Μουσείο Τυπογραφείας

Ν.Δ.: O ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί κάτι πρωτοφανές

nea-dimokratia-grafeia-suggrou«O ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί κάτι πρωτοφανές. Να εργαλοιοποιήσει ακόμη και την διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος, επιδιώκοντας να δεσμεύσει από σήμερα την επόμενη βουλή για την διατύπωση των αλλαγών που προτείνει, κάτι που δεν έχει προηγούμενο σε καμία Συνταγματική Αναθεώρηση. H αναθεώρηση προβλέπει την εξής διαδικασία. Αυτή η βουλή να αποφασίσει ποια άρθρα θα αναθεωρηθούν, και η επόμενη βουλή -αφού μεσολαβήσουν εκλογές- δηλαδή αφού υπάρξει νωπή λαϊκή εντολή να καθορίσει επακριβώς το περιεχόμενό τους» αναφέρει σε αανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία ενώ στην συνέχεια τονίζει πως «το περιεχόμενο των αναθεωρητέων άρθρων δεν καθορίζεται από την προτείνουσα Βουλή αλλά από την επόμενη, την αναθεωρητική. Η αντίθετη άποψη που διακινείται από τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι δηλαδή μπορεί να δεσμεύσει την επόμενη Βουλή όχι απλά ως προς τα προτεινόμενα άρθρα, αλλά και ως προς το περιεχόμενό τους προσκρούει όχι μόνον σε αυτό που έγινε στο παρελθόν, αλλά στην άποψη που υποστηρίζουν δημοσίως και διαχρονικά όλοι οι κορυφαίοι συνταγματολόγοι της χώρας».

Τέλος, η ανακοίνωση αναφέρει «εν κατακλείδι οι αλλαγές που προτείνει η Νέα Δημοκρατία είναι οι παρακάτω:

1. Δυνατότητα ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων υπό αυστηρό έλεγχο ανεξάρτητης αρχής υψηλού κύρους και ταυτόχρονα αναγνώριση της αυτοτέλειας και αναβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων.
2. Παραχώρηση εκτενών αρμοδιοτήτων στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και αυτοτελείς πόροι για την εκπλήρωση των σκοπών της.
3. Περιορισμός των λόγων πρόωρης διάλυσης της Βουλής Ώστε οι εκλογές να διεξάγονται σε τακτό χρόνο ανά τετραετία.
4. Καθιέρωση ασφαλούς φορολογικού περιβάλλοντος με απαγόρευση της αναδρομικής επιβολής οποιουδήποτε βάρους.
5. Αναγνώριση της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας, κατοχύρωση των όρων ελεύθερου ανταγωνισμού υπό την εποπτεία ανεξάρτητης αρχής, εισαγωγή όρων αναπτυξιακής προοπτικής και προστασία του περιβαλλοντικού ισοζυγίου.
6. Αναβάθμιση, αξιοκρατία, αμεροληψία της δημόσιας διοίκησης και ισότητα ευκαιριών όλων των πολιτών.
7. Αναγνώριση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος ως χρέος κοινωνικής αλληλεγγύης.
8. Αναβάθμιση του επιπέδου ανεξαρτησίας των δικαστικών λειτουργών και μέτρα επιτάχυνσης της δικαιοσύνης.
9. Μέτρα αποκατάστασης της λειτουργίας του κοινοβουλίου και εισαγωγή κανόνων καλής νομοθέτησης.
10. Απλοποίηση της αναθεωρητικής διαδικασίας με διατήρηση του αυστηρού χαρακτήρα του Συντάγματος

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν περιλαμβάνει απολύτως τίποτε για την Παιδεία, την Δικαιοσύνη, το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη. Επί της ουσίας η πρόταση της κυβέρνησης συνειδητά επιδιώκει μια μικρή, κουτσουρεμένη αναθεώρηση διότι αντιμετωπίζει φοβικά όλη αυτή τη διαδικασία. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι το “Σύνταγμα της Ευτυχίας”, διότι απλά βάζει λέξεις και ευχές στα άρθρα, λες και το Σύνταγμα μπορεί να διασφαλίσει την ευτυχία των πολιτών. Για παράδειγμα θέλει να βάλει στο Σύνταγμα ειδική διάταξη με την οποία να εξασφαλίζονται «αποτελεσματικές παροχές υγείας» ωσάν το συγκεκριμένο ζήτημα να είναι κάτι που μπορεί να επιλυθεί με μία αλλαγή στον καταστατικό χάρτη της χώρας»

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.