίνει τριτοβάθμιος βιολογικός καθαρισμός, που να ξεκινάει από Καλύβες και να φτάνει στους Αρμένους – Νιο Χωριό και Στύλο, που είναι είναι οι πηγές και αρδεύεται το μεγαλύτερο μέρος του Αποκόρωνα.
Στο θέμα της Υγείας, το Κέντρο Υγείας Βάμου είναι υποστελεχωμένο, και αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα. Πρέπει να διεκδικήσουμε με τους Αποκορωνιώτες το ασθενοφόρο να είναι επανδρωμένο όλο το 24ωρο. Λείπουν ειδικότητες, παιδιάτρου, καρδιολόγου, μικροβιολόγου ακτινολόγου. Δεν υπάρχει εδώ και δυόμιση χρόνια συντηρητής κτιρίου, δεν υπάρχει καθαρίστρια το απόγευμα, φύλακας ασφάλειας.
Εκτιμούμε ότι πρέπει να αναβαθμιστεί η δημόσια υγεία, ένα παραπάνω τώρα με την οικονομική κρίση.
Διεκδικούμε επίσης δημοτικό γηροκομείο που να είναι χωρίς τροφεία και να διαθέτει την αναγκαία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ιατρική στήριξη στους απόμαχους της ζωής.
Ακόμη το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι πρέπει να αναβαθμιστεί, διότι σήμερα παρέχει ανεπαρκή φροντίδα. Πρέπει να στελεχωθεί και να αυξηθεί το προσωπικό με μόνιμες θέσεις εργασίας.

•Για όλα αυτά δεν είναι απαραίτητη η κρατική χρηματοδότηση και στήριξη;
Είμαστε η μόνη παράταξη που εναντιώθηκε για τον “Κλεισθένη” και τον “Καλλικράτη” καθώς θεωρούμε ότι οι θεσμικές αυτές μεταβολές είναι αντιλαϊκές, οφελούν τους λίγους και βλάπτουν τους πολλούς. Εμείς μόνο την απλή αναλογική στηρίξαμε, από θέση αρχής.
Ο Δήμος για να λειτουργήσει, λόγω της χαμηλής κρατικής χρηματοδότησης, πρέπει να ανεβάσει τα δημοτικά τέλη. Χίλιοι πεντακόσια ΑΦΜ στον Αποκόρωνα φτωχών ανθρώπων είναι συνδεδεμένα με την εφορία γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Εμείς θα μειώσουμε τα τέλη στις λαϊκές οικογένειες και θα τα αυξήσουμε στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

• Πώς κρίνετε το επίπεδο της καθαριότητας;
Ο τομέας της καθαριότητα αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα. Οι εργαζόμενοι στον Δήμο δεν είναι μόνιμοι υπάλληλοι, είναι με συμβάσεις, κι εμείς θα διεκδικήσουμε μονιμοποιήσεις με πλήρη δικαιώματα. Ο στόλος των απορριμματοφόρων είναι πεπαλαιωμένος, χρειάζονται νέα οχήματα, από τα εφτά που διαθέτει σήμερα ο δήμος, τα τρία είναι σε λειτουργία και τα τέσσερα σε ακινησία. Επίσης, υπάρχει πρόβλημα με τον σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων ο οποίος λειτουργεί δίπλα σε μία περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, στον παραδοσιακό οικισμό Ντουλιανά μεταξύ Τσιβαρά και Βάμου. Θεωρούμε ότι έπρεπε να έχει χωροθετηθεί σε μία περιοχή κοντά στην εθνική οδό, μακριά από κατοικίες, σε εδάφη μη υδατοπερατά. Εμείς θα ψάξομε για έναν χώρο κατάλληλο, με την συνεργασία των αρμόδιων υπηρεσιών .

•Από τη μέχρι τώρα επαφή σας με τον κόσμο, τι ζητούν περισσότερο οι κάτοικοι του Αποκόρωνα;
Ζητούν καλύτερη οδοποιία για να μπορούν να πηγαίνουν πάνε στις περιουσίες τους, καλύτερη καθαριότητα, καλύτερο φωτισμό. Νιώθουν παραμελημένοι, βλέποντας ότι τα χρήματα πηγαίνουν στην αιγιαλίτιδα ζώνη εκεί που είναι οι ανάγκες των μεγαλοεπενδυτών και νοιώθουν παρίες. Εμείς θα αντιστρέψουμε αυτήν την κατάσταση ως δημοτική αρχή.

• Ποιο είναι το όραμά σας για τον Αποκόρωνα;
Μία ισόρροπη ανάπτυξη, να μην ερημώνουν τα χωριά, τα παιδιά να έχουν την μόρφωση που πρέπει και οι δημότες μία σωστή περίθαλψη.
Να μην συγκεντρώνεται όλη η ανάπτυξη κοντά στην παραλία.
Ο Αποκόρωνας είναι όμορφος τόπος και του αξίζει σωστή ανάπτυξη για όλους τους δημότες του.

• Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνετε στους δημότες, ενόψει των εκλογών του Μαΐου;
Να συνταχθούν με την Λαϊκή Συσπείρωση, διότι η Λαϊκή Συσπείρωση θα είναι στο πλευρό τους, σε κάθε διεκδίκηση.
Το ψηφοδέλτιό μας απαρτίζεται από αγωνιστές που όλα αυτά τα χρόνια, μέσα από σωματεία και συνδικάτα, διεκδικούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας και θα είναι πάντα δίπλα στον αγώνα τους για μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Είμαστε η μόνη παράταξη που θέλουμε να ενεργοποιήσουμε τον λαϊκό παράγοντα, η μόνη παράταξη που μία φορά το μήνα θα πραγματοποιεί λαϊκές συνελεύσεις στα χωριά, γιατί τα τοπικά συμβούλια δεν έχουν φωνή στον Δήμο. Ολοι μαζί εργαζόμενοι, αγρότες, συνταξιούχοι, θα διεκδικήσουμε τη λύση των προβλημάτων του τόπου μας.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.